•  

    #kuchnia #gotujzwykopem #gotowanie

    Nieco zmodyfikowany przepis Kwasiora na kiszoną ostrą paprykę z cebulą i czosnkiem - dwa tygodnie kiszenia w takiej formie i następnie idzie na sos.

    Ostatni wyszedł zajebiście, teraz więcej habanero do smaku.
    Jak ktoś będzie zainteresowany to wrzucę przepis.

    źródło: IMG_0200.JPG

    •  

      @swlabr robiłem na zimę ogórki z papryką Kwasiora. Już zjadłem :(

    •  

      @jonasz14: @szokolada

      Teraz celuję w następujący:
      Słoik ~1,3L

      dwie cebule
      główka czosnku
      Papryczki peperoni/jalapeño - tyle żeby słoik wypełnić
      3 habanero (bardzo ważne! - dają znaczną część zapachu i smaku sosu)
      tym razem dodałem do marynowania kardamon przywieziony z Nepalu i cynamon do marynaty
      Wszystko to zalane wodą z cukrem i solą w proporcjach 0,5l wody na czubatą stołową łyżkę soli i płaską cukru. Musi być tak, żeby było zalane po brzegi
      Dodałem też trochę wody z poprzedniego kiszenia, znacznie przyspiesza fermentację - można dodać z ogórów, ale koniecznie kiszonych a nie kwaszonych

      ~ok 2 tyg kiszenia

      Potem blenduję wszystko razem z wodą z kiszenia na gładko, wrzucam na gaz tak, żeby wyparowało do pożądanej gęstości. Następnie dodaję: przyprawę Tandori BBQ, Ekstrakt z dymu drzewnego, Sos Worchestershire, trochę octu do konserwacji, karmel własnej produkcji (można cukier), miksuję jeszcze raz i wlewam do butelki i trzymam w lodówce. Poprzedni sos wytrzymał spokojnie miesiąc. W miesiąc poszło mi prawie pół litra, a sos urywa dupę z ostrości:)

      Dosyć skomplikowany, ale można upraszczać do woli, chociaż to combo jest bardzo smaczne:)

      +: j......4
    •  

      @jonasz14: po 5 dniach kiszenia bakterie kwasu mlekowego ruszyły ostro i zaczyna się robić niezły granat, także rekomendacja jest taka, żeby koniecznie codziennie otwierać słoik i wyrównywać ciśnienie, albo kupić rurkę fermentacyjną.

      Generalnie jak piwa potrafią jebnąć, to myślę, że ta kiszonka z dodatkiem cukru również.

      Wzięte pod uwagę dzięki ostatniemu vlogowi o granatach #kopyra