Gorące dyskusje ostatnie 12h

  • avatar

    Jadę sobie tramwajem do domu i wsiadła jakaś kobieta z dzieckiem, które było niegrzeczne.
    W końcu już nie wiedziała co zrobić i zagadała do jakiegoś Seby
    - Proszę wziąć to dziecko do worka (wtf?) bo jest niegrzeczne...widzisz aniołku pan się na ciebie tak patrzy i zaraz cię weźmie.

    Ale ten Sebek to ogarnięty człowiek był i się wydarł na tę kobietę ( ͡º ͜ʖ͡º)

    - Ale proszę mną dziecka nie straszyć, to jest najgłupsza rzecz jaką można zrobić dziecku...

    Babkę zamurowało, bo pewnie nie spodziewała się takiej reakcji i odpowiedziała tylko, że ona wcale nie straszy dziecka xD
    Musiałam już wysiąść, więc nie słyszałam za bardzo co Pan Sebastian jej jeszcze powiedział, ale ta kobitka też wysiadła na tym przystanku co ja i tak zaczęła krzyczeć na to dziecko, że się biedne popłakalo.
    Nie spodziewałam się takiej reakcji po typowym z wyglądu Sebie, ale mnie zaymponował w tamtej chwili :D
    #sosnowiec xD #logikarozowychpaskow #dzieci #gownowpis #
    pokaż całość

    odpowiedzi (28)

  • avatar

    Hej! Dziś zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym przepisem na turecki kebab Adana (sis kebab), który wygrał głosowanie dwa tygodnie temu zdobywając prawie 1000 głosów.

    Adana kebab to odmiana sis kebabu (kebaby takie robione są na metalowych szpikulcach - sish), która swoją nazwę bierze od jednego z największych tureckich miast - Adany, która znajduje się niedaleko granicy z Syrią. Przygotowanie takiego kebabu nie jest trudne, o ile dysponujecie grillem z łatwością zrobicie go w domu nawet jeszcze dziś. W Adana Kebab używa się zazwyczaj mielonej jagnięciny, u nas (przynajmniej w mojej okolicy) dostanie takiego mięsa jest niemal nieosiągalne - można zastąpić go jednak wołowiną.

    Kebaby w Turcji są bardzo popularne, jest to danie tanie chętnie jedzone przez miejscowych. Zjeść kebab w Stambule to nawet jedno z marzeń z mojej listy 100 podróżniczych marzeń, które udało mi się zrealizować podczas pierwszej wizyty w Turcji w 2016 roku (byłem tam dwukrotnie - w Stambule, Ankarze i Gaziantepie).

    Przy przygotowaniu merytorycznym tego przepisu pomagał mi kolega, który jest turkiem. Wbrew pozorom sprawy kebabów są dość zawiłe ;) wpadliśmy nawet na pomysł aby w przyszłości przygotować zestawienie różnych rodzajów kebabów oraz ich charakterystykę.

    Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i urozmaici waszą kuchnię. Jak co tydzień czekam na zdjęcia waszych kebabów! Afiyet olsun!

    Jeśli macie jakieś pytania lub uwagi pytajcie tutaj, w wiadomości prywatnej lub w komentarzach. Każdemu postaram się pomóc w miarę posiadanej wiedzy i umiejętności.

    W następnych dwóch tygodniach gulasz oraz pizza w stylu chicagowskim, które szły łeb w łeb i zgromadziły w ostatnim głosowaniu po ponad 1000 głosów. Głosujcie w ankiecie na to co chcecie za trzy tygodnie ;)

    Osoby, które chcą, aby wołać je do kolejnych przepisów proszę o plusowanie komentarza poniżej.

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
    _______________________________________________
    Wołam zainteresowanych, którzy wyrazili chęć wołania. Jeśli ktoś nie chce być wołany proszę o wiadomość prywatną.

    PS Jak chcecie można też obserwować tag #kuchniamg78, gdzie trochę częściej będą pojawiać się jakieś przepisy.

    PPS Dziś mam urodziny więc pijcie za mnie kompot ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    pokaż całość

    odpowiedzi (116)

  • avatar

    dawno nie widziałam tak idealnego "zaorania" (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
    #lgbt #bekazprawakow

    odpowiedzi (109)