Wpis z mikrobloga

Aż się muszę pochwalić. Zawsze robiłem sosy na warzywach, takie klasyczne wypalacze. Ostatnio natchnąl mnie pomysł żeby jednak z owocami.
1. Cebula posiekana i następnie duszona 15 minut.
2. Do garnka posiekane 2x mango i 1x ananas.
3. Lekko gotować aż puści sok i zblendować.
4. Do smaku ocet jabłkowy, sok z cytryny i cukier aż do uzyskania porządnego slodko-kwaśnego smaku.
5. Papryczki, ja wrzuciłem carolina reaper bo akurat zdobyłem, zblendować całość.
6. #!$%@?, jakie to dobre.
7. Pasteryzacja w słoikach 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 140-150 stopni.

Wiem, że Ameryki nie odkryłem ale tak dobrego sosu jeszcze nie udało mi się nigdy zrobić. Mango i ananas lekko podkręcone kwasem i słodkością atakują język i podniebienie a ciepełko z karolinki rozpływa się klasycznym potokiem do samego żołądka. Polecam. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#chili #gotujzwykopem #goomowesosy #ostrezarcie
Pobierz Falquan - Aż się muszę pochwalić. Zawsze robiłem sosy na warzywach, takie klasyczne w...
źródło: comment_QuVliv7vqRHyYhEQadRqXpJ5ZC7aei2I.jpg
  • 11
@maniok Jako sos do mięsa grillowanego (albo pieczonego), jako dodatek do potrawek ala azjatyckich, dodatek do miektorych lodów (np waniliowe), przyprawa do grzanego piwa (akurat jesień mamy) czy wina po podrasowaniu cynamonem i wanilią, do drinków. Pomysłów dużo, tylko moc trzeba dobrać do odbiorcy. ;)
@maniok: każdy rodzaj tacosow pasuje, dobre tez z pierożkami na parze;
Moje ulubione połączenie to ten sos z pierożkami z masa z masła orzechowego