•  

      @KIJU87 O Paanie, ja poproszę przepis na to ciasto!

      +: KIJU87
    •  

      @michau6211: Proporcje mam z przepisu @polancky
      Na dwie pizze:
      mąka typ 00 - 306g
      sól morska - 9g
      woda - 184ml
      suche drożdże - 0,6g
      Od siebie dodaję jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek (mój piec ma max 250 st C).

      W tym przypadku nie miałem niegazowanej wody butelkowanej i wygazowałem muszyniankę :D
      Mąkę przesiewasz przez sitko. W misce dajesz wodę (oczywiście letnia), sól, oliwę z oliwek i drożdże - trzeba to wymieszać. Dodajesz mąkę i wyrabiasz. Ja korzystam z robota kuchennego. Wyrabiam tak z 10 min, aż konsystencja ciasta będzie odpowiednia. Jak jest OK to wykładam na blat posypany mąką, formuję w kulę i lekko spłaszczam, posypuję trochę mąką i przykrywam wilgotną ścierką na 1,5h do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu roluję delikatnie i dzielę na porcje. Z porcji formuję kule tak żeby odcięte krawędzie zagnieść delikatnie do środka kulki (od dołu). Kulki wkładam do pojemników posypanych mąką żeby ciasto nie przywierało. Pojemniki szczelnie zamykam i wrzucam do lodówki. Najlepiej jak ciasto leży tak sobie z 6-7 godzin. Po tym czasie można brać i wyrabiać placki :-)

      Dla lepszego efektu ważne jest żeby przesmarować sosem całą pizzę łączenie z brzegami.
      Najlepszy sos to: pomidory w puszce (ja miałem pelati), szczypta soli morskiej (lub dwie) i świeże liście bazylii. Wszystko trzeba tylko zblendować. Nie można dać za dużo takiego sosu na pizzę. U mnie wychodziły 3 - 3,5 łyżki na pizzę.

      No i oczywiście pieczenie. Kamień do pizzy położony na samym dnie piekarnika. Piekarnik na max - góra, dół i termoobieg (u mnie 250 st C) - i nagrzewanie przez 45 min. W moim przypadku czas pieczenia to 7 min.

      +: K.........a
    •  

      @KIJU87: Wielkie dzięki! Jak zrobię to na pewno się pochwalę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

      +: KIJU87, K.........a