Dobry font, tak jak młotek, to podstawowe narzędzie każdego informatyka. Polecam zatem szanownym koleżankom i kolegom z #programowanie500+ ten oto cudowny wynalazek -> font o dźwięcznej nazwie "Iosevka" - robi robotę i w IDE i w terminalu.
https://github.com/be5invis/Iosevka
#programowanie #font
źródło: raw.githubusercontent.com
więcej tekstu się upchnie
@WebnetMobile: czytelność kodu też jest ważna, zresztą nie powinno się przekraczać 120 znaków w linii. Ja do tego nie używam tylko czarno-białego stylu, bo jeśli ciężko mi się czyta to znaczy, że mam słabo napisany kod.
nie powinno się przekraczać 120 znaków w linii
@rubytree No tak, bo przecież na monitorach FHD/4K musisz przewijać, żeby przeczytać więcej jak 120 znaków... To "wymaganie" jest pozostałością DOSowego terminala, który mieścił niską liczbę znaków.
@rubytree: Tak długo jak mieszczą się w standardowo obecnie używanych monitorach, przy sensownym ułożeniu okien, tak. Wiadomo, nie popadajmy ze skrajności w skrajność, ale trzymanie się jakiegoś sztywnego limitu, bo ktoś kiedyś powiedział, że tak trzeba, to paranoja :) Czasy się zmieniają, hardware też. Kiedyś 80 znaków per linia to był luksus (może dlatego cmd.exe dalej ma standardowo bufor ustawiony na 80 znaków?), obecnie to trochę mało - po co Ci ogromna rozdziałka, jeśli nie wykorzystujesz jej potencjału?
Podkreślam - przesadnie długie linie powinny być tępione, co do tego nie mam wątpliwości. Czepiam się tylko ograniczania się do 120 znaków.
bo ktoś kiedyś powiedział, że tak trzeba, to paranoja
@asunez: nie, że tak ktoś kiedyś powiedział i tak ma być, tylko optymalna długość paragrafu, żeby czytało się komfortowo to 50-80 znaków. Kod znacznie trudniej się czyta niż pisze więc staram się minimalizować narzut mentalny jaki powstaje jak musisz wrócić do kodu i go analizować.
Nie bez powodu zresztą taką popularność mają narzędzia do pisania typu writeroom, czy funkcje w edytorach, które pozwalają edytorać tylko fragment kodu na ekranie.
Normalnie z piłki nożnej na co dzień oglądam tylko #ekstraklasa i włączyłem sobie teraz Ligę Mistrzów. Ja pierdole co za poziom, to tak w ogóle można grać? xD
#pilkanozna #mecz