Wpisałem w google kruche ciastko z dekoracją kwiatków i wyskoczyło to samo i wszystko na pintrest według mojego ryżowego ciasta kruche to: 3 szklanki mąki pszennej tortowej
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
90 g smalcu* *Ponoć ma być ale zawsze bez wychodzi
@nint: Ona robi tak 350g mąki 1 łyżka soli i cukru 200g masła 1 jajko 80ml wody
Tniesz masło, mieszasz z mąką, cukrem i solą. Jak się lekko wyrobi dodajesz jajko i powoli wodę. Jak ci pasuje konsystencja to wkładasz w folię i do lodówki żeby schłodzić.
@nint: jeszcze można dodać nieco kwaśnej śmietany. A co do tłuszczu - nie tnij, ani nie dziabaj widelcem, tylko schlodzona kostkę zetrzyj na tarce, łatwiej się rozprowadzi w całym ciescie :)
@adriano357: smalcu być nie musi - ale dodaje ciastu delikatnosci i kruchości :) tylko trzeba uważać, żeby nie dać za dużo, bo może być go czuć w smaku za bardzo :)
Komentarz usunięty przez autora
@adriano357 dajcie sprawdzony przepis a obiecuję jutro testować całość.
3 szklanki mąki pszennej tortowej
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
90 g smalcu*
*Ponoć ma być ale zawsze bez wychodzi
4 łyżki zimnej wody
350g mąki
1 łyżka soli i cukru
200g masła
1 jajko
80ml wody
Tniesz masło, mieszasz z mąką, cukrem i solą. Jak się lekko wyrobi dodajesz jajko i powoli wodę. Jak ci pasuje konsystencja to wkładasz w folię i do lodówki żeby schłodzić.
Komentarz usunięty przez autora
Wyszło dobre na spód tarty też.
Na wierzchu kluczowe będzie, żeby je zmrozić mocno przed pieczeniem
A co do tłuszczu - nie tnij, ani nie dziabaj widelcem, tylko schlodzona kostkę zetrzyj na tarce, łatwiej się rozprowadzi w całym ciescie :)
@adriano357: smalcu być nie musi - ale dodaje ciastu delikatnosci i kruchości :) tylko trzeba uważać, żeby nie dać za dużo, bo może być go czuć w smaku za bardzo :)