Wpis z mikrobloga

Domowa pasztetowa także w słoiczkach

Składniki na 5,5 kg pasztetowej:
- 0,6 kg wątróbki wieprzowej
- 0,5 kg skórek wieprzowych
- 2 kg podgardla
- 0,5 kg boczku surowego
- 1,2 kg serc wieprzowych
- 0,5 L rosołu do namoczenia bułki
- 900 g bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- 9 cebul
- 3 jajka
- pieprz i sól do smaku
- jelita naturalne wieprzowe

Składniki rosołu:
- 3 ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren jałowca
- 10 ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku
- warzywa (marchew, por, seler, pietruszka, 2 cebule)

Niezbędnik:
- słoiki z zakrętkami
- nadziewarka
- szybkowar
- termometr kulinarny
- maszynka do mielenia

Przepis:
Cebulę pokrój w piórka, umieść ją na patelni podlanej niewielką ilością oleju, oprósz delikatnie cukrem i zasmaż na szklisto, aby się nie przypaliła.

Mięso dokładnie oczyść i umyj. Do gotowania przygotuj wodę wraz z przyprawami i warzywami na rosół. W garnku umieść mięso (bez wątróbki), gotuj 60 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze przez 20 minut. Mięso po wyjęciu powinno być miękkie, ale nie rozpadające się.

Wszystkie rodzaje mięs zmiel dwukrotnie przez sito o oczkach 5 mm. Bułkę tartą zalej rosołem i dokładnie wyrób, aby namiękła w całej swej masie. Dodaj do bułki zmielone mięso oraz zesmażoną cebulę, również zmieloną dwukrotnie. Do farszu dodaj przyprawy oraz jajka i dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę. Spróbuj, czy dodana ilość przypraw jest odpowiednia dla Ciebie. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha, możesz dodać jeszcze trochę rosołu.

Pół godziny wcześniej przygotuj jelita (dobrze przepłucz i namocz na 30 minut w letniej wodzie). Wyrobioną masę podziel na dwie części - jedną z nich nadziej dość luźno w jelita, formując serdelki. Włóż je do wody o temperaturze 75⁰C i parz przez 20 minut, utrzymując tę temperaturę. Po zaparzeniu pasztetową wyjmij, ostudź - i gotowe! Drugą część umieść we wcześniej umytych i wyparzonych słoikach. Masę dosyć dokładnie ugnieć w słoiku, aby pozostało jak najwięcej przestrzeni dla powietrza. Zakręć i pasteryzuj (włóż słoiki do garnka z wodą i postaw na mały ogniu) przez godzinę. Pozostaw do wystygnięcia i na drugi dzień powtórz tę czynność.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#przepisy #browin #gotujzwykopem #wedlinydomowe
Pobierz Browin - Domowa pasztetowa także w słoiczkach

Składniki na 5,5 kg pasztetowej:
- ...
źródło: comment_I0f8biywnVkVdhYYW5BVrC5VFn33AWrb.jpg