:]

Ciastka!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

• Wykop.pl
  • Wykopalisko 710
  • Hity
  • Mikroblog
  • Szukaj
  • Dodaj
  • Zaloguj się
    • lub
    • Zaloguj przez Facebook
    • Nie masz konta? Zarejestruj się.

Mikroblog :

• wszystkie wpisy
    • aktywne
    • gorące dyskusje
    • ulubione
    •  
      WebnetMobile 1 rok temu

+11

Dobry font, tak jak młotek, to podstawowe narzędzie każdego informatyka. Polecam zatem szanownym koleżankom i kolegom z #programowanie500+ ten oto cudowny wynalazek -> font o dźwięcznej nazwie "Iosevka" - robi robotę i w IDE i w terminalu.

https://github.com/be5invis/Iosevka

#programowanie #font

źródło: raw.githubusercontent.com

+: goof, Balthum +9 innych
      • udostępnij
        • Facebook
        • Twitter
        • Link
      ‹ embed ›
      •  
        cinoo 1 rok temu

+2

@WebnetMobile: od siebie polecę jeszcze FiraCode (również z ligaturami)

+: meohaw, WebnetMobile
        • udostępnij
          • Link
      •  
        WebnetMobile 1 rok temu

0

@cinoo: dzięki. Dla mnie Isovka liderem, bo zawsze wolałem fonty typu condensed (więcej tekstu się upchnie :).

Dla pozostałych: https://github.com/tonsky/FiraCode

źródło: firecode.png

• udostępnij
          • Link
      •  
        WebnetMobile 1 rok temu

0

Podgląd Isovki bez skalowania (mam nadzieję)

źródło: isovka.png

• udostępnij
          • Link
      •  
        r......e 1 rok temu

+1

więcej tekstu się upchnie

@WebnetMobile: czytelność kodu też jest ważna, zresztą nie powinno się przekraczać 120 znaków w linii. Ja do tego nie używam tylko czarno-białego stylu, bo jeśli ciężko mi się czyta to znaczy, że mam słabo napisany kod.

+: dendrofag
        • udostępnij
          • Link
      •  
        asunez 1 rok temu via Android

0

nie powinno się przekraczać 120 znaków w linii

@rubytree No tak, bo przecież na monitorach FHD/4K musisz przewijać, żeby przeczytać więcej jak 120 znaków... To "wymaganie" jest pozostałością DOSowego terminala, który mieścił niską liczbę znaków.

• udostępnij
          • Link
      •  
        r......e 1 rok temu

0

@asunez: Chcesz mi powiedzieć, że dłuuuugie linie ułatwiają czytanie?

• udostępnij
          • Link
      •  
        asunez 1 rok temu

0

@rubytree: Tak długo jak mieszczą się w standardowo obecnie używanych monitorach, przy sensownym ułożeniu okien, tak. Wiadomo, nie popadajmy ze skrajności w skrajność, ale trzymanie się jakiegoś sztywnego limitu, bo ktoś kiedyś powiedział, że tak trzeba, to paranoja :) Czasy się zmieniają, hardware też. Kiedyś 80 znaków per linia to był luksus (może dlatego cmd.exe dalej ma standardowo bufor ustawiony na 80 znaków?), obecnie to trochę mało - po co Ci ogromna rozdziałka, jeśli nie wykorzystujesz jej potencjału?

Podkreślam - przesadnie długie linie powinny być tępione, co do tego nie mam wątpliwości. Czepiam się tylko ograniczania się do 120 znaków.

• udostępnij
          • Link
      •  
        r......e 1 rok temu

0

bo ktoś kiedyś powiedział, że tak trzeba, to paranoja

@asunez: nie, że tak ktoś kiedyś powiedział i tak ma być, tylko optymalna długość paragrafu, żeby czytało się komfortowo to 50-80 znaków. Kod znacznie trudniej się czyta niż pisze więc staram się minimalizować narzut mentalny jaki powstaje jak musisz wrócić do kodu i go analizować.
        Nie bez powodu zresztą taką popularność mają narzędzia do pisania typu writeroom, czy funkcje w edytorach, które pozwalają edytorać tylko fragment kodu na ekranie.

• udostępnij
          • Link
      •  
        PanWitold 1 rok temu

0

@asunez: @rubytree:
        Limity szerokości są też po to, aby kod był czytelny bez scrollowania poziomego, kiedy otworzysz dwa pliki + toolbary w IDE.

• udostępnij
          • Link
      •  
        r......e 1 rok temu

+1

@PanWitold: krótko mówiąc, żeby był czytelny ( ͡° ͜ʖ ͡°) w ide, terminalu, edytorze czy PR na githubie

+: PanWitold
        • udostępnij
          • Link
      •  
        asunez 1 rok temu

+1

@PanWitold: @rubytree: Panowie, ale ja się z tym nie kłócę, że fajnie jak jest czytelny. Czepiam się tylko sztywnego limitu znaków per linia.

+: PanWitold
        • udostępnij
          • Link

Gorące dyskusje ostatnie 12h

Hyagi1 6 godz. temu

+388

odpowiedzi (7)

peetee 11 godz. temu

+261

Normalnie z piłki nożnej na co dzień oglądam tylko #ekstraklasa i włączyłem sobie teraz Ligę Mistrzów. Ja pierdole co za poziom, to tak w ogóle można grać? xD

#pilkanozna #mecz

odpowiedzi (10)

Karnak 5 godz. temu

+352

odpowiedzi (7)

• pełna lista

Wykopalisko

• Zabili księży i zaczęli strzelać do wiernych. Wiele ofiar ataku na kościół... Zabili księży i zaczęli strzelać do wiernych. Wiele ofiar ataku na kościół... 40
    • Sędzia zdecydował, że Alfie Evans nie może jechać do Rzymu na leczenie Sędzia zdecydował, że Alfie Evans nie może jechać do Rzymu na leczenie 116
    • Asad – demonizowany z powodu swojej niezależności od Londynu i Waszyngtonu Asad – demonizowany z powodu swojej niezależności od Londynu i Waszyngtonu 78
    • UE zamierza wprowadzić powszechną cenzurę każdej treści w Internecie UE zamierza wprowadzić powszechną cenzurę każdej treści w Internecie 80
    • Jak bardzo może różnić się rozgrywka między VR a PC na podstawie Counter Strike Jak bardzo może różnić się rozgrywka między VR a PC na podstawie Counter Strike 72
    • AMA - życie w Bułgarii AMA - życie w Bułgarii 64
    • Urzędniczce obcięli pensję, bo spóźniła się…dwie minuty Urzędniczce obcięli pensję, bo spóźniła się…dwie minuty 61
    • Na szczycie figury w Świebodzinie jest instalacja odgromowa - twierdzi Kuria Na szczycie figury w Świebodzinie jest instalacja odgromowa - twierdzi Kuria 74
    • jak ślepy montuje filmy… jak ślepy montuje filmy… 56
    • Polacy fałszowali mleko w proszku dla dzieci. Mieli swoją "fabrykę" w Hiszpanii Polacy fałszowali mleko w proszku dla dzieci. Mieli swoją "fabrykę" w Hiszpanii 67

Reklamy Google

Przydatne linki

• Idea Wykopu
    • Regulamin
    • Reklama
    • Blog
    • Polityka prywatności
    • Informacja o cookies
    • Pomoc i FAQ
    • Kontakt
    • Archiwum
    • Ranking użytkowników
    • Osiągnięcia
    • Tagi
    • Dodatki
    • Dla programistów
    • Wykop Poleca
    • Quiz
    • Zamów koszulkę
    • wykopane
    • wykopalisko
    • komentarze

Chmura tagów

hardware humor internet technologia rozrywka nauka programowanie software sztuka 4konserwy ciekawostki ciekawostkihistoryczne ekonomia europa heheszki historia kultura motoryzacja muzyka neuropa pieniadze policja polityka polska prawo rosja samochody sport swiat syria usa wojna wydarzenia wykop zainteresowania zdrowie