Aktywne Wpisy
WypadlemZKajaka +502
Ile macie sytuacji w roku, gdzie prowadzicie samochód mają 1.5 promila alkoholu we krwi, że tak bardzo boicie się konfiskaty?
#samochody #motoryzacja
#samochody #motoryzacja
MishMashStudio666 +963
Na specjalne życzenie pewnego przesympatycznego Mireczka popełniłem o to taki pierścionek. Wytyczne były takie by kamień był niebieski i wpadający w zieleń (upolowałem szafir), towarzystwo diamentów (umieściłem) oraz dość filigranowa konstrukcja. Zadanie tość trudne bo kamień dość głęboki i trzeba go osadzić wysoko by swoim szlifowanym spodem nie wbijał się w palec wybranki😉
Życzę wszystkim miłego dnia i pysznej kawusi
#rozowepaski
#niebieskiepaski
#zareczyny
#jubilerstwo
#pierscionek
#mishmashstudio666
Życzę wszystkim miłego dnia i pysznej kawusi
#rozowepaski
#niebieskiepaski
#zareczyny
#jubilerstwo
#pierscionek
#mishmashstudio666
Składniki na 0,6 kg chleba:
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 200 g mąki razowej
- 410 ml zimnej wody
- 13 g soli
- 8 g drożdży suszonych
- 2 stołowe łyżki siemienia lnianego
Polecamy:
- wagę kuchenną
- okrągły garnek rzymski
Przepis:
Mąkę, drożdże, sól i siemię lniane dobrze połącz ze sobą w misce. Następnie dodaj do nich 400 ml wody i wymieszaj łyżką, tak aby powstała delikatnie twardawa, klejąca się masa. Jeśli ciasto nie będzie kleiło się do ręki dodaj jeszcze 10 ml wody. Ciasta nie wyrabiaj ręką, użyj w tym celu łyżki, aby za bardzo go nie ubić/ugnieść.
Tak przygotowane ciasto, przykryj ściereczką i wynieś do chłodnego miejsca (o temperaturze ok. 10-18°C). Pozostaw je tam na minimum 12-24 h (najlepiej na noc). Ciasto powinno się rozlać i wysuszyć z wierzchu, a na skutek fermentacji powinny powstać na nim widoczne pory. Po wyrośnięciu ciasta przygotuj kolejną miseczkę (najlepiej węższą a wyższą), obsyp ją mąką i delikatnie przenieś do niej ciasto (tak, aby je za bardzo nie ugnieść) - można złożyć je do środka z dwa razy. Następnie przykryj je ściereczką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej lub w ciepłym piekarniku o temperaturze do 30°C. Przed końcem wyrastania przygotuj garnek rzymski. Namoczą go przez 15-20 minut w letniej wodzie. Po czym wstaw do zimnego piekarnika i rozgrzej go do temperatury 150°C. Następnie wyjmij garnek z piekarnika, nasmaruj go masłem i dokładnie obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto przenieś delikatnie do garnka, uważając by go nie ugnieść i nie rozciągnąć. Ciasto przykryj pokrywą i wstaw do letniego piekarnika (nagrzanego wcześniej podczas hartowania garnka rzymskiego). Piekarnik nastaw na 240-250°C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) i piecz przez 35 minut. Po czym zmniejsz temperaturę do 210°C, zdejmij pokrywę i piecz przez kolejne 20 minut, aż chleb będzie miał pięknie przypieczoną skórkę.
Smacznego!
... bo domowe jest lepsze!
#browin #biowin #chwalesie #pieczzwykopem #gotujzwykopem