•  

      @rbk17: Prawda jest taka, że 1-2% populacji ma celiakię, czyli ciężkie uczulenie na gluten. Reszta to sobie wmawia. Przy czym trzeba zaznaczyć, że wysokoglutenowa dieta jest bardzo nieoptymalna dla układu trawiennego, więc ma to minimalny sens.

    •  

      @Maglev: np. mój brat ma wątpię aby oszukiwał bo jest aktywny fizycznie, zwyczajnie rok temu zaczął czuć się słabo i to nie ustępowało. Poszedł do lekarza, porobili testy i wyszło żeby nie jadł glutenu. Teraz jak go nie spożywa wrócił do pełni sił. Nawet zaczął biegać i zrobił w półmaratonie 1:40:00 a o nie jest łatwe zadanie dla początkujących.

    •  

      @rbk17: W moim przypadku uczulenia na gluten nie ma, ale chleba nie jem jeśli nie upiekę sama, bo piekarze dorzucają syf do niego. Mogłabym zapłacić 20zł za mały bochenek, ale niestety piekarze wolą robić # oszukujo.

      +: ArtyQ, onea
    •  

      @rbk17: celiakia, nieceliakalna nietolerancja (NCGS) i choroby, przy których powinno się glutenu unikać + nadmiar nikomu nie służy, a dzisiejsza pszenica to nie ta sama co lata temu + gluten nie posiada żadnych wartości odżywczych. A wmawianie ludziom, że dieta bezglutenowa jest szkodliwa jest niesamowitym aktem ignorancji. Głupota jest szkodliwa, a nie brak glutenu w diecie.
      Tak w skrócie.

    •  

      @Maglev: @rbk17: Nie do końca, można też mieć nietolerancję pokarmowa glutenu bez objawów celiaki czyli degradacji kosmków jelitowych. Jakby mi ktoś powiedział że sobie wmawiam nietolerancję to bym go pierdolnęła w łeb, kazała zjeść kebab z ostrym sosem i zapić kawą dla szerszego zrozumienia problemu ( ͡° ʖ̯ ͡°)

    •  

      @rbk17: a tak naprawdę ten obrazek to #rakcontent wynikający z ignorancji jego twórcy.

    •  

      @dr_Batman: Pomijam wszelkie nietolerancje, drażliwe jelita, etc. - to są cechy osobnicze i dość zmienne, zależą od wielu czynników. Mantra bezglutenowców opiera się głównie na dziwnych, trochę nawiedzonych przesłankach, jak u antyszczepionkowców - nie ma to nic wspólnego z alergiami i nietolerancjami.

    •  

      @rbk17: Jest jeszcze jedna ważna kwestia. 5000 lat temu zboże wyglądało i miało inne właściwości.

    •  

      Jak to jest naprawdę?

      @rbk17: Nie chodzi tu tylko o gluten. Prawda jest taka, ze pieczywo to gnoj. W zaleznosci od pochodzenia, ten gnoj pojawia sie juz na etapie maki. Odstaw chleb i inne, podobne na 6-12 miesiecy, a pozniej do nich wroc z dnia na dzien. Problemy z ukladem pokarmowym gwarantowane.

    •  

      celiakię, czyli ciężkie uczulenie na gluten

      @Maglev: doczytaj kolego czym jest celiakia zanim się wypowiesz

      Uwielbiam ból dupska ludzi, którzy "cisną bekę" diety bezglutenowej. Mnie ta moda zajebiście cieszy, bo taki osobnik chory na celiakię jak ja ma więcej możliwości zjedzenia czegoś w restauracjach.

    •  

      @miszczu_blady: Twój komentarz jest protekcjonalny, a nie widzę ku niemu powodów.

      Za Wiki:

      choroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten

      Ta definicja podpada pod ogólne rozumienie alergii, chociaż celiakia (jako choroba) uaktywnia się dopiero przy styczności z glutenem. Masz jeszcze jakieś rady?

    •  

      @Maglev: z innego źródła:

      Celiakia (choroba trzewna) to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie*).

      celiakia.pl

    •  

      @Maglev: jak dla mnie to jest nietolerancja, tak mi też lekarze opisywali tę chorobę

    •  

      @matra: dieta bezglutenowa nie jest szkodliwa? To wytłumacz mi jedną rzecz: moja siostra ma celiakię. Kiedy zostało to u niej zdiagnozowane, padło pytanie - czy z powodów czysto ekonomicznych wszyscy w domu mogą przejść na dietę bezglutenową? Poza tym dziecku będzie raźniej. Odpowiedź zespołu lekarskiego była jednoznaczna - nie, w żadnym wypadku, bo taka dieta dla osób niezmagających się z nietolerancją glutenu jest szkodliwa i w dłuższej perspektywie prowadzi do poważnych zmian w jelitach. Niemożliwy może być też powrót do zwykłej diety.

      Usłyszałem to w szpitalu pediatrycznym na Żwirki i Wigury w Warszawie, jednym z lepszych w Polsce.

      Sorry ale ja wierzę profesjonalistom, a nie jakimś anonimom z internetu.

    •  

      @matra: a jakieś badanie, że nadmiar glutenu szkodzi zdrowiej osobie? Tak w skrócie.

    •  

      Niemożliwy może być też powrót do zwykłej diety.

      @Ojcomitam: wierutne bzdury.
      Mam to gdzieś czy będzie mi ufał jakiś random czy nie, naprawdę. Gluten nie posiada żadnych wartości odżywczych ani niczego, co jest Ci niezbędne i niezastąpione. Wiesz dlaczego taka dieta jest uznana za niezdrową? Bo ludzie są zbyt niedorozwinięci, żeby samemu ogarnąć, że bezglutenowa to nie gotowe produkty Schara, Bezglutenu czy innego Celiko wypchanego kukurydzą i innym śmieciem. Wybacz, ale nikt mi nie wmówi, że dieta opierająca się na nieprzetworzonych produktach typu warzywa, owoce, mięso, jaja i czysty nabiał a także zboża czy pseudozboża (zakładając, że na nic nie ma nietolerancji) jest szkodliwa. Ludzie się przyzwyczaili do sklepowych gówienek w paczkach i nagle mając do wyboru nic, prawdziwe jedzenie [o którym mało kto pamięta], albo te same gówienka tylko z etykietą BG, wybierają to trzecie, a potem jest płacz, że dieta droga i niezdrowa w gruncie rzeczy. Nie mój problem.

      @czlowiekbutelka: ?

      @Piesmen: szczerze mówiąc to są rzeczy, których nie chce mi się szukać specjalnie dla kogoś obcego. Potraktuj to jako nieważną informację, bo przecież stwierdzenie, że wszystko w nadmiarze jest szkodliwe to tylko utarty frazes. Możesz też się wysilić i poszperać sam no ale.... ( ͡º ͜ʖ͡º)

    •  

      @rbk17: @Maglev: moze tylko 1-2% ma celiakie ale ta reszta osob ktore sobie cos 'wmawia' tak naparwde ma problem z lektynami czy kwasem fitowym, zboze powinno byc wczesniej fermentowane aby zmiejszyc zawrtaosc lektyn i kwasu fitowego dlatego przez te 5000 jedzenia chleba zawsze robilimsy chleb na zakwasie.

      @Ojcomitam: gadanie, ze dieta beglutenowa jest szkodliwa jest kompletnie bezpodstawne. Chcialbym dowiedziec sie szcezgolow dlaczego takowa jest szkodliwa? sam nie jadam produktow glutenowych (czy generalnie wysokoweglowodanowych) juz od kilku lat i moje zdrowie nigdy sie nie mialo lepiej.

    •  

      @matra: no jasne, strasznie ciężko poprzeć swoją teorię przynajmniej jednym badaniem. Polecam http://www.damianparol.com/glutenowa-paranoja oparty na badaniach, nie sztampowych frazesach.

    •  

      @rbk17: z tego co wiem to gluten ogólnie dobry nie jest, ale teraz jest sztucznie dodawany do mąk żeby ciasto było pulchniejsze. Jak upieczesz sobie chleb z własnej mąki to nigdy nie wyjdzie ci tak pulchny jak sklepowe bo nie ma w nim masy dodatkowego glutenu, tylko trochę - tyle ile jest naturalnie w pszenicy. Dawniej tego po prostu nie było, dodatkowo większość ludzi sama sobie piekła chleb.

    •  

      @Piesmen: nie jest ciężko, znajdując wolną chwilę w pracy ostatnie na co mam ochotę, to poświęcanie jej na wyręczanie kogoś. No i widzisz, chciałeś to i masz, choć co do źródła.. no cóż, przyjmij je za jedyne słuszne i baw się dobrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■

    •  

      @rbk17 bo w jedzeniu jest syf i to nie jest już ten sam chleb co 100 lat temu. A do tego w badaniach ciągle odkrywa się kolejne przyczyny różnych chorób i dolegliwości i tak na przykład mój dziadek na starość się dowiedział, że ma uczulenie na mleko. Objawy towarzyszyły mu przez całe życie, ale myślał, że po prostu "tak ma".

    •  

      @rbk17 kiedyś jadło się więcej chlebow zytnich, a obecne odmiany pszenicy są specjalnie modyfikowane aby zawartość glutenu była powyżej 30% z jak największym indeksem glutenowym, odpowiadającym za "sztywność"

    •  

      @whiteglove: no "bo mleko jest zdrowe i basta" kiedyś tak to działało.

    •  

      @rbk17: Ale chyba nikt sobie nie wmawia ze jest uczulony? Przestają go jeść bo moda, tak samo jak nietolerancji laktozy czy ogólnie bycie wege, fit. Moda z czasem minie, promujący wpadną na inny pomysł i przestaną płacić za promowanie tego to przejdą na kolejny modny styl zycia.

    •  

      @MamaIKillTheMan: to nie jest moda tylko wieksza swiadomosc spoleczna. nietolernacja laktozy jest moda? 20 lat temu nikt nie sparwdzal czy jestes uczulony na pewne produkty teraz jezeli wspomnisz, ze masz problemy gastryczne to od razu zostanie to u Ciebie sprawdzone.

    •  

      Ale chyba nikt sobie nie wmawia ze jest uczulony? Przestają go jeść bo moda, tak samo jak nietolerancji laktozy czy ogólnie bycie wege, fit. Moda z czasem minie, promujący wpadną na inny pomysł i przestaną płacić za promowanie tego to przejdą na kolejny modny styl zycia.

      @MamaIKillTheMan: ja niestety jestem wrażliwy na mleko... sklepowe. Takie prosto od rolnika to jak byłem młody piłem litrami (słynny shaker cao) i nic mi nie było. Po sklepowym mleko często mam rozwolnienie.

    •  

      @matra: nie masz czasu zacytować badania, ale masz czas na takie bezsensowne, nic niewnoszące odpowiedzi. Ja nic nie chciałem i niczego nie mam. Rzucasz teorię, która jest niezgodna z nauka, a potem robisz idiotę z kogoś, kto prosi o poparcie tezy badaniami. Jedyne ryzyko przy wysokim spożyciu glutenu jest takie, że celiakia może dać o sobie znak po dłuższym czasie.

    •  

      @rbk17: Kiedys nie dosc ze zboze bylo inne, to zboz wysokoglutenowych jest stosunkowo malo. To nasza cywilizacja uparla sie na pszenice i podrasowala ja do poziomu dziwacznego tworu ziarnopodobnego o bardzo niskich wartosciach odzywczych a duzych alergizujacych- bo pszenica jest wydajna, sycaca, ma duzo cukru, smak dosc neutralny i inne takie.To kiepskie zboze a obi sie z niego praktycznie wszystko.
      Mozna jest duzo zborz i unikac glutenu (nie jedzac tez tego bezglutenowego pieczywa) Wystarszy unikac samej maki pszennej. Zamiast makaronow pszennych jesc zytnie- to samo z pieczywem. Na sniadanie owies, albo kasze jaglana (proso) na obiad kasze gryczana jasna/ciemna, owsiana, jeczmienna od czasu do czasu bo to tez glutenowe- do tego kuskus, amarantus, czarny/dziki ryz, wlaczyc w jedzenie przyjazne ziarenka jak soczewica i cieciorka (mniej weglowodanow ale wiecej bialka roslinnego) do tego wszedzie dorzucac ziarna lnu, slonecznika, dyni, chia, czarnuszki, sezamu, ktore zaopatrza w blonnik, dobry tluszcz i pare rzadkich pierwiastkow.

    •  

      ja niestety jestem wrażliwy na mleko... sklepowe. Takie prosto od rolnika to jak byłem młody piłem litrami (słynny shaker cao) i nic mi nie było. Po sklepowym mleko często mam rozwolnienie.

      @rbk17: Ja rozumiem że istnieją ludzie uczuleni na laktozę, tak samo jak uczuleni na orzechy czy owy gluten. Jednak umówmy się, nie zachorowało nagle w ciągu ostatnich kilku lat 3/4 młodych Warszawiaków.

      to nie jest moda tylko wieksza swiadomosc spoleczna. nietolernacja laktozy jest moda? 20 lat temu nikt nie sparwdzal czy jestes uczulony na pewne produkty teraz jezeli wspomnisz, ze masz problemy gastryczne to od razu zostanie to u Ciebie sprawdzone.

      @drGreen: Ciekawe, a ile miałeś lat 20lat temu? 5? Ja byłem dużo starszy i uwierz mi w tych zamierzchłych czasach normalnie istniał lekarz i jak ktoś miał uczulenie to się o tym dowiadywał. Inaczej moja siostra już by nie żyła z powodu uczulenia na orzechy. Uczulenie na gluten ma 1-2% ludzi, jeżeli oni wszyscy zostali wygnani do Warszawy i ten problem dotyczy tylko ludzi w wieku 20-30 lat to masz racje, to nie moda. Proszę Cie, wiekszość tych "bezglutenowych pierożków" jest zdrowa i może jeść co chce, a że wmawia im się że ksylitol za 20zł i mąka ryżowa za 10zł sprawią że nagle staną się zdrowsi i szczęśliwsi to tylko drogi efekt placebo.

    •  

      @Piesmen: bo napisanie tego co się myśli trwa mniej niż szukanie czegoś w sieci? Choćby to był jedyny powód, to już go sobie sam wymieniłeś. Ja nie podchodzę do glutenu fanatycznie i nie uznaję teorii, że każda jego ilość wpływa na organizm negatywnie, po prostu napisałam, że wpierdzielanie go w nadmiarze nie będzie służyło jelitom [i niby z jakiej racji miałoby??], a Ty od razu zaczynasz skakać o jakieś dowody naukowe. Zresztą przeczytaj sobie ten wątek, bo kilka odpowiedzi tu już padło.
      @FormaLinka: jak już wymieniasz, to komosę bym dorzuciła - zajebiście się trawi, nie obciąża, teoretycznie nie uczula, ma mniej węgli niż przeciętne zboża, a dorwać można ją już za mniej niż 40zł za kilo, więc całkiem w pytę. Do tego jest po prostu smaczna ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    •  

      Ja rozumiem że istnieją ludzie uczuleni na laktozę, tak samo jak uczuleni na orzechy czy owy gluten.

      @MamaIKillTheMan: mam tą przypadłość gdzieś od 2000 roku (Miałem wtedy 16 lat). Przesiadłem się wtedy na Chocapici i podobne oraz często jadałem zupy mleczne, no i w końcu przestałem.

    •  

      @matra: nie warto Twojej energii na klawiaturze, serio. Jesli ktos popiera swoje tezy gownoburza Parola, ktorej jedynym sensem jest nakrecenie inby z Mauriczem (swoja droga beka, bo Parol zarzuca Mauriczowi atencyjnosc i hejt, a nigdy nie widzialem bezposrednich przytykow Mauricza do Parola, na odwrot juz niejednokrotnie), to z gory wiadomo ze ta dyskusja nie ma sensu.

      pokaż spoiler Jeszcze witarian w tym watku brakuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    •  

      @matra: @drGreen: Jezu przecież tu nie chodzi o to, czy gluten jest odżywczy czy nie. On ma inne, cenne dla organizmu właściwości. Lekarze mojej siostry podali jeden, moim zdaniem bardzo konkretny argumenty - wielokrotne zwiększenie szansy zachorowania na choroby jelit i układu moczowego. Nie wiem dlaczego, nie znam się. Jeżeli mówią mi to ludzie, dzięki którym moja siostra po trzech latach katorgi i czarnej rozpaczy w końcu zaczęła rosnąć, to sorry - dla mnie to wiarygodniejsze źródło, niż jakieś osły z internetu goniące za modą i robieniem sobie fotek na insta z fajnej, zdrowej restauracji.

      Tutaj wykaz kilku innych przyczyn wraz z naukowymi źródłami:

      – Dieta pozbawiona glutenu, szczególnie oparta o komercyjne, rafinowane produkty oznaczone „gluten free”, często jest również uboga w błonnik [9], co może sprzyjać wzrostowi masy ciała [10].

      – Gluten pozytywnie wpływa na mikroflorę naszych jelit. Badanie przeprowadzone przez De Palma i współpracowników wykazało, że miesiąc (tylko miesiąc!) na diecie bezglutenowej spowodował wzrost patologicznej mikroflory (Enterobacteriaceae, Escherichia coli), natomiast spadek korzystnej (Bifidobacterium, Lactobacillus, Clostridium litusebu-rense, Faecalibacterium prausnitzii) [11]. Obserwację tę potwierdzają też badania na osobach z celiakią [12]. Eliminowanie pożywki dla saprofitycznych mikroorganizmów jaką jest gluten nie wydaje się szczególnie rozsądne, jeśli tylko dobrze go tolerujesz.

      – Gluten obniża poziom trójglicerydów [13]. Wykazano to w badaniu na 24 osobach z hiperlipidemią. Trójglicerydy udało się obniżyć o 13% w ciągu dwóch tygodni. Co istotne dieta nie była dietą redukcyjną, a efekt był silniejszy w grupie, która dostała więcej glutenu w porównaniu do grupy, która dostała więcej błonnika.

      – Gluten obniża poziom utlenionego LDL [14]. W innym badaniu grupa, która dostawała dietę bogatą w gluten obniżyła nie tylko poziom trójglicerydów (o 19,2%), ale również poziom utlenionego LDL o 10,2%.

      – Gluten (hydrolizat*) może pomagać obniżać ciśnienie krwi [15].

      – Gluten (hydrolizat*) może korzystnie wpływać na układ immunologiczny, szczególnie u osób chorych [16, 17].

      – Gluten (hydrolizat*), podany po wysiłku, obniża markery uszkodzenia mięśni u biegaczy i piłkarzy [18, 19]

      *należy zaznaczyć, że gluten rozłożony do pojedynczych lub bardzo krótkich łańcuchów aminokwasów, czyli hydrolizat, ma inne właściwości niż gluten „w całości” i może być bezpieczny nawet dla osób z celiakią.

      – Nie wolno również zapominać, że spożywanie produktów z pełnego ziarna wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia wielu chorób [20] i co ciekawe, owiana złą sławą pszenica ma szczególnie dobroczynny wpływ ochronny [21, 22].

      pokaż spoiler 10 Gaesser GA. Carbohydrate quantity and quality in relation to body mass index. J Am Diet Assoc. 2007;107(10):1768-1780.
      21. PubMed
      11 De Palma G, Nadal I, Collado MC, Sanz Y. Effects of a gluten-free diet on gut microbiota and immune function in healthy adult human subjects. Br J Nutr. 2009;102(8):1154-1160.
      32. FullText
      12 Nistal E, Caminero A, Vivas S, et al. Differences in faecal bacteria populations and faecal bacteria metabolism in healthy adults and celiac disease patients. Biochimie 2012;94:1724–29. PubMed
      13 Jenkins DJA, Kendall CWC, Vuksan V, et al. Effect of wheat bran on serum lipids: Influence of particle size and wheat protein. J Am Coll Nutr. 1999;18(2):159-165. PubMed
      14 Jenkins DJA, Kendall CWC, Vidgen E, et al. High-protein diets in hy- perlipidemia: Effect of wheat gluten on serum lipids, uric acid, and renal function. Am J Clin Nutr. 2001;74(1):57-63.
      36. FullText
      15 Thewissen BG, Pauly A, Celus I, Brijs K, Delcour JA. Inhibition of angiotensin I-converting enzyme by wheat gliadin hydrolysates. Food Chem. 2011;127(4):1653-1658.37. ScienceDirect
      16 Novak F, Heyland DK, Avenall A, Drover JW, Su X. Glutamine supplementation in serious illness: Asystematic review of the evidence. Crit Care Med. 2002;30(9):2022-2029. PubMed
      17 Horiguchi N, Horiguchi H, Suzuki Y. Effect of wheat gluten hydrolysate on the immunesystem in healthy human subjects. Biosci Biotechnol Biochem. 2005;69(12):2445-2449. FullText
      18 Koikawa N, Nakamura A, Ngaoka I, Aoki K, Sawaki K, Suzuki Y. Delayed-onset muscle injury and its modification by wheat gluten hydrolysate. Nutrition. 2009 May;25(5):493-8. PubMed
      19 Aoki K, Kohmura Y, Suzuki Y, Koikawa N, Yoshimura M, Aoba Y, Fukushi N, Sakuraba K, Nagaoka I, Sawaki K. Post-training consumption of wheat gluten hydrolysate suppresses the delayed onset of muscle injury in soccer players. Exp Ther Med. 2012 Jun;3(6):969-972. PubMed
      20 Jacobs DR, Marquart L, Slavin J, Kushi LH. Whole-grain intake and cancer: An expanded review and meta-analysis. Nutr Cancer. 1998; 30(2):85-96. PubMed
      21 Fardet A. New hypotheses for the health-protective mechanisms of whole-grain cereals: What is beyond fibre? Nutr Res Rev. 2010;23(1): 65-134.
      FullText
      22 Reddy BS, Hirose Y, Cohen LA, Simi B, Cooma I, Rao CV. Preventive potential of wheat bran fractions against experimental colon carcino- genesis: Implications for human colon cancer prevention. Cancer Res. 2000;60(17):4792-4797.46. FullText

    •  

      @matra: Gluten nie zawiera wartości odżywczych? xD
      Gluten to mieszanina białek roślinnych !!! Jeśli białko nie jest wartością odżywcza dla ciebie, to chyba z żywieniem masz niewiele wspolnego xD

    •  

      @plastik: w gównie też jakieś białko znajdziesz, jedz na zdrowie.

      +: matixrr
    •  

      @rbk17: mialem nieprzyjemnosc pracowac jakis czas w barze w irlandii. Codziennie przynajmniej 5 osob chce bezglutenowo, na pytanie czy maja alergie (wtedy uruchamiamy "procedury") odpowiadaja ze nie. Najczesciej to starsze babki, argumentuja sie, ze sa wzdete (:

    •  

      @matra: Tak, komose tez gdzies mam ale juz ciezko znalezc. Moj niebieski jest fanatykiem zdrowego zywienia i ziarenkami z moich szafek wykarmie pol batalionu jak przyjdzie na obiad.

    •  

      @matra: jak nie umiesz używać pojęć to proszę nie wypowiadaj sie ;]

    •  

      @rbk17: moze masz nietolerancje laktosy przez zmiane bakteryjne w jelitach. Najczesciej widze ludzi ktorzy po antybiotykach czy innych czynnikach dostaja nietolerancje na lactose. 4 tygodnie max 5g laktosy w diecie poorawia stan i mozna mleko pic.

    •  

      @omnibus_semper: nie ma problemu - nie piję mleka wcale ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    •  

      @dr_Batman: Mmmmm ostry kebab ale taki od turasa super ostry ale bym zjadł

    •  

      @matra: w gównie też jakieś białko znajdziesz, jedz na zdrowie.
      Hahaha, hipsterka została zmiażdżona merytorycznymi argumentami, okazało się że naganiacze z telewizji i kolorowych pism jednak nie mają racji, to zostało już tylko obrażanie ludzi i głębsze kopanie swojego rowu mentalnego xD pięknie skarbie, keep going

    •  

      @matra:

      w gównie też jakieś białko znajdziesz, jedz na zdrowie.

      Nie ma co, wyborny argument.

    •  

      @matra: Oczywiście że dieta bezglutenowa bez wskazań jest szkodliwa, powoduje między innymi cukrzycę typu 2. (stwierdzone przez American Heart Association). Polecam się wyedukować, a dopiero później wypowiadać.

    •  

      Jednak umówmy się, nie zachorowało nagle w ciągu ostatnich kilku lat 3/4 młodych Warszawiaków.

      @MamaIKillTheMan: też mnie się tak wydaje, jednak na nieszczęście i mnie w ciągu ostatniego roku trafiła nietolerancja na laktozę i teraz pewnie każdy myśli, że kupuję takie mleko bo jestem hipsterem xD

    •  

      @violencepage: tak, w odniesieniu diety ubogiej w błonnik, czyli w sumie to diety przeciętnego Amerykanina, który opycha się makami.

    •  

      @matra
      Zastanawiałem się dlaczego mam Cię na czarnej. Teraz już wiem.

    •  

      @Buraczak: jak ktoś uznaje gluten za wartościowy, bo białko roślinne, to nie moja brocha. Zresztą nie napisałam w tym wątku ani niczego odkrywczego ani kontrowersyjnego, ale spina o gluten widać sięga spiny o weganizm, jakby kogoś obchodziło co kto je. Oh wait.

      pokaż spoiler a ciebie to nawet nie kojarzę, więc chyba żadna strata (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

    •  

      @rbk17: To ze ktoś je bez glutenu nie oznacza że ma na niego alergię.

    •  

      @plastik: w gównie też jakieś białko znajdziesz, jedz na zdrowie.

      @matra: komedia xD

    •  

      @matra: pieprzysz kocopoły, bo dieta bezglutenowa u osoby bez celiakii i nadwrażliwości na gluten nie przynosi żadnego pożytku (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26208009). A nawet przypuszcza się, że gluten ma pewne właściwości prozdrowotne u osób bez celiakii i nadwrażliwości na gluten (http://jandonline.org/article/S2212-2672(12)00743-5/fulltext#sec5).
      No ale tak to jest, jak wiedzę bierze się z przyjaciółki a nie z badań naukowych.

    •  

      @violencepage: Polecam się wyedukować co to jest Cukrzyca typu 2 i w jaki sposób powstaje.

    •  

      @violencepage: O chuj co ty właśnie napisałaś xD

      Dieta bezglutenowa dla zwykłego człowieka nie jest szkodliwa, ale jest dla niego niepotrzebna, bo gluten w żadnym wypadku nie szkodzi zdrowemu człowiekowi xD

      Informacja z pierwszej ręki, pozdrawiam

    •  

      Jak to jest naprawdę?

      @rbk17: No dobra a nikt nie wziął pod uwagę zmiany technologii produkcji oraz składników zawartych w obecnym chlebie a także zmiany sposoby uprawiania pszenicy? Chleb, którym żywili się Rzymianie to nie ten sam chleb, który jemy obecnie.

    •  

      jak ktoś uznaje gluten za wartościowy, bo białko roślinne, to nie moja brocha.

      @matra: http://www.damianparol.com/glutenowa-paranoja/

      Masz tam na dole tekstu razem z przypisami czemu jest wartościowy. Ale nie wydaje mi się aby cokolwiek było zdolne przekonać hipstera, że gluten nie jest największym mordercą ludzkości zaraz po raku xD

    •  

      @brtk122: powiedz to osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Rzuciłeś mi dwoma linkami? Ojej. Przeczytaj sobie opracowanie Undry, on zebrał takich linków nieco więcej.
      @Khaine: jeśli gdzieś mi uściślisz gdzie tak napisałam, zacznę myśleć o sobie, że jestem hipsterką.
      I znowu Parol, srsly.

    •  

      @matra: jaka nietolerancja? ta zmyślona?

    •  

      No dobra a nikt nie wziął pod uwagę zmiany technologii produkcji oraz składników zawartych w obecnym chlebie a także zmiany sposoby uprawiania pszenicy? Chleb, którym żywili się Rzymianie to nie ten sam chleb, który jemy obecnie.

      @MagnitudeZero: racja, właśnie tak uważam że może być, nawet McDonalds na początku produkował zdrowsze jedzenie ale potem dla oszczędności upraszczał byle było jak najtaniej.

    •  

      znajdując wolną chwilę w pracy ostatnie na co mam ochotę, to poświęcanie jej na wyręczanie kogoś

      @matra: to zdanie to nie tylko pokaz arogancji ale głupoty. To ty masz obowiązek dowiedzenia swoich teorii a nie ktoś kto o nie pyta. Jak nie chcesz ich dowodzić to po prostu ich nie pisz bo tylko sie ośmieszasz i pokazujesz swój debilizm.

    •  

      @rbk17: Problem z glutenem jest taki, że o ile jemy 5000 lat chleb, to w ostatnim czasie daje się go o dużo za dużo do wypieków (własnie po to, aby były ładne). Także mimo, że chleb niby bez zmian, to tak naprawdę kilkukrotnie wzrosła zawartość glutenu z powodów ekonomiczno-produkcyjnych. I tak praktycznie ze wszystkim co zawiera gluten. Po prostu producenci sobie upatrzyli, że jak się da go dużo więcej, to będzie taniej i efektowniej.

    •  

      @rbk17: No kurde właśnie. Zacznijmy od samej pszenicy. Dawniej dawniej rosła jakby na dziko. Nie było sztucznych nawozów, oprysków szkodnikobójczych a także modyfikowania genów. Pszenica to żywy organizm, jakby nie patrzeć. Wskutek naszych ingerencji w jej dna mogły zajść jakieś nieprzewidziane zmiany, które wpłynęły na skład białka zwanego glutenem.

    •  

      Więc nie tyle wzrosła nagła ilość chorych na celikalię, co po prostu jest glutenu za dużo w produktach i może to powodować jakieś tam skutki uboczne, niezwiązane z celikalią.

    •  

      @rbk17 i do tego oczywiście nadczynność tarczycy, zwłaszcza wśród celebrytow

    •  

      @TurboDynamo: prawdopodobnie gdybym wiedziała, jaka wyjdzie z tego gównoburza, nawet bym się nie odzywała, bo nie mając pod ręką zaplecza linków nie można nawet stwierdzić, że słońce za oknem świeci. Jak pisałam wcześniej - w moim poście nie ma niczego nadzwyczajnego ani tym bardziej kontrowersyjnego, do czego można się przyczepić, a przytyki ciągną się przez cały wątek. Przeczytaj sobie wszystkie wypowiedzi, nie tylko moje i nie tylko tych, dla których gluten a diecie ma największą wartość. To naprawdę nie jest wiele.

      pokaż spoiler swoją drogą jeśli mnie coś interesuje, a nie znajduję odpowiedzi u osoby, której zadaję pytanie, szukam sama zamiast tupać nogą.

    •  

      @matra: aha, czyli przeszliśmy z populacji generalnej, czyli osób zdrowych na populację osób z chorobami autoimmunologicznymi? Gratuluję. Jesteś szkodnikiem i przez takich jak Ty ludzie robią sobie krzywdę. EDIT: szkodnikiem w sensie naukowym oczywiście.

    •  

      @rbk17: ta matra to nawet dobrze zaczęła i wydawało się, że zna się na rzeczy, ale to, jak się później zaczęła plątać we własnej argumentacji (albo raczej jej braku), to jest kurwa żenada. aż mi się trochę smutno zrobiło xD niech ktoś przejmie pałeczkę i zacznie bronić glutenu, bo ta robi zły pijar

    •  

      @matra: Spoko, gluten nie jest nam niezbędny do życia, ale unikając produktów z glutenem unikasz też wartości odżywczych które te produkty mają i jeśli produkty gluten-free które jesz nie będą rekompensować braków to narażasz się na problemy zdrowotne. Proszę, link do poczytania http://www.health.harvard.edu/blog/going-gluten-free-just-because-heres-what-you-need-to-know-201302205916

      bo nie mając pod ręką zaplecza linków nie można nawet stwierdzić, że słońce za oknem świeci

      Nie rozmawiasz o słońcu ale o konkretnym temacie, kontrowersyjnym, przepełnionym przekłamaniami i mitami, który badają naukowcy, ale w którym jednak każdy uważa się za specjalistę. Tak więc przestań gadać bzdury o tym, że nie potrzeba popierać swojego zdania dowodami.

    •  

      nadmiar nikomu nie służy, a dzisiejsza pszenica to nie ta sama co lata temu + gluten nie posiada żadnych wartości odżywczych. A wmawianie ludziom, że dieta bezglutenowa jest szkodliwa jest niesamowitym aktem ignorancji

      @matra:
      po czym zamiast się przyznać do błędu, lepiej ciągnąć swoje bezwartościowe (bez wartości odżywczych xDD pun intended) wywody

    •  

      to jest kurwa żenada. aż mi się trochę smutno zrobiło xD

      @Iliilllillilillili: dla mnie to nie jest emocjonalny temat bez względu jakie głupoty by o tym pisano ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    •  

      @Maglev jakoś słyszałem dietetyków, którzy mówią, że gluten nie szkodzi, jeśli nie ma się celiakii

    •  

      @Buraczak: podałam fakt. To, że Ty stosując dietę bezglutenową nie rozwinąłeś cukrzycy nie świadczy o tym, że nie zwiększa to prawdopodobieństwa rozwinięcia jej u ogółu populacji stosującej dietę bezglutenową. A to według mnie jest szkodliwe.
      @dr_Batman: cukrzyca t.2 jest chorobą, do której rozwoju predysponują pewne uwarunkowania środowiskowe, np. otyłość. W 2017 roku AHA uznało za predysponujące do cukrzycy stosowanie diety bezglutenowej. Jakie braki w mojej edukacji tu widzisz?

    •  

      @rbk17: Jest jeszcze jedna sprawa - u wielu osób objawy celiakii albo NNG dzięki promowaniu przez pseudoguru dietetycznych teorii o szkodliwości glutenu są mylone np. z nietolerancją FODMAP albo lekkimi odmianami syndromami jelita drażliwego, o których mówi się znacznie mniej w tym kontekście. Chodzi o to, że zboża zawierające gluten albo jego odmiany wywołują przy tych schorzeniach objawy, które można pomylić z nadwrażliwością na gluten, ale nie o gluten tu chodzi, a o wysoką zawartość oligosacharydów w pszenicy, życie albo jęczmieniu. Więcej do poczytania tutaj.

      pokaż spoiler Piszę o tym też z własnego doświadczenia, na początku podejrzewałem u siebie NNG, a przechodząc na dietę Low FODMAP poprawa była natychmiastowa.

    •  

      @matra: Nie chodzi o gównoburzę samą w sobie. Po prostu nie masz racji i ludzie chcą Cię wyprowadzić z błędu. Czytanie wątpliwych artykułów i ignorowanie faktów, żeby potwierdzić własną tezę to po prostu robienie kurwy z logiki. @Ojcomitam przedstawił Ci parę informacji, a Ty zupełnie to zignorowałaś i zaczęłaś pisać o białku w gównie...

    •  

      @Iliilllillilillili: oczywiście, że braku, bo nie podawałam żadnych argumentów, mi się nawet za bardzo w dyskusję nie chciało wchodzić, ale nie udało mi się tego uciąć. Ja się przy niczym nie upieram, bo nawet nie twierdzę, że gluten to zło tego świata - to kilka osób powyżej chce mi to udowodnić.

      ale unikając produktów z glutenem unikasz też wartości odżywczych które te produkty mają i jeśli produkty gluten-free które jesz nie będą rekompensować braków to narażasz się na problemy zdrowotne.

      @JakisTakiNick: no i fajnie, ale ja ilekroć wdaję się w dyskusję o glutenie, staram się to innym wytłumaczyć. Zazwyczaj to jest tak, że jak ktoś chce wyśmiać dietę bezglutenową, wyśmiewa BG gotowce, których w gruncie rzeczy zbyt wiele osób nie kupuje (swoją drogą zapychają półki z przecenami w kilku większych dyskontach, imo nie bez powodu), więc nie piszesz mi ani niczego, o czym nie wiem, ani niczego innego niż to, co uważam.

      Nie rozmawiasz o słońcu ale o konkretnym temacie, kontrowersyjnym, przepełnionym przekłamaniami i mitami, który badają naukowcy, ale w którym jednak każdy uważa się za specjalistę. Tak więc przestań gadać bzdury o tym, że nie potrzeba popierać swojego zdania dowodami.

      @JakisTakiNick: spoko, tylko jw - nie napisałam niczego, co wymaga poparcia. A przynajmniej żadnej nowości. I jw - po prostu nie wiedziałam, że rozpęta się z tego taka burza xD dlatego @Dico665 racja - nie odpisywałam na wszystko po trochu z braku czasu. Z drugiej strony nie widziałam potrzeby wdawania się w dyskusję, w momencie, w którym napisałam to co wyżej (czyli dla przypomnienia - nie demonizuję glutenu, po prostu uznaję go za zbędny, mimo tych badań - są bardziej wartościowe produkty). Zwróć uwagę na to, że to nie ja ciągnę dyskusję - jedynie odpowiadam.

      aha, czyli przeszliśmy z populacji generalnej, czyli osób zdrowych na populację osób z chorobami autoimmunologicznymi?

      @brtk122: nie. to Ty napisałeś o osobach bez celiakii i NCGS, dla których gluten może mieć pozytywne właściwości. Osoby z chorobami auto nie łapią się w te kryteria [poza celiakią, ale tych chorób jest więcej], a mimo to gluten im nie służy. Zresztą są inne problemy, przy których zaleca się gluten albo wyeliminować, albo ograniczyć, i też można pomyśleć o takich osobach jako o potencjalnie zdrowych.

      +: Dico665
    •  

      @matra: skoncz rzucać takie frazesy, bo to czysta demagogia. Linki do badań poproszę i konkrety

    •  

      @rbk17: Jak dieta bezglutenowa może być szkodliwa jak wszystkie keto i low carb są bezglutenowe?
      Żarcie zbóż nie jest zdrowe, nie ważne czy tych z glutenem czy bez.

    •  

      @violencepage: Wcześniej napisałaś że dieta bezglutenowa POWODUJE cukrzycę co jest wierutną bzdurą. Jest znacząca różnica między powoduje = fakt oparty na zasadach EBM, a na podstawie badań statystycznych wykazali że istotnie statystycznie ludzie na diecie glutenowej rzadziej chorują na cukrzycę typu II. Bo na razie dokładnie tyle mają ( ͡° ʖ̯ ͡°) Jedno badanie. Duże ale amerykańskie na niezróżnicowanej populacji. Statystyka działa tak że równie dobrze może tak być bo ludzie zamiast glutenu wpierdalają ryż oraz przetworzoną kukurydzę które zwiększają ryzyko zespołu metabolicznego.

    •  

      @dr_Batman: ok, słowo 'powoduje' nie powinno tam się znaleźć, powinnam napisać predysponuje. Mea culpa. I możliwe jest, że tak jak piszesz, wynika to z "wpierdalania ryżu i przetworzonej kukurydzy", ale na tym polega dieta bezglutenowa, bo węglowodany z czegoś trzeba wziąć. Mało błonnika swoje też robi. Nie napisałam, że brak glutenu powoduje, a dieta bezglutenowa.

    •  

      @rbk17 raz z podwójnym glutenem proszę

    •  

      @violencepage: Niezbilansowana dieta bezglutenowa. Amerykanie tacy są, zamiast kasze jaglaną, gryczaną i warzywa jako bogate w dobre węgle i błonnik pójdą do sklepu i kupią gotowy bezglutenowy chleb z mąki ryżowej i syropu kukurydzianego. Dobrze zbilansowana zadbana dieta bezglutenowa nie ma żadnych negatywnych wpływów na zdrowie. Pozytywnych poza utratą wagi pewnie dla zdrowej osoby też.

    •  

      @matra:

      Przecież niedawno były nawet na wykopie badania, że dieta bezglutenowa może być szkodliwa.

    •  

      @ruszka: Ba nawet sama dieta może być szkodliwa Oo jeśli jest niewłaściwie używana ( ͡° ʖ̯ ͡°)( ͡° ʖ̯ ͡°)

    •  

      @ruszka nie jest problemem to czego nie jesz, tylko to co jesz.

    •  

      Komentarz usunięty przez autora

    •  

      @Buraczak: Ale mnie to nie szkalujesz? Prawda?

      Co do tematu: moda spowodowała że mogę w wielu miejscach na mieście jeść bezpiecznie, nie martwiąc się że po powrocie do domu będę miała w WC "Zemstę Piekarza".
      Zrobiłabym wiele by nie mieć tego cholerstwa (╯︵╰,)

    •  

      via iOS

      @Hannahalla: No nie wiem...

      pokaż spoiler ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    •  

      @matra

      spoko, tylko jw - nie napisałam niczego, co wymaga poparcia. A przynajmniej żadnej nowości. I jw - po prostu nie wiedziałam, że rozpęta się z tego taka burza xD dlatego @Dico665 racja - nie odpisywałam na wszystko po trochu z braku czasu. Z drugiej strony nie widziałam potrzeby wdawania się w dyskusję, w momencie, w którym napisałam to co wyżej (czyli dla przypomnienia - nie demonizuję glutenu, po prostu uznaję go za zbędny, mimo tych badań - są bardziej wartościowe produkty). Zwróć uwagę na to, że to nie ja ciągnę dyskusję - jedynie odpowiadam.

      Zwróć uwagę na to, że zapostowałaś coś, co wzburzyło oburzenie, więc w tym momencie powinnaś zdać sobie sprawę, że jednak napisałaś coś co wymaga poparcia, a nie "jedynie odpowiadając" dalej brnąć w rzeczy które powodują oburzenie i nie popierając ich niczym. Sama jesteś sobie winna, że ludzie się oburzają.

      @ruszka nie jest problemem to czego nie jesz, tylko to co jesz.

      Kolejna głupota. Jest problemem to czego nie jesz, bo możesz być niedożywiony (nawet jak jesteś najedzony), możesz mieć niedobór witamin i mikroskładników etc. Przecież to jest właśnie napisane w artykule który Ci linkowałem XD Dobra dieta dba o to czego nie jeść, ale też o to co należy jeść.

    •  

      @ruszka: @JakisTakiNick: no właśnie nie bzdura. To było w odniesieniu do diety bezglutenowej. I tak, problem stwarza to co się je, a nie to czego się nie je <- na diecie bezglutenowej, bo chyba o niej mówimy, prawda? Ja nie wiem w jaki niedobór można się wpędzić nie jedząc samego glutenu. Wiem, że można się wpędzić w niedobór nie jedząc warzyw, pełnowartościowych kasz, czy mięsa, a nie nie jedząc glutenu.

    •  

      no właśnie nie bzdura. To było w odniesieniu do diety bezglutenowej. I tak, problem stwarza to co się je, a nie to czego się nie je <- na diecie bezglutenowej, bo chyba o niej mówimy, prawda?

      @matra: No to przecież ten link co Ci wysłałem mówi, że na diecie bezglutenowej problem stwarza to CZEGO SIĘ NIE JE. Bo taka dieta może łatwo stać się dietą w której brakuje potrzebnych składników.

      Ja nie wiem w jaki niedobór można się wpędzić nie jedząc samego glutenu. Wiem, że można się wpędzić w niedobór nie jedząc warzyw, pełnowartościowych kasz, czy mięsa, a nie nie jedząc glutenu.

      To już ustaliliśmy, że to nie od niejedzenia glutenu, ale od unikania produktów z glutenem i nie zastępowania ich odpowiednimi zamiennikami. Bo pozbywasz się glutenu ale przy okazji też innych rzeczy. A zastępowanie ich odpowiednimi zamiennikami tak by nie nabawić się niedoborów, MOŻE BYĆ KŁOPOTLIWE, tak jak napisano w tamtym linku.

      W ogóle czytałaś to co Ci pisałem? Geez, nie dziwię się, że ludzie się na Ciebie tutaj wkurzają, bo Tobie się coś pisze a Ty naprawdę ciągle brniesz w to samo. :P

      W każdej diecie problemem jest zarówno jedzenie nieodpowiednich, szkodliwych rzeczy jak i niejedzenie rzeczy niezbędnych naszemu organizmowi, więc nie ma tu znaczenia o jakiej diecie mówimy. Dieta to nasze nawyki żywieniowe, każdy ma jakąś dietę.

    •  

      Tutaj Pan Patryk wyjaśnia co i jak.

      źródło: youtube.com

    •  

      @rbk17: już się zlecieli glutenowi foliarze xD Jaką ja mam bekę za każdym razem jak czytam te teorie spiskowe na temat glutenu to głowa mała. You made my day ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    •  

      @JakisTakiNick: oczywiście, że przeczytałam i wiem, że mówimy o tym samym, ale w inny sposób, zdziwiłabym się, gdybyś tego też nie zauważył.
      Problem stwarza się to, czego się nie je [produktów pszennych] -> szuka się zamienników, które są uja warte -> ma się niedobory. Imo w takim wypadku problemem jest właśnie to, co się je.
      Nikt nikomu nie każde szukać zamienników, do tego dążę.

    •  

      @drGreen:

      20 lat temu nikt nie sparwdzal czy jestes uczulony na pewne produkty
      Nie tyle nie sprawdzał, co możliwości były nieco inne (no i przede wszystkim chęci) Mnie w dzieciństwie jakiś lekarz stwierdził nietolerancję laktozy. Jak stwierdził? Kazał odstawić i sprawdzić czy stan się poprawia. Tak się złożyło że się trochę poprawił i już nietolerancja klepnięta. Po kilku latach inny lekarz już zrobił badania i stwierdził że to bzdura (albo nabrałem tolerancji w międzyczasie). Ale już przekonanie dzieciaka, że mleko jednak nie jest fuj, to problem rodziców. I tak odmawiałem przez ładnych parę lat picia jakiegokolwiek mleka bo mi za gówniarza zakodowali że to niedobre.

    •  

      Problem stwarza się to, czego się nie je [produktów pszennych] -> szuka się zamienników, które są uja warte -> ma się niedobory. Imo w takim wypadku problemem jest właśnie to, co się je.
      Nikt nikomu nie każde szukać zamienników, do tego dążę.


      @matra: Ok, teraz rozumiem co miałaś na myśli :)

    •  

      @JakisTakiNick: mam wrażenie, że tutaj mało kto zrozumiał, lub zechciał zrozumieć co mam na myśli, tylko dlatego, że na początku odmówiłam podania źródła do czegoś, co można sobie znaleźć samemu bez problemu. Do czego właściwie nawet nie trzeba źródeł, bo chyba każdy wie, że wszystko w nadmiarze może zaszkodzić.
      No chyba, że nie wie, to cóż.

      pokaż spoiler zresztą koniec końców w jednym z moich postów jest informacja od odnośnika zebranych opracowań, ale to już wszystkim było łatwiej pominąć ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■

    •  

      @rbk17: Współczesne zboże jest mało wartościowe, bo idzie się w masowość produkcji. Dodatkowo przeważnie ziarno jest pozbawiane łupinki, a to w niej jest to, co najlepsze. Na ten moment biała mąka to zapychacz.

    •  

      wpierdzielanie go w nadmiarze nie będzie służyło jelitom

      @matra: no a czego wpierdzielanie w nadmiarze służy jelitom? Już pomijam argument "kiedyś to była pszenica, nie to co teraz".

    •  

      @rbk17: A prawda jest taka, że 'dyskutowanie' o tym na internecie tudzież mirko to tak jakbyś grał w cymbergaja z upośledzonym. W tej kwestii prawda jest taka, że:

      1) W CHUJ DUŻA część ludzi podąża za trendem i nawet nie wie dlaczego (normie alert)
      2) Inna część ludzi nie je glutenu z powodów zdrowotnych
      3) Kolejna część ludzi zrezygnowała z glutenu/jest na diecie bezglutenowej pomimo że tych problemów nie mają, a jednak taki styl życia sobie cenią i widzą
      4) I jest jeszcze ta psychodeliczna grupa która podchodzi również pod tą pierwszą, są to mianowicie ludzie którzy kolorują argumenty pod swoją narrację żeby wyszło że niby legit (trochę jak antyszczepionkowcy XD) i choćbyś nie wiem kurwa zesrał się na środku serwerowni oni i tak będą się trzymać 'swojej' wersji

      YYYY BO JA SIĘ NACZYTAŁEM NA TAKIEJ LEGITNEJ, POWTAŻAM LEGITNEJ STRONIE BEZGLUTENU.ORG I MOJA.CELIAKA.GRAŻYNA.BLOGSPOT.COM
      5) Są ludzie którzy mają totalnie wyjebane i nie pchają się w gównoburze żeby sobie nabić bordo. Pozdrawiam (✌ ゚ ∀ ゚)☞

    •  

      @rybsonk: no to może nie pomijaj tego argumentu, zresztą to już było tutaj tłumaczone i nawet nie przeze mnie. Co do jelit - zapewne niczego, niemniej czego jest najwięcej w dziennym jadłospisie przeciętnego Kowalskiego?

    •  

      czego jest najwięcej w dziennym jadłospisie przeciętnego Kowalskiego

      @matra: podejrzewam że H2O, jakie to ma znaczenie?

    •  

      @Shredd1e:

      Edit:

      3) Kolejna część ludzi zrezygnowała z glutenu/jest na diecie bezglutenowej pomimo że tych problemów nie mają, a jednak taki styl życia sobie cenią i widzą poprawę.

      I oczywiście nie CELIAKA tylko CELIAKIA XD

    •  

      @rybsonk: podejrzewam, że nawet wody nie pije się zbyt wiele, a myślę, że ogarnąłeś o czym mówię.
      Zresztą dla mnie to nie ma znaczenia, bo w przeciwieństwie do wielu na wykopie, mam w dupie to kto co je, albo czego nie je. Polecam.

    •  

      Jako chora na celiakię muszę się wypowiedzieć. Jestem zachwycona tą modą i liczę, że nadal będzie to szło w tym kierunku bo dzięki temu jest coraz większy wybór produktów bezglutenowych i coraz częściej knajpy oferują jedzenie bez glutenu, ale jak można być zdrowym na umyśle i z własnej nieprzymuszonej woli zrezygnować z pysznej, chrupiącej, mięciutkiej w środku pszennej bułeczki?

    •  

      @matra:

      A wmawianie ludziom, że dieta bezglutenowa jest szkodliwa jest niesamowitym aktem ignorancji.
      przeczytaj do czego gluten jest potrzebny w organiźmie, i czemu nawet osobą z cekalią się go podaje w małych ilosciach i usuń konto xDDDDDD

      gluten nie posiada żadnych wartości odżywczych
      XDDDD a cegły nie nadają się do palenia w piecu, po co ich używać do budowy domu jak tak xd

    •  

      gluten nie posiada żadnych wartości odżywczych.

      @matra: grzyby też, ale takie podgrzybki w occie, mmm (ʘ‿ʘ)

    •  

      @rbk17: Ja tylko w tej długiej dyskusji dopowiem takie story nie wiadomo po co, nie wiadomo dla kogo, że w dzieciństwie miałem medycznie stwierdzoną celiakię wraz z potwierdzającym obrazem z biopsji etc. Dopiero po zmianie diety zauważalnie zacząłem wracać do żywych, przybierać na wadze i w końcu wchłaniać substancje odżywcze z jedzenia. Potem w wieku 9 lat lekarze stwierdzili po paru prowokacjach glutenem że już jest dobrze i można powoli i miarowo (czyli nie razowiec etc.) wprowadzać go do diety. I tak przez cirka 20 lat jadłem już w miarę normalnie, bez gruboziarnistych etc. Ale im dalej w las tym częściej zdarzały się dziwne epizody całych rewolucji jelitowych które ... znałem doskonale z przeszłości. Krótkie okresy diety (3 tygodnie do 2 miesięcy) BG decydowanie pomagały by ustabilizować. Tyle że w międzyczasie dopadło mnie inne autoimmunologiczne dziwo przykuwając dość mocno do szpitalnego łóżka, na tyle że prawie nie mogłem się poruszać. No i od tego czasu, powrotu do zdrowia wróciłem do diety, może nie szalenie ortodoksyjnej co do pojedynczego ziarna, zanieczyszczeń etc. ale jednak. Sami lekarze zalecali mimo że nie odnotowuje się powiązania pomiędzy jedną a drugą chorobą (poza autoimmunologiczną charakterystyką). I sam nie wiem co o tym myśleć ale czuję się dobrze :) Nawrotu rewolucji jelitowo niewiadomo czego od tego czasu ani razu nie miałem :)

      Po czasie dopiero czytałem że część lekarzy, z nowych badań uważa że z celiakii się nie wyrasta. Jedynie może ona przejść w fazę utajoną, często powiązane to z dojrzewaniem młodzieńczym, szczególnie gdy osobnik unika silnie glutenowych potraw z racji przyzwyczajeń. Takie tam story.

Gorące dyskusje ostatnie 12h

  • avatar

    Z okazji zbliżających się Świąt małe #rozdajo od szukamlapka.pl!

    Od czasu naszej ostatniej akcji na wykopie nasz portal mocno się poprawił. Baza laptopów jest teraz znacznie większa (już ponad 10000 aktualnych ofert) i dokładniejsza. Naprawiliśmy też masę błędów zgłoszonych przez Wykopowiczów.

    Jeśli ten post wpadnie w gorące, rozlosujemy przez #mirkorandom 2 sztuki słuchawek dousznych CX 300-II Precision Black od Sennheisera. Dodatkowo, 1 sztukę słuchawek otrzyma autor wybranego przeze mnie komentarza umieszczonego pod tym postem.

    Rozstrzygnięcie losowania i konkursu, w poniedziałek około 22.00.

    Oczywiście, jak zwykle będę odpowiadał na pytania dotyczące szukamlapka.pl w komentarzach. Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane!

    pokaż spoiler I jako, że rozdajo z okazji Świąt Bożego Narodzenia to ateiści nie biorą udziału w losowaniu (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) #heheszki


    pokaż spoiler #szukamlaptopa #laptopy #komputery #konkurs #ama
    pokaż całość

    odpowiedzi (56)

  • avatar

    Coś dla ludkow piwkujacych dziś wieczorem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    #derbykrakowa #krakow #heheszki #smiesznyobrazek

    odpowiedzi (8)

  • avatar

    Jestem świeżo po operacji #zakola w klinice w Turcji. Ciągle działa znieczulenie miejscowe, dlatego też nie jestem w pełni świadomy i ogarniający :D Zdjęcia wrzucę później, jak je obrobię.
    Wynik to 4100 graftów/mieszków włosowych na całej głowie. Prawdopodobnie będzie potrzebny drugi zabieg za może 2 lata jak mi się posypie czubek, teraz uzupełnili tym co zostało z przodu :) Spodziewałem się tego, ważne, że przód odpicowany.
    Wołam plusujących z poprzedniego wpisu
    Macie pytania? Śmiało pytajcie - i tak się nudzę wieczorem, to poodpowiadam :)
    Na efekty trzeba niestety poczekać - odrost zaczyna się w 3,4 miesiącu.
    #coolstory no i autorski tag #kubasprzeszczepia #logikaniebieskichpaskow
    pokaż całość

    odpowiedzi (123)