Wpis z mikrobloga

Czy jeżeli zakwas pachnie/śmierdzi trochę jak wino, to znaczy, że się zepsuł?

Robiłem w zeszłym tygodniu zakwas na bazie mąki ryżowej i dodałem po 5 dniach dokarmiania do pierwszego chleba. Zostało mi pół słoika i zacząłem dorzucać świeżej mąki, żeby wzmocnić. Wczoraj zapomniałem go nakarmić (36 godzin bez świeżej mąki), a dzisiaj wali jak zepsute owoce, fermentujące. To dobry znak, bo tez zeszłego tygodnia to miał bardziej neutralny zapach... Dodam, że od 10 dni jest w temperaturze pokojowej (pierwszy 5 dni i obecny kolejne 5 dni, z tym, że obecne ma w sobie pozostałości pierwszego)

#bojowkapiekarska #chlebdomowy #chleb #pieczzwykopem
  • 2
@LipaStraszna: wszystko ok. Tak ma być.
Nie wiem czy wyrzucasz trochę przy karmieniu, ale teraz będzie miał trochę mocnych aromatów, a chleb może wyjść nieco kwaśniejszy w smaku. Jeśli Ci to nie odpowiada, przed następnym karmieniem, wyrzuć sporo i daj więcej żarcia.