Wpis z mikrobloga

Ten nieziemsko smaczny przepis znalazłam na blogu Anny Sudoł autorki bloga GROCHEM O GARNEK. Ja minimalnie go zmieniłam- ale mój jest bardziej kaloryczny poprzez użycie gotowej masy krówkowej :)

Veganie bedą zadowoleni.

Skład (tortownica o średnicy 22-24 cm):

SPÓD

1 szklanka płatków owsianych,
200 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku
1 szklanka orzeszków ziemnych
2 łyżki wody,

MASA

4 woreczki kaszy jaglanej*
sok z całej cytryny
2 czubate łyżki miodu (użyłam klonowego bo tylko taki miałam)
2 łyżki oleju kokosowego,
2 łyżki masła orzechowego (polecam Primavika bez soli i bez cukru),
szczypta soli,

garść orzeszków ziemnych i masa krówkowa (1/2 puszki).

W Thermomixie lub mikserze/malakserze zmiksować ze sobą wszystkie składniki na spód, do momentu aż powstanie taka plastyczna masa. Tak przygotowaną masę wyłożyć dociskając dłońmi dno foremki (polecam co jakiś czas dłonie zmoczyć w zimnej wodzie- mnie się przyklejała masa do rąk), całość wstawić do lodówki. (Nie myjcie naczynia Thermomixa/miksera lub malaksera- możecie w nim na spokojnie przygotować masę :)).

Ugotowaną, ale już dobrze ostudzoną kaszę jaglaną włożyć do misy Thermomixa lub innego urządzenia typu mikser/malakser razem z resztą składników na masę, całość należy miksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego kremu bez grudek. U Anny było to jakieś 5 minut, u mnie trochę więcej- ale ja też lekko zmodyfikowałam ilości produktów. Po tym czasie gładką masę wylać na schłodzony spód, wyrównać i wyłożyć na wierzch masę krówkową taką od razu w puszki, posypać orzeszkami a następnie ponownie wstawić do lodówki.

Ciasto przed podaniem schładzać przez minimum 4 godziny.

Cenna porada Anny Sudoł- autorki bloga Grochem o garnek
"By ugotować kaszę do tego przepisu należy na drobnym sitku bardzo obwicie przepłukać kaszę pod gorącą wodą, wrzucić na patelnie i prażyć, aż zacznie pachnieć orzechami. Następnie zalać 3 szklankami wody i gotować na niewielkim ogniu, czasem mieszając około 20 minut, aż ziarenka zaczną się rozpadać."
#ciasto #gotujzwykopem #gotowanie #gotujzmikroblogiem #vegan #foodporn
Pobierz ClauditteMissCooking - Ten nieziemsko smaczny przepis znalazłam na blogu Anny Sudoł a...
źródło: comment_UQIDrMIITMctyQ1q0sRGDnNUNsO8x1qQ.jpg
  • 2