Gorące dyskusje ostatnie 12h

  • avatar

    Muszę się wygadać, bo mi ciśnienie skoczyło.

    Jestem po spotkaniu z pracownikiem spółdzielni mieszkaniowej (baba lv ok 35). Spotkaliśmy się pod moim blokiem, dołączyła jeszcze kobita co sprząta i wszystkim w bloku się zajmuje (lv 60).
    Jestem załamany ich inteligencją, mam wrażenie, że nagrywano kolejny odcinek Monty Pythona... Chcę postawić parę stojaków na rowery pod blokiem, ze dwa krzaki na rozjeżdżonym trawniku, zrobić porządek z windą i przydałyby się ze dwa słupki uniemożliwiające zastawianie chodnika przez kierowców.

    Tłumacze babie ze SM, że stojaki to tylko u-kształtne, tłumaczę zalety. Mówię,że takie niskie co to koła się wstawia są złe i dlaczego i co słyszę: "ja się na tym nie znam".

    Mam w bloku 2 windy. Jedną małą, drugą dużą towarową. Tyle, że ta druga ma w środku drzwi przedzielające ją na pół, więc w praktyce mam dwie małe windy. Żeby skorzystać z pełni możliwości towarowej to trzeba otworzyć wewnętrzne drzwi, a przy wysiadania je zamknąć, aby drzwi się nie ruszały. Wiadomo, mogą kogoś uderzyć. Istne kuriozum. Klucz jest mega wielki jakby od zamku Kazimierza Wielkiego. Wsiadanie z rowerem i otwieraniem tych drzwi trwa kilka razy dłużej niż jakby ich nie było. Wiecie jakie było tłumaczenie baby od sprzątania? Że to winda dołączana i jak drzwi są zamknięte to ta druga część nie jeździ. Przez moment sobie wyobraziłem, że jestem w Japonii w 2040 roku, a nie w Polsce pod blokiem z lat 80-tych i windą z tamtego okresu.

    Baba sprzątająca waliła tylko takie teksty:
    - "A długo będzie Pan tu jeszcze wynajmował mieszkanie?",
    - "Młodzi to teraz wygodni są"
    - "Młodzi to by chcieli, aby ich na rękach nosić",
    - "A ja takie ciężkie torby noszę i nie narzekam",
    - "A mi pod oknem auta stoją", itp.

    Ech, dawno z tak tępymi ludźmi nie rozmawiałem.

    Pominę dywagowanie czyj to teren; mówienie, że od zawsze tak to jest; podkreślanie, że się pracuje tylko 3 miesiące (w SM), itp, itd. Kobita nawet nie wiedziała, że w mieście od paru już dobrych lat istnieje coś takiego jak numer interwencyjny i aplikacja 19115 do zgłaszania różnych problemów!

    #warszawa #polska #spoldzielnia #logikarozowychpaskow #japierdole #19115 #ciekawostki
    pokaż całość

    odpowiedzi (42)

  • avatar

    Hej! Dziś zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym przepisem na turecki kebab Adana (sis kebab), który wygrał głosowanie dwa tygodnie temu zdobywając prawie 1000 głosów.

    Adana kebab to odmiana sis kebabu (kebaby takie robione są na metalowych szpikulcach - sish), która swoją nazwę bierze od jednego z największych tureckich miast - Adany, która znajduje się niedaleko granicy z Syrią. Przygotowanie takiego kebabu nie jest trudne, o ile dysponujecie grillem z łatwością zrobicie go w domu nawet jeszcze dziś. W Adana Kebab używa się zazwyczaj mielonej jagnięciny, u nas (przynajmniej w mojej okolicy) dostanie takiego mięsa jest niemal nieosiągalne - można zastąpić go jednak wołowiną.

    Kebaby w Turcji są bardzo popularne, jest to danie tanie chętnie jedzone przez miejscowych. Zjeść kebab w Stambule to nawet jedno z marzeń z mojej listy 100 podróżniczych marzeń, które udało mi się zrealizować podczas pierwszej wizyty w Turcji w 2016 roku (byłem tam dwukrotnie - w Stambule, Ankarze i Gaziantepie).

    Przy przygotowaniu merytorycznym tego przepisu pomagał mi kolega, który jest turkiem. Wbrew pozorom sprawy kebabów są dość zawiłe ;) wpadliśmy nawet na pomysł aby w przyszłości przygotować zestawienie różnych rodzajów kebabów oraz ich charakterystykę.

    Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i urozmaici waszą kuchnię. Jak co tydzień czekam na zdjęcia waszych kebabów! Afiyet olsun!

    Jeśli macie jakieś pytania lub uwagi pytajcie tutaj, w wiadomości prywatnej lub w komentarzach. Każdemu postaram się pomóc w miarę posiadanej wiedzy i umiejętności.

    W następnych dwóch tygodniach gulasz oraz pizza w stylu chicagowskim, które szły łeb w łeb i zgromadziły w ostatnim głosowaniu po ponad 1000 głosów. Głosujcie w ankiecie na to co chcecie za trzy tygodnie ;)

    Osoby, które chcą, aby wołać je do kolejnych przepisów proszę o plusowanie komentarza poniżej.

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
    _______________________________________________
    Wołam zainteresowanych, którzy wyrazili chęć wołania. Jeśli ktoś nie chce być wołany proszę o wiadomość prywatną.

    PS Jak chcecie można też obserwować tag #kuchniamg78, gdzie trochę częściej będą pojawiać się jakieś przepisy.

    PPS Dziś mam urodziny więc pijcie za mnie kompot ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    pokaż całość

    odpowiedzi (112)

  • avatar

    Chce ktoś voucher na 90 dniową subskrypcję Tidal?
    Wszystkich plusujacych wylosuje #mirkorandom dzisiaj 19.04.2018 około godziny 12:51.
    Zielonki też

    #rozdajo #tidal

    odpowiedzi (20)