Aktywne Wpisy
aei9077 +305
Przedmieścia Frankfurtu vs przedmieścia Krakowa dziś. Dla niemca planowanie przestrzenne to standard i konieczność, dla polaka robaka to lewacki komunizm i zamach na wolność. Problemy i koszty generowane przez ten burdel? A kto by się tam przejmował, stać nas na bangladesz w środku Europy.
#100latplanowaniawpolsce #skyscrapercity #urbanistyka #architektura #polska #krakow #patodeweloperka #nieruchomosci #4konserwy #neuropa #bekazpodludzi
#100latplanowaniawpolsce #skyscrapercity #urbanistyka #architektura #polska #krakow #patodeweloperka #nieruchomosci #4konserwy #neuropa #bekazpodludzi
Hitmonlee +93
Ja #!$%@?, byliśmy w restauracji w szóstkę i miło zapytałem kelnerkę, czy dałoby radę wymienić stolik, bo chętnie zaprosimy jeszcze kilka osób. Jak przyszli, to ta sama kelnerka poinformowała nas, że od teraz do każdego zamówienia doliczane będzie 10% dodatkowej opłaty. Zaprosiłem im klientów i cena mojego piwa wzrosła XDDDD
Zebraliśmy się i wyszliśmy ze scamowni
#zalesie #scam #warszawa
Zebraliśmy się i wyszliśmy ze scamowni
#zalesie #scam #warszawa
Przyprawa powstała z mixu ostrych i bardzo ostrych papryczek. Użyłem odmian takich jak:
Trinidad Scorpion Red
Dorset Naga
Bhutlah SLP Chocolate
Bhut Jolokia Red
7 Pot Primo Brown
7 Pot
Petter Pepper
Habanero Red
Habanero Long
Habanero Chocolate
Bishop`s Crown
Aji Camba
Thai Chili
Jak widać skład jest zacny. Papryczki po przebraniu zostały uwędzone zimnym dymem z drewna dębowego oraz drewna owocowego (jabłoń i wiśnia). Wędzenie zimnym dymem trwa dłużej (3 dni), ale zostaje po nim świetny aromat i nie ma szans na przypalenie papryczek. Podczas wędzenia chili trochę podeschło. Po zakończeniu wysuszyłem je do końca i zmieliłem na drobny proszek (nie pył!). Z około 35l papryczek wyszło około 2 kg proszku.
To co powstało wskutek tego procesu jest czymś zupełnie wyjątkowym i raczej kompletnie niedostępnym na polskim rynku. Wędzona, mielona papryka o ostrości na poziomiekilkuset tysięcy SHU!
Łączy w sobie wszystko co najlepsze. Po pierwsze niesamowity aromat wędzonej papryki. Otworzenie pojemnika z proszkiem powoduje, że po 5 minutach całe pomieszczenie pachnie. Pachnie wędzonką, dymem drzewnym i papryką. Drzewa owocowe robią robotę. Drugim atutem jest ostrość - wystarczy mała(!) szczypta proszku, żeby doprawić dużą porcję jedzenia. Każdy kto lubi ostrzej zjeść powinien tego spróbować ;)
Z tego co widziałem to w Polsce sprzedaje się albo wędzoną słodką paprykę, albo chipotle czyli wędzone Jalapano (zwykle około 5k SHU), które mocą i aromatem nawet się nie zbliżają do mocy mojego mixu ;)
#chilizgobim
#chili #chilihead #uprawa #uprawapapryczek #papryczki #papryka #ostrezarcie #domowyogrod #ostrakuchnia #rosliny #wedzenie #wedzzwykopem #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora