Wpis z mikrobloga

@kajdikajdi:
Sos ananasowy z mascarpone
Może byc z kurczakiem lub bez. Bazą jest tutaj ananas z puszki pokrojony w kosteczkę (ok. 150g), lekko podprazone płatki migdałów i serek mascarpone (jedno lub dwa opakowania, zależy jak duzo sosu potrzebujesz). Do tego około 100ml syropu z ananasa z puszki i redukujesz. Do smaku można dodać trochę kurkumy i curry, ale nie za duzo. Sol i pieprz wg uznania. Dobrze smakuje z paroma listkami
@kajdikajdi: makaron ugotować, wylać wodę z garnka, zostawić makaron + śmietanka kremówka, albo kwaśna jak wolisz + sok z cytryny i pieprz + łosoś wędzony + koperek. Ewentualnie + camembert lub mascarpone. + ewentualnie sól, jeśli z łososia i sera byłoby za mało.
No i na to można pokrojone pomidorki koktajlowe co by jakiś warzywo było.
@kajdikajdi: odkopałam dokładny przepis, odtworzony na podstawie dania Farfalle Pollo z restauracji Portofino w Katowicach/Chorzowie :)

250g mascarpone
2 łyżeczki curry
Szczypta soli i pieprzu
Pierś z kurczaka
Garść płatków migdałów
4-5 plastrów ananasa
3/4 szklanki soku z ananasa z puszki
Łyżka parmezanu
Świeża bazylia i pomidorki koktajlowe

Kurę doprawić solą i pieprzem, usmażyć, dodać resztę i redukować żeby zgęstniało. Udekorować bazylia i pomidorkami