Wpis z mikrobloga

@sylwke3100: nie dla psa kiełbasa, jesteś niezagrożony.
@bess9: oj tam oj tam. To że piekę pierdyliard chlebów nie znaczy jeszcze, że którykolwiek jest smaczniejszy od tego, który Ty robisz. Który przepis?
@sylwke3100: Dlatego nie zjesz.
@Polinik: A bier, o soli nie zapomniałam. ( ͡º ͜ʖ͡º)
@tptak: A jakiś taki najprostszy ogarnęłam, na drożdżach. Mam insulinooporność, więc z mąki owsianej typu 1850, sypnęłam ziarnem i coś tam nawet wyszło. Na pewno jeszcze do dopracowania, dopiero się uczę.
@bess9: pamiętaj że owies nie ma glutenu, więc to może wyjść różnie. Jakbyś chciała to Ci ogarniemy zakwas, będziesz mogła żytni piec na mące pełnoziarnistej.
via Android
  • 0
@tptak: Wyszło nawet w porządku jak na pierwszy raz i owies, da się jeść. Nie są jak kamień pod chrupiącą skórką. :D Fajnie jakby było bardziej mokro i sprężyście w środku, jakkolwiek to nie brzmi. No i mi pospadały ziarenka, a kleiłam na mleko. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Muszę przejrzeć Twojego bloga, ogarnąć jakiś zakwas i pełnoziarniste przepisy dla początkujących.
@bess9: bądź w kontakcie, damy radę!
Ziarenka to podchwytliwy temat. Na pszennym sypię przy wkładaniu do formy, wtedy się kleją. W sumie w bezglutenowym też. Ale trochę zawsze odpada. Nie używam niczego na klej.
via Android
  • 0
@tptak Masz zablokowane PW, więc pozwoliłam sobie zawołać tutaj. Zakwas daje radę i chciałabym dzisiaj zrobić zaczyn, rano ciasto na chleb, żeby popołudniu go upiec . W związku z tym byłabym wdzięczna za podrzucenie najłatwiejszego przepisu na chleb z mąki typu minimum 1850. Przejrzałam Twojego bloga, ale w sumie to nie wiem za bardzo za który się wziąć. :(