Wpis z mikrobloga

Dzisiejszy wpis będzie o kuchni filipińskiej. Robiłam pokaz zdjęć z wyprawy na Filipiny, więc przekąski typowo filipińskie :) Przygotowałam sajgonki i sataye w 4 smakach.
Pierwsza przekąska:
Pieczone sajgonki- Filipino Spring Rolls (Lumpia) podane na liściach bananowca.

Składniki:
✔ Papier ryżowy – 20 sztuk dużych lub 35-40 małych;
✔ 500 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego;
✔ 1 marchewka;
✔ 1 cebula;
✔ 1 pęczek szczypiorku;
✔ 2 jajka;
✔ 1 opakowanie makaronu sojowego (100 g);
✔ 1 kawałek trawy cytrynowej;
✔ Imbir świeży (ok. 3 cm kawałek);
✔ 2 ząbki czosnku;
✔ Kilka ugotowanych i posiekanych grzybów mun;
✔ Kilka listków świeżej bazylii tajskiej;
✔ Sos sojowy jasny;
✔ Sos rybny;
✔ Olej kokosowy 1 łyżeczka;
➥ Przygotowanie: Farsz: na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir i czosnek. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor na szary. Dodać marchewkę pokrojoną w słupki lub starta na tarce, grzyby, rozgniecioną trawę cytrynową, bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym i rybnym. Smażyć jeszcze kilkanaście minut (aż płyn się zredukuje i farsz będzie suchy). Wyjąć trawę cytrynową (nie nadaje się do jedzenia ze względu na włókna). Farsz ostudzić. Dodać pokrojony szczypiorek, namoczony makaron sojowy pokrojony na mniejsze kawałki, jajka i dokładnie wymieszać. Papier ryżowy namoczyć w wodzie. Na środek kłaść łyżkę farszu (jeśli mamy małe arkusze to pół łyżki) i zawijać tak jak krokiety. Układać sajgonki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut (do momentu aż sajgonki będą chrupkie). Podawać z sosem sojowym lub chili.

Dobre rady:
➥ Do przyprawienia farszu można użyć tylko imbiru, czosnku i sosu sojowego. Można dodać też ostrą paprykę lub po prostu ostry sos chili.
➥ Sajgonki można usmażyć w głębokim tłuszczu. Ja piekłam, bo przy takiej ilości gości było to wygodniejsze.
➥ Sajgonki pieczone są świetną, niskokaloryczną alternatywą dla tych smażonych. Dzięki temu, że pieczemy je w dużej ilości w piekarniku są też fajną przekąską na imprezy.

Śledź moje kolejne wpisy pod tagiem #cookologia lub dodaj mnie do obserwowanych
Regularnie publikuję wpisy związane z dietetyką, zdrowym odżywaniem i gotowaniem. Jeżeli chcesz, bym w kolejnych wpisach poruszyła jakiś temat z tego obszaru daj znać w komentarzu.

#gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #dieta #jedzenie #foodporn #filipiny #azja
Pobierz monkali - Dzisiejszy wpis będzie o kuchni filipińskiej. Robiłam pokaz zdjęć z wyprawy...
źródło: comment_PSpllZrmZkS6nYn4l7ojIwCBl9NkcJfy.jpg
  • 10
@easy_tf: jesli robisz tylko dla siebie, to zajmie Ci o wiele mniej czasu. To akurat szybkie danie, więc nie napracujesz się ;) Nieskromnie przyznam, że było przepyszne i lepsze od sajgonek kupowanych w chinolu :)
@monkali: Zrobiłam dziś, trochę modyfikując Twój przepis, czyli użyłam wołowiny i olałam trawę cytrynową (nie lubię). Nie wyszły tak ładne jak Twoje, a prawdę pisząc wyszły dość brzydkie i kwadratowe;) Ale są przepyszne. Dzięki za patent z piekarnikiem (że też sama na to wcześniej nie wpadłam;))!