Wpis z mikrobloga

@nint: Akurat przepis na kruche to robię wg. Kuchni Polskiej. W skrócie to miesza się masło, mąkę i cukier w odpowiednich proporcjach.
Wpisałem w google kruche ciastko z dekoracją kwiatków i wyskoczyło to samo i wszystko na pintrest według mojego ryżowego ciasta kruche to:
3 szklanki mąki pszennej tortowej

6 łyżek cukru pudru

szczypta soli

200 g masła, zimnego

90 g smalcu*
*Ponoć ma być ale zawsze bez wychodzi

4 łyżki zimnej wody
@nint: Ona robi tak
350g mąki
1 łyżka soli i cukru
200g masła
1 jajko
80ml wody

Tniesz masło, mieszasz z mąką, cukrem i solą. Jak się lekko wyrobi dodajesz jajko i powoli wodę. Jak ci pasuje konsystencja to wkładasz w folię i do lodówki żeby schłodzić.
@nint: jeszcze można dodać nieco kwaśnej śmietany.
A co do tłuszczu - nie tnij, ani nie dziabaj widelcem, tylko schlodzona kostkę zetrzyj na tarce, łatwiej się rozprowadzi w całym ciescie :)

@adriano357: smalcu być nie musi - ale dodaje ciastu delikatnosci i kruchości :) tylko trzeba uważać, żeby nie dać za dużo, bo może być go czuć w smaku za bardzo :)