Wpis z mikrobloga

@Gronie chciałem tylko zapytać czy to ma sens i jest rigcz zwłaszcza ludzi którzy warzą i mają jakieś pojęcie, nie chciałem wyjść na piwosza neofite ( ͡° ͜ʖ ͡°) spytam gdzieś indziej, zwłaszcza że otrzymuję odpowiedzi takie jak wyżej ( ͡° ͜ʖ ͡°) dzięki za szczere chęci
@koluszek_wladca_muszek: dodając jakiekolwiek owoce będziesz miał już kwaśne w smaku piwo - pigwa zrobi Ci piwo w #!$%@? kwaśne.
Z tego co pamiętam to miałoby być twoje drugie piwo - daj se spokój z dodatkami, a się naucz do porządku robić piwo ze słodów.
@koluszek_wladca_muszek:
jest parę odmian pigwy, jedne się nadają do alkoholi, inne zostawiłbym na ciasto.
Jeśli masz odpowiednią pigwę, to dodaj 300gr rozdrobnionego miąższu podczas fermentacji
albo trochę więcej podczas gotowania, ale większość aromatów i smaków zejdzie do czasu butelkowania...