Aktywne Wpisy
elzevir +271
#zalesie #gorzkiezale #januszebiznesu #wroclaw #gastronomia
TLDR: Zwykła herbata w restauracji za 20 zł to jakiś absurd.
Coś we mnie wczoraj pękło. Byłem w sobotę i w niedzielę w dwóch restauracjach. W obu herbata kosztowała 20 zł. Czy to ja straciłem kontakt z rzeczywistością czy restauratorzy? Uprzedzając pytania:
- zwykła herbata, nawet bez dzbanuszka, tak żeby sobie móc zrobić dolewkę ;)
- bez żadnych miodów, konfitur, udziwnień, zwykła herbata szt. 1
- restauracje
TLDR: Zwykła herbata w restauracji za 20 zł to jakiś absurd.
Coś we mnie wczoraj pękło. Byłem w sobotę i w niedzielę w dwóch restauracjach. W obu herbata kosztowała 20 zł. Czy to ja straciłem kontakt z rzeczywistością czy restauratorzy? Uprzedzając pytania:
- zwykła herbata, nawet bez dzbanuszka, tak żeby sobie móc zrobić dolewkę ;)
- bez żadnych miodów, konfitur, udziwnień, zwykła herbata szt. 1
- restauracje
Robiłem w zeszłym tygodniu zakwas na bazie mąki ryżowej i dodałem po 5 dniach dokarmiania do pierwszego chleba. Zostało mi pół słoika i zacząłem dorzucać świeżej mąki, żeby wzmocnić. Wczoraj zapomniałem go nakarmić (36 godzin bez świeżej mąki), a dzisiaj wali jak zepsute owoce, fermentujące. To dobry znak, bo tez zeszłego tygodnia to miał bardziej neutralny zapach... Dodam, że od 10 dni jest w temperaturze pokojowej (pierwszy 5 dni i obecny kolejne 5 dni, z tym, że obecne ma w sobie pozostałości pierwszego)
#bojowkapiekarska #chlebdomowy #chleb #pieczzwykopem
Nie wiem czy wyrzucasz trochę przy karmieniu, ale teraz będzie miał trochę mocnych aromatów, a chleb może wyjść nieco kwaśniejszy w smaku. Jeśli Ci to nie odpowiada, przed następnym karmieniem, wyrzuć sporo i daj więcej żarcia.
nie psuje sie a po dokarmieniu rosnie jak dziki, wiec 36h bez dokarmiania to nie problem
zapach tez, dopiero jak plesn sie zacznie robic to moze byc nieciekawie