Wpis z mikrobloga

Od dwóch tygodni mam problem z pingiem w UPC. Przez kilka miesięcy od instalacji usługi (120 Mb/s) wszystko działało prawidłowo, jednak dwa tygodnie temu zaczął się cyrk. Wcześniej, przykładowo przy pingowaniu onetu wartość ping stabilnie trzymała wartość 9ms. Teraz, nawet przy zerowym wykorzystaniu łącza oscyluje ona między 9 a 30ms. Wieczorem zaczyna się już w ogóle masakra i pingi potrafią osiągać wartość nawet koło 1000ms. Przedwczoraj został mi wymieniony modem z Technicolora na Ubee, nie rozwiązało to jednak problemu. Pracownik supportu UPC poprosił o przesłanie loga z WinMTR, po przeanalizowaniu którego stwierdził: "Dokonałem ich analizy i stwierdzam, iż na przedstawionym materiale, komunikacja przebiega prawidłowo. Nie występuje utrata pakietów, a średni czas "ping" jest na dobrym poziomie.". Kij z tym, że ping co kilka sekund skacze do 500ms i granie online jest niemożliwe. Co ważne, problem występuje niezależnie od tego czy jestem podłączony po ethernecie, czy też po wifi.
Jakieś pomysły jaka może być przyczyna i czy ewentualnie sam jestem w stanie coś zdziałać, aby poprawić tę sytuację?

#upc #internet #problem #kiciochpyta
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Arnate: jezeli nie ma problemu z sygnalem ani z modemem i dzieje sie to w wieczornych godzinach to jest to za bardzo obciazone lacze albo przez ciebie albo przez upc
  • Odpowiedz
@rtg_: Za pierwszym razem, kiedy zaczęły się problemy, otrzymałem następującą odpowiedź od supportu: "Wczoraj w godzinach wieczornych obserwowaliśmy znaczne obciążenia sieci, które mogły wpłynąć na działanie usługi. Za powstałe niedogodności przepraszam.". Podejrzewam, że podłączyli za dużo osób w ostatnim czasie i linie nie wyrabiają. W każdym razie jestem ciekawy, czy będą w stanie jakoś to rozwiązać. Obawiam się, że będą umywać od tego ręce, stosując wytłumaczenia typu "średni czas "ping"
  • Odpowiedz
@pogromca, @rtg_: Problem w tym, że nie mam za bardzo żadnej "rewelacyjnej" alternatywy. Zostaje mi tylko Netia i osiedlówka. Pytanie też jak wygląda sprawa z rezygnacją w UPC, czy wiąże się to z jakimiś kosztami dodatkowymi (karą umowną). Będę musiał dokładnie przestudiować umowę w domu. Szkoda, bo przez te kilka miesięcy byłem naprawdę bardzo zadowolony z jakości oferowanych usług...
  • Odpowiedz
@Arnate: ja na Netie we Wroclawiu nie narzekam. 100 downloadu, 60 uploadu (a mialo byc "do 10", z czym ze powiedzieli, ze skoro idzie wiecej to dobrze), przez 8 miesiecy tylko raz jeden przez 2h cos sie dzialo.
  • Odpowiedz
@ertg: No właśnie żadnych pakietów nie gubi... Ale codziennie wieczorem ping zaczyna skakać do wysokich wartości. Zdaję sobie sprawę z tego, że to utrudnia sprawę :/ Lepiej jakby na całego się sypało.
  • Odpowiedz
@Arnate: no to zbieraj jakies screeny tych wysokich pingów i jak nic się nie uda zrobić z upc (najlepiej by było jakby sąsiedzi też reklamowali) to wtedy rzeczywiście do rzecznika uderzaj.
  • Odpowiedz
@ertg: Chyba to będzie jedyne logiczne rozwiązanie. Trochę ich zjechałem na FB (tam prowadzę z nimi konwersację od początku - przynajmniej w miarę szybko odpisują) i póki co cisza.
  • Odpowiedz
@ertg: Coraz bardziej mnie rozbrajają ich odpowiedzi: "[...] jednak nadesłane przez Ciebie wyniki testów przedstawiają prawidłowe działanie łącza, zatem trudno jest mi podjąć interwencję w zgłoszonej sprawie.". Jedyne co mi oferują, to "serwis abonencki", za który jeszcze w dodatku będę musiał zapłacić, w przypadku gdy równie ogarnięty serwisant co pracownik supportu stwierdzi, że wszystko jest ok.
  • Odpowiedz
@ertg: Wcześniej (kilka dni temu) uraczyłem ich screenem z wiersza poleceń, a teraz wysyłałem logi z WinMTR o które mnie prosili (gdzie również jest widoczna maksymalna wartość pingu). Nie powiem, na początku zareagowali w porządku, od razu wysłali technika, który wymienił modem. To jednak nie pomogło, a ich obecne podejście jest delikatnie mówiąc irytujące. Pracownik supportu próbuje mi wmówić, że wszystko jest ok.
Arnate - @ertg: Wcześniej (kilka dni temu) uraczyłem ich screenem z wiersza poleceń, ...

źródło: comment_v460Y2Wf4JxXvPLkZBJtqBwbSGkCYg0e.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz