Aktywne Wpisy
katienca +105
Od niedawna jestem inspektorem ds. Zwierząt w jednym ze stowarzyszeń. Tylko w przeciągu tygodnia mieliśmy 22 zgłoszenia. Wszystkie psy na lancuchu, wszystkie zaniedbane, chude, chore, w rozlatujacych się budach, bez wody, jedzenia i po prostu zwykłej opieki. Właściciele totalnie niereformowalni, słyszymy „TO INO JEST PIES”. Zawsze ta sama spiewka, ze nie mam pieniędzy, ze pies przecież stary, ze przeciez niczego mu nie brakuje, że w takim razie wezcie se go i się
4mmc-enjoyer +4
Powiedzcie mi jak to jest, że znam 2 dziewczyny, mają takie same wykształcenie,
jedna - 10 lat expa, ciągle w jednym januszexie, minimalna krajowa, codzienny dojazd do biura
druga - 2 lata expa, obecnie w trzeciej robocie, zarabia 10k, pracuje w pełni zdalnie, ma pod sobą dwie stażystki, które wykonują czarną robotę, ona je jedynie sprawdza i se pracuje tak max 3h dziennie.
Dlaczego niektórzy nie mają żadnych ambicji? Klepią minimalną, gdzie
jedna - 10 lat expa, ciągle w jednym januszexie, minimalna krajowa, codzienny dojazd do biura
druga - 2 lata expa, obecnie w trzeciej robocie, zarabia 10k, pracuje w pełni zdalnie, ma pod sobą dwie stażystki, które wykonują czarną robotę, ona je jedynie sprawdza i se pracuje tak max 3h dziennie.
Dlaczego niektórzy nie mają żadnych ambicji? Klepią minimalną, gdzie
Pierwsza przekąska:
Pieczone sajgonki- Filipino Spring Rolls (Lumpia) podane na liściach bananowca.
Składniki:
✔ Papier ryżowy – 20 sztuk dużych lub 35-40 małych;
✔ 500 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego;
✔ 1 marchewka;
✔ 1 cebula;
✔ 1 pęczek szczypiorku;
✔ 2 jajka;
✔ 1 opakowanie makaronu sojowego (100 g);
✔ 1 kawałek trawy cytrynowej;
✔ Imbir świeży (ok. 3 cm kawałek);
✔ 2 ząbki czosnku;
✔ Kilka ugotowanych i posiekanych grzybów mun;
✔ Kilka listków świeżej bazylii tajskiej;
✔ Sos sojowy jasny;
✔ Sos rybny;
✔ Olej kokosowy 1 łyżeczka;
➥ Przygotowanie: Farsz: na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir i czosnek. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor na szary. Dodać marchewkę pokrojoną w słupki lub starta na tarce, grzyby, rozgniecioną trawę cytrynową, bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym i rybnym. Smażyć jeszcze kilkanaście minut (aż płyn się zredukuje i farsz będzie suchy). Wyjąć trawę cytrynową (nie nadaje się do jedzenia ze względu na włókna). Farsz ostudzić. Dodać pokrojony szczypiorek, namoczony makaron sojowy pokrojony na mniejsze kawałki, jajka i dokładnie wymieszać. Papier ryżowy namoczyć w wodzie. Na środek kłaść łyżkę farszu (jeśli mamy małe arkusze to pół łyżki) i zawijać tak jak krokiety. Układać sajgonki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut (do momentu aż sajgonki będą chrupkie). Podawać z sosem sojowym lub chili.
Dobre rady:
➥ Do przyprawienia farszu można użyć tylko imbiru, czosnku i sosu sojowego. Można dodać też ostrą paprykę lub po prostu ostry sos chili.
➥ Sajgonki można usmażyć w głębokim tłuszczu. Ja piekłam, bo przy takiej ilości gości było to wygodniejsze.
➥ Sajgonki pieczone są świetną, niskokaloryczną alternatywą dla tych smażonych. Dzięki temu, że pieczemy je w dużej ilości w piekarniku są też fajną przekąską na imprezy.
Śledź moje kolejne wpisy pod tagiem #cookologia lub dodaj mnie do obserwowanych
Regularnie publikuję wpisy związane z dietetyką, zdrowym odżywaniem i gotowaniem. Jeżeli chcesz, bym w kolejnych wpisach poruszyła jakiś temat z tego obszaru daj znać w komentarzu.
#gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #dieta #jedzenie #foodporn #filipiny #azja
W szczególności chodzi mi o papier ryżowy.