Wpis z mikrobloga

Kurczak w sosie z owoca pangium edule i tamaryndowca oraz wołowina rendang, Singapur, cena ok 110 zł (na 2 osoby)

Kupione w restauracji z kuchnią Peranakan (znanej także jako Nyonya). Nazwa ta oznacza ludność pochodzącą z Chin, która przybyła kilka wieków temu na Półwysep Malajski, tam się osiedliła i zmieszała z miejscową ludnością. Mają swoją cała, ciekawą kulturę. Postaram się kiedyś o tym coś więcej napisać, póki co polecam muzea w tej tematyce - w Singapurze i - nawet lepsze - w Malace.
Jedzenie mają dość nietypowe - ogólnie jest to mieszanka kuchni chińskiej i malajskiej.
Przyznam, że kurczak (po lewej) średnio mi podszedł - sos miał bardzo intensywny, trudny do opisania smak. Wołowina rendang, mięso w ostrym, słodkawym, oryginalnie danie pochodzące z Indonezji, dużo bardziej mi smakowała.

#ciekawostki #jedzenie #azja #malezja #singapur #jemprzeciez
kotbehemoth - Kurczak w sosie z owoca pangium edule i tamaryndowca oraz wołowina rend...

źródło: comment_TOK71OCB4eCnOUyQIO9grUlq0PmOyWnh.jpg

Pobierz
  • 2