tatuaże ukrów z azowstali
https://t.me/sashakots/32894
#ukraina
To były czasy ( ͡º ͜ʖ͡º)
Gdzie jest autor dzieła - @bolimienoga?
#heheszki #solgaz #bolimienoga #humorobrazkowy
@SOLGAZ Zaraz z szafy powinien wylecieć jakiś znawca, który by podsumował, że gaz jest rosyjski i wasze płyty działają w konspiracji XD
@SOLGAZ: skończyły się argumenty, zaczęły się zwroty personalne? :>
Dawaj te certyfikaty a nie odsyłasz do sponsorowanych artykułów/filmików na YT.
@SOLGAZ: ale to są tylko słowa, nic więcej. Gdzie certyfikowane dowody, że uzyskano wyższą temperaturę spalania, że szybciej zagotowało, zużyło mniej gazu, było mniej substancji smolistych?
@SOLGAZ: proszę o linki, tylko aby odnosiły się one do moich pytań a nie że podeślesz skan certyfikatu bezpieczeństwa.
@SOLGAZ:
Wytłumacz mi proszę, jak gaz się spala w temperaturze 400 stopni...
Niebieski kolor płomienia w mojej GAZOWEJ kuchence z PŁOMIENIEM daje mi znać, że jest to temperatura około 800 stopni. Wieć nie piździj za przeproszeniem.
Poza tym, w cenie Waszej płyty mam kuchenkę z piekarnikiem i jeszcze mi na dobrą kurwę zostanie :)
No i najważniejsze - od Waszej płyty nie odpalę sobie fajka jak zapodzieją mi się zapałki.
pokaż spoiler usuń konto i się nie pogrążaj (。◕‿‿◕。)
Edit: za ile się sprzedał autor komiksu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Login_login
Ty jednak jestes idiota.
@PIGMALION: i debil, bo mogłeś dostać kubek, a teraz nie dostaniesz (ʘ‿ʘ)
@Login_login: przypier*alasz sie do nich jakby Ci kto krzywde zrobił. Idź sobie szluga odpal od kuchenki i ochłoń.
Solgaz to solgaz. Szmieszkują mają zajebiste płyty.
To że BEKO, electrolux itp takich nie ma nie znaczy ze sa slabe
@SOLGAZ pozdrawiam. Sam wymienie elektryczna plyte na wasza przy okazji (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@Niezly_Chwat: ale wczytaj się co pisze @Login_login: tu chodzi o merytoryczność wypowiedzi ze strony @SOLGAZ
Podaje informacje nie poparte żadnymi dokumentami, a jeśli już coś chce udowodnić to powołuje się na onety i inne testy KONSUMENCKIE. Kłamią o wydajności swoich urządzeń ale nie mają żadnych dokumentów to potwierdzających, czysty marketing - po prostu kłamstwo, robienie debili z ludzi. A wszystko przez to że wprowadza heheszkową atmosferę, wszyscy go lubią i bezmyślnie kupują ich płyty bo przecież na wykopie ich każdy wpis leci w gorące więc ich sprzęt musi być zarypisty. Nie jest, ich gościu od PR jest zarypistym użytkownikiem wykopu, nic więcej. Nie powinno to być utożsamiane z jakością ich produktów. Było już parę razy że kogoś rodzice robili remont kuchni, chcieli kupić Boscha czy innego Electroluxa za 600 zł a gówniak mirek, pod wpływem heheszkowych wpisów namówił rodziców na zakup zarypistej płyty trzykrotnie przepłaconej.
@tinka69: cały świat tak robi bo niestety taki jest w tych czasach handel. Sam robie w marketingu.
Nie przebijesz tego. Każda firma kłamie. LG w tym roku twierdził że dostał nagrode na EISA za najlepszy tv roku a nie dostał. Wszyscy kłamią. Philips kupuje opinie ludzi w internecie, w sumie jesli chodzi o tv to juz funai.
Każdy ma swoje pod paznokciami.
@Niezly_Chwat: Zgadza się ale co innego kłamać o jakiejś tam nagrodzie a co innego o parametrach. Jest różnica między parametrami ilościowymi a jakościowymi. To że LG skłamali o jakiejś tam nagrodzie nie wpływa na jakość użytkowania. Solgaz kłamie że ich płyty zużywają 40% mniej gazu, to jest argument bardzo przekonywujący, przy takim zużyciu jest nawet sens przepłacać za ich płytę bo to się po prostu opłaci/zaraz zwróci. Niestety nie mają na to żadnego dokumentu, bo prawda jest taka że te płyty nie są wcale ekonomiczniejsze, a wręcz można spotkać opinie że ludzie mają po 150% większe zużycie niż na konwencjonalnej kuchni.
@Niezly_Chwat o to jak wykop niszczy mózg. Firma (w tym wypadku SOLGAZ) jest "szanowana" tu, bo konto prowadzi jakiś śmieszek i już znajdą się obrońcy, którzy bronią firmy chociaż padły solidne pytania, a odpowiedzi mijają się z celem.
@SOLGAZ
do wtedy uzyj google
Może lepiej nie?
http://www.opineo.pl/opinie-78678-solgaz-gpc-4,negatywne.html
Pewnie Amica sponsorowała te komentarze? :>
@Niezly_Chwat:
Szmieszkują mają zajebiste płyty.
Szmieszkują.
mają zajebiste płyty.
Chyba trzeba wybrać jedno z dwóch...
Pewnie Amica sponsorowała te komentarze? :>
@Login_login: jak ktoś tam zauwazyl, poziom komentarzy jest na wysokim poziomie
od kiedy kuchenkę gazowa wyłącza się bezpiecznikami do prądu jak pan Adam na końcu swojej "wypowiedzi" napisał tu cytat ......"uwierzcie że jedynym najszybszym rozwiązaniem był bieg do korków i wyłączenie prądu w całym domu"
@SOLGAZ: Panie Biel, nie wiem skąd wziął Pan informacje o tym, że płomień zwykłej kuchenki gazowej posiada temperaturę niższą niż 700-800 stopni C? Do testów chyba wzięliście jakąś zdezelowaną starą kuchenkę z lat 80 ubiegłego wieku (jak ze zdjęcia) i się cieszycie, że nowy sprzęt daje lepsze wyniki. Wiadomo, że jest to niekompletne spalanie gazu, ale temperatura nie spada tak drastycznie jak w Państwa badaniach. Praktycznie wszystkie kuchenki dają temperaturę taką samą jak Solgazu lub nawet większą - różnice mogą być spowodowane uszkodzeniem kuchenki, bardzo zabrudzonymi dyszami lub lekko "chrzczonym" gazie. Co śmieszniejsze, nawet na wydziale chemii politechniki są laboratoria z podobnym doświadczeniem badania temperatury płomienia przy kuchenkach.
Nie neguję "fajności" płyty bez płomienia, ale nie wciskajmy ludziom bzdur. Wiem, że mogło brakować argumentów, którymi można namówić klienta do zakupu państwa płyty i trzeba było naginać rzeczywistość, ale chociaż na wykopie się szanujmy.
@Login_login: o Solgazie na wykopie nic złego powiedzieć nie można, bo zaraz zleci się banda psychofanów, którzy za kubek by własną matkę oddali. Męczy mnie już niekiedy ten ich marketing, na szczęście jednak trochę przystopowali, bo naprawdę były takie momenty, że obawiałem się lodówkę otworzyć.
@SOLGAZ: Prawda jest taka, że gdyby nie "śmieszne" obrazki na wykopie, które są Waszym dziełem to raczej nikt by o Was nie słyszał. Serio. O waszych kuchenkach dowiedziałam się z wykopu. I to ma być mistrzostwo marketingu? Zrobienie sobie zdjęcia z jakimś celebrytą w danej chwili "popularnym" na wykopie z dopiskiem "SOLGAZ ZAJEBISTE PŁYTY BEZ PŁOMIENIA BULWO"? Co więcej, spośród pytanych znajomych NIKT nie wymienił Was jako producenta płyt/kuchenek.
kompletne bzdury.
1. Nie ma tłustych osadów bo gaz spala się w 800 C zamiast 400-450. Doczytaj proszę o trudnopalnych składnikach gazu jak parafina i dopiero bierz się za wypowiedź :)
2. Oszczędność to 30-50%, sprawdź opinie na facebooku, testy agdlab, onetu i inne.
3. Płyta nagrzewa się i stygnie trochę szybciej niż ta elektryczna. Jeżeli tam "zabawa" ci nie przeszkadza to tu tym bardziej.
4. Ceramika jest taka sama jak w plyytach indukcyjnych najlepszych producentów.
A bzdura o serwisie to już w ogóle wyssana z palca. Weryfikuj proszę informacje
@SOLGAZ: Zabrzmiałeś trochę jak NadiaFrance.
To że BEKO, electrolux itp takich nie ma nie znaczy ze sa slabe
@Niezly_Chwat: Beko to turecki szmelc produkowany m.in. w Rumunii
@SOLGAZ: Biały ogień ma temperaturę w okolicach 1200 stopni. Potrzeba duuuużo tlenu, żeby taką temperaturę uzyskać. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja nikomu nie żałuję, żeby kupował Wasze płyty. Życzę Wam z całego serca wzrostu sprzedaży.
Ale nie róbcie kurwy z logiki i ludzi w balona. Ja i tak zostanę przy standardowej kuchence z piekarnikiem bo mam ją na raty i będę spłacał do 2019 roku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@SOLGAZ o skurwesyn...kiedy miecze świetlne?( ͡° ͜ʖ ͡°) mechanizm kuchenki SOLGAZ zminimalizować w kształt rękojeści i mamy miecz plazmowy bez płomienia! Jestem pierwszym klientem jak to powstanie (ʘ‿ʘ)
Gaz naturalnie jest bezwonny i dodaje się do niego różne substancje zapachowe które nie spalają się w zwykłej kuchence.
@SOLGAZ: i znowu głupota, to co wydziela się po spalaniu gazu to wynik niecałkowitego spalania ale nie... substancji zapachowych (lol...) tylko po prostu zanieczyszczeń naturalnych jak i technologicznych. Jednak za cały ten szlam głównie odpowiadają pentany i węglowodory nienasycone. Ty naprawdę wykopków masz za debili.
@SOLGAZ: Fajnie, jakiś tam teścik w domowych warunkach bez podania żadnej metodologii. I jeszcze fajniejsze opinie na facebooku po jeszcze bardziej profesjonalnych pomiarach (butla starczyła mi na miesiąc a teraz na 30 dni). My tu pytamy się o rzetelne, potwierdzone atestem testy. Idźcie ze swoją płytą do Instytutu Nafty i Gazu, niech oni zrobią porówanie. Póki co to Twoje informacje to albo amatorskie testy albo subiektywna ocena. Jak ktoś wydał 2,5 tysia w płytę gazową to będzie sobie wmawiał że mu mniej pali i taki też komcio napisze na facebooku. Już pomijając fakt że fanów i aktywność na FB można kupić chociażby na Allegro i taka osoba podpisze się imieniem i nazwiskiem pod tym co mu podeślesz to wklejenia.
@Login_login: A już przestań pierdolić.. chciałeś jakiś testów etc to masz. Czego teraz jeszcze chcesz? Bo odnoszę wrażenie że tylko pobić trochę piany.
Trzeba wiedzieć kiedy skończyć.
1. Nie ma tłustych osadów bo gaz spala się w 800 C zamiast 400-450. Doczytaj proszę o trudnopalnych składnikach gazu jak parafina i dopiero bierz się za wypowiedź :)
2. Oszczędność to 30-50%, sprawdź opinie na facebooku, testy agdlab, onetu i inne.
3. Płyta nagrzewa się i stygnie trochę szybciej niż ta elektryczna. Jeżeli tam "zabawa" ci nie przeszkadza to tu tym bardziej.
4. Ceramika jest taka sama jak w plyytach indukcyjnych najlepszych producentów.
A bzdura o serwisie to już w ogóle wyssana z palca. Weryfikuj proszę informacje
@SOLGAZ:
1/ to te tłuste osady to są od gazu a nie z oparów oleju, żarcia podczas gotowania/
Pytam serio xd
2/ A to płyty indukcyjne są na gaz a nie na prąd ? xD Macie w ofercie pełne kuchenki tzn indukcja na góze a na dole piekarnik?
3/ przeciez podobno płyta jest nieparzaca więc sięnie nagrzewa tylko przekazuje ciepło na zasadzie indukcji?
@duskhorizon: A gdzie Ty tu widzisz jakieś rzetelne testy? Wypadało by poważna firma jaką jest #solgaz miała coś więcej niż tylko wpisy z Facebooka. Zwrócić uwagę, że nawet w teście agdlab oprócz tego jednego zdania:
Różnica w ilości gazu zużywanego podczas gotowania na kuchni z palnikami płomieniowymi i takiej z palnikami katalicznymi jest łatwa do zauważenia, bo wynosi ok. 30–50 proc., co sprawdziliśmy.
nie ma nic więcej. Żadnych obliczeń. Papier wszystko przyjmie, gorzej jak coś trzeba udowodnić.
@Login_login: Jak interesują Cię dokładne testy po napisz albo zajrzyj na stronę ich konkurenta. Możesz też poszukać moich wpisów. Kiedyś liczyłem ile będzie się zwracać zakupu płyty bez płomienia.
Jeszcze jedna mała uwaga odnośnie serwisu. Masz racje, że nie każdy serwis AGD będzie w stanie naprawić ich płytę. Ale prawie każdy serwisant kotłów gazowych nie będzie miał żadnych problemów z ich naprawą (nawet bez przeszkolenia Solgazu). Płyty bez płomienia są skomplikowane w porównaniu do zwykłych płyt. Natomiast w porównaniu do kotłów gazowych są proste jak budowa cepa.
I taka ciekawostka, podobne palniki jak Solgazowe były stosowane już 30 lat temu w kotłach grzewczych. W promiennikach pewnie jeszcze dawniej.
@SOLGAZ: Pozdrawiam i działajcie. Nie zwalniajcie nawet na chwilę :-)
1. Tłusty kurz na szafkach to od gazu. Od gotowania co najwyzej szklo za kuchenka
2. Mamy gazowe i indu
3. Indukcja i gaz to cos zuuupelnie innego
@SOLGAZ: jakie szkło?
gazowy pierkarnik + indu płyta? Można jaśniej i pełnym zdaniem?
3. No wiem ale pytam ocb z tymi płytami bo nie wiem o co chodzi z tąoszczędnością. Myślałem, że indukcyjne działają na prąd a nie na gaz.
@SOLGAZ: w sumie stąd sol GAZ xd
czyli w tych gazowych bez płomienia ceramika się rozgrzewa normalnie natomiast w indu sie nie rozgrzewa?
indu są już 100% na prąd, ta? indu wyjdzie droższe w eksploatacji?
wygląd, czystość, brak tłustych osadów na meblach, brak opalonych garnków, funkcja timer, wyłącza się gdy o niej zapomnisz, zużycie gazu do 50% niższe
@SOLGAZ: a podobno macie problem z pękającymi płytami "wierzchnimi"... Podejrzewam, że napiszecie, że kłamstwo, ale zapytam dalej: jak wygląda serwisowanie w takim przypadku? ( ͡º ͜ʖ͡º)
pokaż spoiler bo myśłę nad sprzętem od Was. I liczę na zniżkę na hasło "usuńkonto" ( ͡º ͜ʖ͡º)
@SOLGAZ: a dużo drożej wychodzi indu w eksploatacji nawet od normalnej kuchni gazowej?
Co jest takiego oszczędnego w solgazie, że jest oszczędniejsza o te 50% rzekomo niż zwykły gaz?
jak rozumiem brak osadó gwarantowany? Póki co mam za przeproszeniem, cały okap, żyrandol oraz pobliską szafke upierdoloną w osadach stąd nie wyobrażam sobie posiadać aneksu kuchennego i miećte osady na meblach salonowych, tudzież firanach czy suficie.
@SOLGAZ: ZKtoś kto do tej pory zajmował się tylko zwykłymi kuchenkami gazowymi może być w lekkim szoku gdy zobaczy Waszą płytę. Dla kogoś kto zajmuje się serwisem kotłów gazowych to bułka z masłem.
Mnie więcej to miałem na myśli pisząc o serwisie. Była to też odpowiedź na:
No i mega minus to taki że nie ma absolutnie żadnego regionalnego serwisu.
Chciałem uspokoić Mirka i pokazałem, że praktycznie w każdej miejscowości jest co najmniej kilku serwisantów, którzy gdy zajdzie tylko potrzeba to praktycznie w kilka minut mogą stać się Waszym serwisem.
Ja Was bronię a Ty zamiast dać mi kubek to krzyczysz na mnie i stawiasz mnie do kąta :-(
przeciez gaz jako nośnik energii jest sporo tańszy niż elektryczność z gniazdka.
@plumkajacy_kalafior: Masz rację, tylko nie bierzesz pod uwagę dwóch spraw.
Sprawność płyty indukcyjnej to 90% a zwykłej gazowej 25%-45% w zależności od wielkości palnika.
Jeżeli kuchenka gazowa to jedyny odbiornik gazowy w domu to dodatkowo oprócz ceny za 1m3 gazu dochodzą opłaty stałe.
@plumkajacy_kalafior: przez Ciebie nie mogłem wyedytować :<
@Al_Bundy: irytujące jest czekanie na ostygnięcie płyty by ją wyczyścić bo trwa to długo, a trzeba to robić po praktycznie każdym gotowaniu, nawet jak kapnie na nią czysta woda zostaje plama dająca wrażenie że się wżera w to szkło, nie mówiąc o czymkolwiek innym
@lordwiseguy_prime: gdzie ta riposta? Zalał nas ilością tekstu, bezwartościowego tekstu. Prosiliśmy o jakieś certyfikaty a dał nam linka do testu przeprowadzonego w domowych warunkach a później podał linki do Facebooka od niby zadowolonych klientów, gdzie cholernie wie na jakiej podstawie pisali ze dużo mniej gazu im spala. Dla Ciebie ilość tekstu decyduje o tym czy ktoś zripostował jakąś wypowiedź? Jak zawiną gówno w sreberko to powiesz że to cukierek? @duskhorizon:
Nie chciałem "jakiś" testów, chciałem dokument udowadniają ekonomiczność tych płyt. Ludzie tu chodzi o zwykłe oszustwo. Jako atut swojego produktu podają ekonomiczność a jak się okazuje nigdy tego nie sprawdzali, nie mają na to żadnego dokumentu.
"tu chodzi o zwykłe oszustwo"
@Login_login: Dokładnie jak w 99% marketingowego pierdololo - wobec innych marek też jesteś tak krytyczny i dociekliwy?
@duskhorizon: w innych krajach są stowarzyszenia konsumentów wyłapujące oszustwa, na reddit specjalny subreddit a u nas klient wszystko wciągnie... Szkoda że w tym przypadku mamy do czynienia z polską firmą.
@SOLGAZ:
zimną ;)
I znowu musimy Ci wierzyć na słowo. Nie mogliście zmierzyć temperatury płyty i wody?
No i najważniejsze - od Waszej płyty nie odpalę sobie fajka jak zapodzieją mi się zapałki.
@ja_caly_na_bialo: tylko podludzie palą fajki w domu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@SOLGAZ: tak częste pytanie że aż strona powstała ( ͡° ͜ʖ ͡°) niestety nie pomaga, zostają dalej plamy, boję się płyty włączać żeby nie zostały na zawsze :(
jedyne co troszkę pomaga to zostawienie trochę cifa i z wodą na noc, rano daje się to zmyć, ale też częściowo.
@SOLGAZ: Czyli tłuste ślady biorą się nie z głównych składników gazu, a z substancji dodatkowych i śladowych?
@Login_login: tak, zawsze w ten sposób się nabieram i zjadam gówno. Coś jeszcze, sfrustrowany chamie?
@SOLGAZ: nie znasz podstawowej funkcji Waszych plyt?
"tryb sprzatanie" odpalam go i wtedy zjawiasz sie Ty i robisz kuchnie na blysk (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@SOLGAZ: skoro jedna plyta daje 50% mniejsze zuzycia gazu to jak kupie dwie to bede gotowal za darmo?
a jak 3 to jeszcze bede wytwarzal gaz? (ʘ‿ʘ)
Dyskusja jest tak długa, że po 1/3 przestałem czytać.
No i coś mi tu nie gra z temperaturą płomieni zwykłych kuchenek 400-500°C Jako dzieciak próbowałem topić aluminium nad palnikiem w kuchni i to "prawie" się udawało. Nie zachodziła pełna przemiana całego materiału w płyn, ale częściowo to się rozpływało - więc coś pomiędzy temp. krzepnięcia i płynięcia (zwykle sporo ponad 500, bliżej 600 i druga ~660°C zależnie od stopu - za http://www.dostal.com.pl/metale-kolorowe-aluminium.html )
Tak przy okazji - jaką temperaturę osiąga powierzchnia płyty solgaz, powiedzmy, że jeżeli postawię na niej mały tygiel ze ścinkami cynku (temp. topnienia 419°C) to się stopią?
@Wychwalany: Tak się składa, że ta kuchenka jest w całości sterowana elektrycznie. Bez prądu nic nie zrobisz (mimo, że to kuchenka gazowa). Więc wyłączenie bezpieczników w razie jakiegoś większego problemu to nie taki głupi pomysł (zwłaszcza, że kuchenka jest zabudowana i nie ma na wierzchu wyłącznika bezpieczeństwa)..
@SOLGAZ: Sporo tych negatywnych opinii: http://www.opineo.pl/opinie-78678-solgaz-gpc-4,negatywne.html Możesz się do tego ustosunkować?
1. Ciężko się czyści: czy to jakieś inne specjalne szkło, że tak ciężko doczyścić?
2. Bezwładność cieplna: może ten filmik wyżej to nie test tylko wyciąg z instrukcji? Chłodzić wiadrem zimnej wody?
3. Jest też opinia o braku oszczędności (w sumie tak samo miarodajna jak te z Waszego Facebooka)
4. Są gdzieś na Waszej stronie dostępne instrukcje obsługi? Ja w żaden normalny sposób nie znalazłem.
@SOLGAZ: > Działanie bez prądu: https://www.youtube.com/watch?v=8ILC-OsZL6w
@SOLGAZ: To nie jest działanie bez prądu. To działanie na prądzie ze zwykłej baterii do UPSa. Dodatkowo taka bateria kosztuje 45zł, a sprzedajecie za 170zł.
http://www.opineo.pl/produkt/2061634
Widzę że jednak nie tylko ja narzekam na czyszczenie płyt, naprawdę z tym jest masakra. Dodatkowo czyszczenie utrudnia farba/nadruk z widokiem palników/"darmowego pola cieplnego".
Jeśli bezwładność cieplną mierzyliście - to okej, natomiast w praktyce by zmniejszyć temperaturę z 9 na 1 po zagotowaniu czegoś, trzeba najlepiej wyłączyć płytę, zdjąć z palnika i włączyć z powrotem na 1.
Tam nie ma żadnego czujnika temperatury który kontroluje odpalanie palników? Programy są zaprogramowane typu
moc na 9 = 30s grzania, 10s przerwy
moc na 1 = 5s grzania, 15s przerwy?
Ostatnia kwestia - czy iskrownik podpięty jest do czujnika gazu, czy podpięty pod wyświetlacz regulacji mocy/innego timera? Bo zauważyłem, że iskrownik daje iskrę dopóki świeci się ustawienie poziomu mocy, nawet jak palnik już jest odpalony to dalej iskrzy.
@SOLGAZ: u mnie takich rzeczy nie robił, twierdził że klient czuł gaz. No ale fakt faktem był dość negatywnie nastawiony do Solgazu.
@SOLGAZ:
1. Mogę jej używać w domku w lesie bez stałego źródła zasilania? Nie. Więc do działania potrzebuje napięcia. Czym jest opcjonalny zasilacz awaryjny jak nie źródłem napięcia, bez którego kuchenka nie działa?
Sprawdzaliście działanie przy zasilaniu z agregatu prądotwórczego bez avr? Czy Wasz ups naładuje się przy zasilaniu z takiego agregatu?
2. Chciałem po prostu poczytać instrukcję i poznać dokładne parametry prądowe. Dziwi mnie, że nie są ogólnodostępne tylko trzeba się o nie dopytywać.
3. Kiedyś pisałeś, że był ogromny problem ze szkłem i bardzo długo trwało jego opracowanie, a teraz piszesz, że to "zwykłe szkło kominkowe"
4. Na szczęście nie jestem zaślepiony facebookiem i jak chcesz to wysmażę Ci "wiarygodną opinię". Ciekawe jak długo utrzyma się na Waszym profilu. Czym różni się np. opineo od fb? Niezadowoleni klienci kłamią? Tak i to często, aby ukryć błąd wydania grubej kasy na sprzęt z którego nie są do końca zadowoleni.
I tak, iskrownik jest podłączony do czujnika i do sond :)
@SOLGAZ: tak właściwie to czujnika czego i w którym momencie działania płyty - włączeniu na zimnej, czy grzania cyklicznego? czujnika gazu? wykrywa otwarcie elektrozaworu? dostaje prąd w tym samym momencie co elektrozawór by iskrzył a po kilku sek go odcina?
co do sond takie samo pytanie, w ogóle jakiej sondy? :)
pokaż spoiler pijarowiec z Ciebie doskonały :>
@SOLGAZ: co to znaczy "stygnie trochę szybciej"? Bo to właśnie ta bezwładność termiczna najbardziej mnie zniechęca do kuchenek elektrycznych - w gazowych reakcja jest niemal natychmiastowa i to jest piękne.
@tinka69: Ciekawa rozmowa i wartościowe to co napisaliście z @Al_Bundy i @Login_login dziękuję.
Pozwoliłem sobie dodać w formie znaleziska tak żeby trafiło do większej liczby osób.
http://www.wykop.pl/link/3535537/solgaz-ucieka-od-trudnych-pytan/
Wołam plusujących: @Medioholik @jumpel @NULLZILLA @PedroLeon @astat @merciless85 @WezelGordyjski @prc95 @Bieniuraper @thewickerman88 @Wolepp @RazDwaCzyCztery @trzyrazydwa @Jim_Bravura @shadiss85 @gangstaproblasta @ryzy @Mar_cys @KoszernyWentylator @przeczki @atc_damian @geuze @GeneralRakieta @nakamikado @beerkoff @LordOfTheBananas @rysiupanda @mgr_rybak @Luboooo @Blooregard_QKazoo @AmonGoeth
co do sond takie samo pytanie, w ogóle jakiej sondy?
@Al_Bundy: Chodzi o elektrodę jonizacyjną, stanowi ona też jedno z zabezpieczeń. Jakie jest drugie? Nie wiem. Brak informacji a na wielokrotnie zadawane pytanie, odpowiedź zawsze była taka sama: "płyta posiada podwójne zabezpieczenie, po więcej informacji zapraszamy na naszą stronę".
Tylko zapomnieli dodać, że na stronę konkurencji ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Tak tam opisują zabezpieczenia:
Każde pole grzejne płyty DynaCook wyposażone jest w indywidualny system zabezpieczający, który składa się z sondy jonizacyjnej sprzężonej z mikroprocesorowym układem detekcji i kontroli procesu spalania gazu w palniku. Wykorzystując zjawisko jonizacji gazu (zachodzi ona wyłącznie wtedy, gdy na powierzchni siatek palników spalany jest gaz), kontrolujemy nieprzerwanie proces jego spalania.
Należy podkreślić, że system kontroli procesu spalania gazu wykrywa wszelkie nieprawidłowości procesu w ułamku sekundy, to gwarantuje, iż gaz nigdy nie popłynie w sposób niekontrolowany. Układ detekcji i kontroli chroni przed wszelkimi hipotetycznymi zdarzeniami, takimi jak np.: brak gazu, niewłaściwe spalanie, nagły zanik płomienia, uszkodzenie iskrownika, uszkodzenie sondy jonizacyjnej, uszkodzenie elektrozaworu, uszkodzenie sterowania etc.
@norbw74: Dziękuję za wyjaśnienie - to dla mnie kwestia bezpieczeństwa użytkowania tej płyty.
Tylko dlaczego odpowiada mi tu użytkownik mikrobloga a reprezentant firmy milczy jak zabity, mimo że ogólnie na wykopie aktywność nie spada?
@Al_Bundy: Elektroda jonizacyjna jest stosowana od wielu lat w kotłach gazowych. A że kiedyś serwisowałem je to mogę Cię zapewnić, że jest to niezawodne rozwiązanie.
@Login_login: Współczuje ci że włączyłeś się w tą dyskusje =). Przeczytałem całą wymianę i naprawdę jestem pod wrażeniem że chciało Ci się brnąć przez ten temat.
Poklepał bym cię po plecach gdybyś siedział obok.
@tinka69: przepraszam jeśli pytanie jest głupie. Płyta indukcyjna zużywa gaz? Bo myślałem ze indukcyjna jest na prąd.
http://agdlab.pl/testy/SOLGAZ.ceramiczna.plyta.gazowa.test,3355/4
ciśnienie atmosferyczne - XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD brakuje informacji ile m. Nad poziomem morza ;-D
@SOLGAZ:
@SOLGAZ: możesz napisać jakie kuchenki miałeś na myśli pisząc o tej temperatucze spalania 400-450 stopni? I będę wdzięczny za link do:
certyfikat CE INiG i inne...
z góry dzieki.
@SOLGAZ tak z ciekawości to gdzie się podziewają spaliny z waszych płyt - jak są odprowadzane ?
Miałem dobrą kuchenkę gazową i teraz mam dobrą indukcję i bardzo mnie cieszy zmiana głównie ze względu na brak tego tłustego osmolenia całego pomieszczenia. Po dwóch latach używana indukcji bez okapu nie mam nic tłustego, zupełnie. To jest największa różnica jak dla mnie. Ciekaw jestem jak sobie ze spalinami radzi wasz sprzęt
@SOLGAZ: jakis komin jest czy jak to działa ?? jak rozumiem są one dużo czystsze niż z normalnej gazowej?
@SOLGAZ: Co masz na myśli przez "mają o wiele mniej tlenku węgla"? Przy odpowiednim dostępie powietrza ( zawartego w nim tlenu) w tradycyjnej kuchence gazowej tlenek węgla nie powstaje.
Badałem kiedyś "tradycyjny" palnik w laboratorium na politechnice, jeśli palnik jest sprawny i lambda odpowiednia to jedyna szansa na wskazanie CO to chyba włożenie sondy prosto w płomień gdzie CO jeszcze nie zdąży się dopalić.
@mgr_rybak brak instrukcji obsługi na stronie, brak jakichkolwiek testów potwierdzających zużycie gazu mniejsze o 50%, brak jakichkolwiek certyfikatów na stronie. Śmieszkujące konto na wykopie.
Skonczylo sie babci sranie, konczy siw epoka glupawych szmieszko ;) komentow, jestem ciekaw jak sie to rozwinie. SOLGAZ - Upadek
@SOLGAZ daj na testy płytę @Login_login niech sam przetestuje i sprawdzi. Jak mu się spodoba, to sobie zostawi, jak nie, to najwyżej zabierzecie
@dobrezielone: nie dali komuś serwisu albo wcisneli bubel który psuje się po 5 minutach lub nie działa?
Sprawność płyty indukcyjnej to 90%
@norbw74: poważnie? Sprzęg elektromagnetyczny, bez rdzenia ferrytowego, bez wzajemnego nachodzenia profili, ze szczeliną kilka mm ma sprawność 90% ? Czyli - 1KW energii pobrany z sieci generuje 0.9KW energii w garnku? Jaką sprawność mają w takim układzie stopnie zasilające i stopnie mocy? 99,99%?
@SOLGAZ:
Jedno małe pytanie, dlaczego jest przycięty ten filmik z polewania wodą płyty? Nie mozna było nagrać tego w jednym ujęciu?
@SOLGAZ z tej tabeli która "dowodzi oszczędności" wynika tylko że jest oszczędniejsza od elektrycznej (nie wiadomo jakiej) pod warunkiem, że użyjemy gazu ziemnego w przypadku LPG będzie drożej. To słaby argument trochę!!!
Używam tej płyty od pół roku i:
1) Syfi się bardziej niż indukcja bo grzeje sie nie tylko w miejscu gdzie stoii garnek.
2) Straszny syf sadze na kratkach przzez które wylatują spaliny czyli coś te wasze wysokie temperatury nie działają.
3) Czyści się ciężko bo ... czytaj pkt. 1.
Czy kupił bym 2 raz ?? Chyba nie bo za różnicę w cenie mogłem zmodernizować instalację elektryczną i kupić indukcję.
no, bo fajny temat i mnie sie solgaz podoba, tylko czemu kazdy sra na to plyte ?
to jest to w koncu cud czy nie ?
bo niby gaz a plomienia nia ma ?
same plusy.
Chetnie zobaczyl bym jakies testy, bo zmieniam kuchenke niedlugo.
Stara ma 500 oC, a Wasza 800 oC ?
Co to znaczy stara ?
Fajnie sie sklada bo mam termometr laserowy do 1300 oC. Chetnie pobadam.
Rozumiem ze Solgaz da mi 50% oszczednosci na gazie w porownaniu do mojej starej kucheniki ?
Jak nie to co ?
Licze na zwrot zakupu. Zgadza sie ?
@SOLGAZ:
Jakies przykladowe zuzycia gazu mozna prosic ?
ilosc gazu na kwh ?
chcialbym porownac.
pozdrawiam
poważnie? Sprzęg elektromagnetyczny, bez rdzenia ferrytowego, bez wzajemnego nachodzenia profili, ze szczeliną kilka mm ma sprawność 90% ? Czyli - 1KW energii pobrany z sieci generuje 0.9KW energii w garnku? Jaką sprawność mają w takim układzie stopnie zasilające i stopnie mocy? 99,99%?
@ostatni_i_sprawiedliwy: Według Ciebie jaka jest sprawność indukcji?
indu wyjdzie droższe w eksploatacji?
@plumkajacy_kalafior: tak
a dużo drożej wychodzi indu w eksploatacji nawet od normalnej kuchni gazowej?
@plumkajacy_kalafior: Kiedyś czytałem oglądałem fajny test, 20 stronicowe (~) wypracowanie uwzględniające zdjęcia kamerą termowizyjną w trakcie gotowania, po pogotowaniu, 30 minut po gotowaniu itd.
Wychodziło tam, że indukcja jest z 5% droższa od gazu. Ceramiczna jest znacznie droższa - bo nagrzewa płytę i dopiero płyta nagrzewa garnek. I masz straty ciepła - choćby pole, które nagrzewa się jest większe od garnka.
W indukcji ciepło jest przekazywane bezpośrednio do garnka, szkło nagrzewa się tylko OD gorącego garnka, także minimalne straty ciepła. Stąd, mimo, że prąd droższy, do indukcja wychodzi tylko odrobinkę drożej.
Fakt, dobrze mieć instalacje elektryczną odpowiednią by podpiąć płytę 7kW, a nie 2kW. Ale jeśli masz/dostosujesz, to kupujesz płytę indukcyjną za 1000zł, solgaz 2200. :)
indukcje naprawi Ci ktoś kto się zna, solgaz ma modułowe, gdzie wysyłasz część, czekasz 2 dni, odsyłają, czekasz znowu 2 dni i już możesz po tygodniu gotować! I jeszcze opisują to jako niesamowitą zaletę. Hm. No niech będzie. ;)
z tej tabeli która "dowodzi oszczędności" wynika tylko że jest oszczędniejsza od elektrycznej (nie wiadomo jakiej)
@hobelik: dokładnie. Ciekawe czy ta elektryczna to nie czasem ceramiczna, która jest najgorszym wymyślonym typem płyty. I najdroższym w użytkowaniu. :)
@plumkajacy_kalafior, znalazłem! Tu zobacz: http://www.audytorzy.com/img/file/Badania%20AGD/Porownanie%20plyt%20grzewczych.pdf
Mały wycinek na załączonym screenie
Według Ciebie jaka jest sprawność indukcji?
@norbw74: Nie wiem. Jednak transformatory toroidalne osiągają sprawność 98%. Jej osiągnięcie wymaga stosowania specjalnych rdzeni i ciasnego ułożenia zwojów. Transformatory sieciowe, z blaszanymi rdzeniami maja sprawność w okolicach 80%. Nie wiem, czy dowolny garnek do kuchni indukcyjnej (z wkładką ferrytową w dnie) kupiony w sklepie da nam lepsze sprzężenia niż uzwojenia nawinięte na wspólnym rdzeniu?
W płycie indukcyjnej masz cewki generujące pole elektromagnetyczne dość wysokiej częstotliwości. Więc musi tam być generator i jakiś stopień mocy. Sama cewka generuje straty, jej sterowanie i kształtowanie fali również.
Trudno mi uwierzyć, że całość osiąga sprawność na poziomie 90% i więcej.
@ostatni_i_sprawiedliwy: Przeczytaj i daj znać co myślisz?
http://www.audytorzy.com/img/file/Badania%20AGD/Porownanie%20plyt%20grzewczych.pdf
@ZiumZium: Żaden cud jeżeli masz możliwości techniczne (sprawna instalacja elektryczna która wytrzyma 5kW stałego obciążenia) to bierz indukcję. Jak nie masz bierz zwykłą gazową. Jak nie masz co z kasą robić i masz uczulenie na indukcje bierz solgaza.
@maur: No ale to dalej nie obrazuje czy solgaz cokolwiek oszczędza względem nowoczesnej kuchenki gazowej z ogniem otwartym.
@hobelik: Oczywiście, ja tylko pokazałem to jako argument za indukcją. I w komentarzu obok jako przykład dla solgazu jak mogliby zrobić badania zamiast pisania "30-50% lepiej" ;)
Według Ciebie jaka jest sprawność indukcji?
@norbw74: Z porównania, które przytoczyłem:
Syntetyczne porównanie płyt grzewczych:
A. Czas gotowania
- najkrótszy : 2min30s – płyta indukcyjna
- najdłuższy: 15min16s – płyta ceramiczna
B. Czas stygnięcia
- najkrótszy: 15min - płyta indukcyjna
- najdłuższy: 45min – płyta ceramiczna
C. Zużycie energii el./gazu ziemnego
- najmniejsze: 0,098 kWh – płyta indukcyjna
0,0222 m³ - płyta gazowa
- największe: 0,172 kWh - płyta ceramiczna
0,0431 m³ - płyta gazowa
D. Sprawność całkowita
- najmniejsza: 24% - płyta gazowa
- największa : 90% - płyta indukcyjna
E. Koszt gotowania
- najmniejszy: 4,61 gr – płyta gazowa
- największy: 9,57 gr – płyta ceramiczna
@ZiumZium:
Jeżeli nie (czyli nie będzie 50% oszczędności w porównaniu do "starej" - ale ATESTOWANEJ I SPRAWNEJ kuchenki), to możesz się z nimi sądzić o nierzetelną reklamę i celowe wprowadzenie w błąd. O ile oczywiście dowiedziesz, że ta oszczędność nie występuje lub jest znacząco niższa. Myślę, że pomiar i testy wykonane przez rzeczoznawcę były by kluczowe.
@bialy100k: ta, fajnie to brzmi, tylko na sady trzeba miec kupe kasy, bo czy mozna im ufac, na szczescie jeszcze tego nie kupilem.
A podobalo mi sie przez chwile....
Indukcja jest duzo lepsza.
Szybka, zimna, sprawna.
Przeczytaj i daj znać co myślisz?
@norbw74:
"mw - masa wody [kg], przyjęto 1 kg,
cw - ciepło właściwe wody [kJ/kg∙ºC], przyjęto 4,19 kJ/kg*ºC,
tkw - temperatura końcowa wody [ºC], przyjęto 96ºC,
tpw - temperatura początkowa wody [ºC], przyjęto 20ºC"
Obawiam się, że za dużo przyjęto a za mało zmierzono.
Dodatkowo:
- nie podano sposobu pomiaru energii dostarczonej do urządzenia elektrycznego.
- Moc płyty grzewczej podczas grzania - kolejna zagadka. Czy to moc średnia? (nie, ponieważ z wyliczeń wynika coś innego). Moc szczytowa? Moc podana w instrukcji?
- Jak mierzono temperaturę wody? Czy w-g obserwacji wrzenia przy dnie, czy na całej objętości?
- Płytę studzili do 40ºC - więc większej, niż temperatura wody.
Dalej:
"Sprawność płyty indukcyjnej wyniosła średnio 95% dla badanych palników"
Wow - mimo ogrzania samej płyty, mimo odparowania części wody(na zmianę stanu skupienia potrzeba ekstra energii), mimo ogrzania garnka, przykrywki i powietrza wokół, mimo zasilania elektroniki sterującej, mimo rozgrzania stopnia mocy, mimo rozgrzania cewek, mimo zasilania wentylatora sterującego - osiągnęli całkowitą sprawność równą 95%! Pokonali sprawnością najlepsze zasilacze ATX! :) (te maja ok 94%-95% a nie przesyłają energii bezprzewodowo) Transformatorów z rdzeniem ze szkła metalicznego mają 98-99% :)
Jak są sterowane cewki pod płytą? Stopnie mocy pracujące w klasie D mają sprawność ok 95% - a gdzie reszta strat?
Sorry - ale nie wierzę. Gdyby policzyć wszystkie straty - jeszcze się okaże, ze płyta produkuje energię! :)
Jako zgrubny test porównawczy - która płyta zużywa mniej prądu: ok. Jako źródło informacji o całkowitej sprawności płyty - NIE!
@ZiumZium: Nigdy nie używałem indukcyjnej, teraz mam zwykłą elektryczną ze "szklanym" blatem i podgrzewanymi polami i jestem dosyć NIEzadowolony. Nie da się na tym robić poprawnie chińszczyzny (która wymaga możliwości puszczenia bardzo dużego strumienia energii w krótkim czasie). Nawet kupiłem sobie osobny palnik dużej mocy (coś jak tzw. "taboret" z kuchni zawodowych - https://www.google.co.uk/?gws_rd=ssl#safe=off&q=palnik+taboret) na dużą butlę gazowa - ale jeszcze go nie testowałem.
@ostatni_i_sprawiedliwy: Niestety ale nic innego nie udało mi się znaleźć. Ani testów potwierdzających czy obalających sprawność indukcji.
Sami producenci podają, że indukcja ma 90% sprawności.
Tak czy inaczej dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Sami producenci podają, że indukcja ma 90% sprawności.
@norbw74: tylko nie mówią - w jakich warunkach?
Bo rodzaj i wielkość dna naczynia mają ogromne znaczenie. Przy niskiej mocy i małym naczyniu sprawność spadnie pewnie do 30%?
@ostatni_i_sprawiedliwy: W warunkach takich jak zalecają w instrukcji. Np średnica naczynia taka jak pola. Małe naczynia nie działają na indukcji :-(
Sytuacja i tak jest lepsza niż w przypadku płyt gazowych, tam nikt nie podaje sprawności.
@JedynyNiepowtarzalny: indukcja jest tylko na prąd :)
@SOLGAZ: a solgaz GAZ tylko na prąd i GAZ
xD
Wyszło na to że dopóki kuchenki kupowali nieświadomi użytkownicy do póty @SOLAGAZ miał nienaganną opinię. Jak już grono użytkowników się zwiększyło to wyszły na jaw mankamenty i rzeczywistość. Niby 300%drożej, a nie wychodzi taniej i wcale lepiej.
Mam zwykłą kuchenkę na gaz. Normalnie codziennie gotujemy na niej posiłki dla 3-osobowej rodziny. Rano, po południu i wieczorem. I nawet w sezonie żona smaży konfitury. Rocznie za ten gaz płacę ok. 140 złotych. Przychodzi co roku takie rozliczenie i 12 faktur, ale przecież nie będę co miesiąc płacił po 12 zł, zawsze wpłacam to od razu za całość. Z tych 140 złotych za zużycie gazu tak naprawdę płacę połowę, bo druga połowa to jest abonament i opłaca sieciowa stała. Czyli za sam gaz mniej więcej mi wychodzi 70 zł rocznie.
To niech nawet ta cudowna płyta mi zredukuje zużycie gazu o 90%, to zarobię na tym z 80 zł rocznie.
To po 20 latach może mi się zwróci zakup.
(Oczywiście gdyby redukcja była 90%, ale sam producent się chwali, że zużycie jest "do 50% niższe". Czyli mam oszczędność "do 35 złotych rocznie". Wow!)
@ostatni_i_sprawiedliwy: straty energii przy płycie indukcyjnej występują przede wszystkim dopiero w samym naczyniu, a nie w kuchni. taka różnica.
straty energii w płycie indukcyjnej występują przede wszystkim dopiero w samym naczyniu, a nie w kuchni. taka różnica.
@durielek: Nie.Naczynie jest odbiornikiem energii - nie generuje strat.Straty, to różnica między energią pobrana a dostarczoną. Straty mogą się powiększać z powodu kształtu i materiału naczynia (niedopasowanie). Ale wtedy to znów nie są "straty w naczyniu" a straty PRZED naczyniem :)
@ostatni_i_sprawiedliwy: no dobra, fizykiem nie jestem, ale wydaje mi się, że najwięcej strat ciepła przy gotowaniu to jest oddawanie ciepła garnka do powietrza, a nie z samej płyty.
no i pewnie strat z samego źródła zasilania też nie uwzględnają przy tym
ale to "na chłopski rozum" tylko... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
jest oddawanie ciepła garnka do powietrza, a nie z samej płyty.
@durielek: wielkośc tych "strat" zależy od pojemności cieplnej garnka a nie od parametrów płyty indukcyjnej. Ponadto nie jest to strata płyty - bo ona energię przekazała (a chodzi nam właśnie o sprawność przekazywania energii). Te straty to straty całego procesu gotowania, nie mające nic wspólnego ze sprawnością płyty grzejnej.
no dobra, bo pisałeś o nagrzanym garnku i odparowaniu wody
@durielek: ale wzmiankowałem o tym w kontekście jakości pomiarów przedstawionych w zalinkowanym dokumencie.
Sam wymienie elektryczna plyte na wasza przy okazji (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@Niezly_Chwat: xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
UWAGA NA SOLGAZ! Piekarnik DUO SOLGAZU siadł po miesiącu, a serwis ma tyle roboty podobno, że przyjeżdża w kolejnym tygodniu i orzeka że trzeba ustawić godzine (zostawiając starszego ojca samego) niszcząc przy tym szafkę wyciągając piekarnik, po czym odjeżdża i zamiast pomóc, ustala po mojej interwencji (nie odbierał telefonu z numeru zgłaszającego) kolejny termin, na kolejny tydzień na wymiane sterownika. Kontaktu po tygodniu brak, po telefonie okazuje się, że zgłoszenie zamiast realizować to ZAMKNĘLI. Zgłoszenie otwarli na nowo, po kolejnym tygodniu mieli się skontaktować i ...znów brak kontaktu. Po dziesiątym telefonie odebrano i powiedziano mi że przyjadą po piekarnik. Znowu brak kontaktu. Po udanej próbie dodzwonienia się przyjeżdżają za kilka dni po sprzęt. Telefon, że naprawili i nie wiadomo kiedy wyślą. Naprawiony (nareszcie) wysyłają do mnie kurierem z wniesieniem. Dziś kurier dzwoni że mamy sobie zapłacić 150zł. za wniesienie albo wnieść 40 kilogramowy piekarnik SAMI, mimo że płaciliśmy na samym początku za wniesienie i instalacje! NIEPOWAŻNA FIRMA, ODRADZAM CHYBA ŻE KTOŚ LUBI MIESIĄC CZEKAĆ NA PIEKARNIK I PRZY OKAZJI MIEĆ ROZWALONĄ KUCHNIE I POĆWICZYĆ MIĘŚNIE WNOSZĄC SPRZĘT.
tatuaże ukrów z azowstali
https://t.me/sashakots/32894
#ukraina
Koliedzy, w czwartek przyszedł list do mnie od was (。◕‿‿◕。). Jeju, ile was tam jest za ekranikiem. Chciałbym bardzo wszystkim podziękować za bardzo miłe słowa. Wzruszyłem się czytając je. Chyba sobie oprawie go i powiesze na ścianie. Dostanie tego pisma to chyba moje największe osiągniecie w życiu.
Pozdro!
Zdjęcia niżej.
#qewwpsychiatryku # pokaż całość