Kochani moi, postanowiłem dać kopa Zuckerbergowi i przestaję korzystać z Fejsa. Tzn. usuwam z niego życie i przenoszę je go realu - tam, gdzie jego miejsce.
W skrócie - patowa sytuacja przypomina trochę to, co mamy czasem na rynku pracy. Ktoś kończy studia, potem jakieś szkolenie do pracy w jakiejś instytucji, po którym osoba ta zdobywa pracę. Totalnie kiepski życiorys zawodowy i brak doświadczenia. Osoba dostaje pensję - na początek kiepską, ale wkrótce awansuje i podwyżka - 100 zł brutto rocznie, potem 150 itd.
pokaż spoiler przypominam, że różnica brutto-netto to ok. 33-37%
Cieszy się, bo stabilna praca, a lata lecą. Po 20 latach osoba ta jest zgorzkniała i przegrana. Mąż ją rzucił, dzieci brak, mieszkanie na utrzymaniu, a pensja słaba. CV jeszcze gorsze... Czasem gdzieś poszła na rozmowę, ale po kilku nieudanych dała sobie siana i wróciła na stare śmieci... Znamy ten scenariusz???
Teraz zobaczmy, co u Cukiera. Był Internet - miliony forów, kilka rywalizujących ze sobą komunikatorów, Epuls, Grono.net, potem Nasza-Klasa... Aż przyszedł Facebook do spółki z Googlem i wszystko przejął...
- chcesz mieć wiedzę ze studiów - załóż Fejsa
- komunikator - Messenger, WhatsApp i sporo innych, niszowych
- społeczności - only Fejs
- jaranie się swoim życiem - Fejs, Instagram, Snapchat - nie mam kont na Insta i Snapie
- wiadomości - kiedyś RSS, teraz strony na Fejsie (RSS pokazuje przynajmniej wszystko jak leci i mamy nad tym pełną kontrolę)
- niusy od znajomych (urodziny, piwo, impreza) - wydarzenia na Fejsie...
Dość! Kur*a, dość! Olać Zuckerberga!
1. umieściłem na wallu ogłoszenie, że rezygnuję z Fejsa, ale konto zostawiam. Podałem alternatywne formy kontaktu, zaczynając od numeru telefonu (zdziwieni?) - dane oczywiście widoczne tylko dla najbliższych znajomych. Konto niech sobie będzie, i tak dane są porządnie zarchiwizowane (nie wierzę, że oni coś usuwają)
2. napisałem do ludzi na Messengerze i poprosiłem o dane kontaktowe - dawali bez problemu
3. założyłem drugie konto
- mail stworzony od zera, na zagranicznym hoście
- imię i nazwisko zmyślone (wziąłem książkę do historii Warszawy, losowa strona, pierwsza postać)
- zalajkowałem wszystkie obserwowane strony, wpisałem się do wszystkich grup (ze studencką z mojej uczelni poradziłem sobie, że napisałem maila do samorządu i wyjaśniłem wszystko. Sprawdzili moje dane w USOS i wpisali mnie na grupę)
- wyłączyłem Platformę Aplikacji - to właśnie pozwala m.in. na logowanie się kontem Fejsa np. na Spotify - i doprowadziło również do wycieku danych
4. konto maksymalne zabezpieczone. wchodzę dwa razy dziennie i czytam tylko, co na stronach
5. znajomi do mnie dzwonią, piszą, a linki można wysyłać również wygodnie smsami :)
6. do merytorycznych dyskusji z ludźmi mam Wypoka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I to właśnie zrobiłem - postawiłem się Zuckerbergowi. Zrezygnowałem z życia fejsowego! Wam polecam zrobić to samo. Usługa ta jest jeszcze zbyt popularna, żeby z niej całkowicie rezygnować, ale można ograniczać korzystanie z niej
#przemyslenia #internet #facebook #socialmedia #spolecznosci #deletefacebook #grono #grononet #instagram #wykop #rss
Jestem za(✌ ゚ ∀ ゚)☞ sam planuje opuścić Facebooka na dobre po skończeniu magisterki, czyli w najbliższej przyszłości. Ludzie często wolą spędzać czas z innymi ludźmi rozmawiając przez Facebooka niż w rzeczywistym świecie, ale pamietajcie, przez Facebooka żadnej epickiej historii nie napiszecie ze znajomymi w swoim zyciu. Najbardziej mnie przeraża, że jak chcesz o kimś się czegoś dowiedzieć albo znaleźć to tak naprawdę nie jest to jakieś ciężkie. Raj dla stalkerów.
@Miedzyzdroje2005: wszystko ładnie pięknie dopóki ci tego drugiego konta nie zablokują prosząć o przesłanie skanu jakiegoś dokumentu - tak się często dzieje przy nowych kontach niestety.
@Miedzyzdroje2005: nie chcę Cię martwić, ale jak założyłeś nowe konto z tego samego urządzenia na którym byłeś wcześniej zalogowany, a nie skorzystałeś z opcji anonimuzujących, to niestety, ale oba konta są powiązane i algorytm wie, że Ty to Ty
pomijam to, że pewnie musiałeś podać numer telefonu do aktywacji konta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@papaj_21_37: [...] oba konta są powiązane i algorytm wie, że Ty to Ty
@Miedzyzdroje2005: do tego to nowe konto zapewne się pokazuje Twoim znajomym w podpowiedziach znajomych ;)
Sam to przerabiałem z kilkoma znajomymi którzy zdziwieni pytali jak znalazłem ich "tajne" drugie konto… a fejs tak po prostu mi podpowiedział, że mogę znać.
Hejka
Co najmniej 101 osób kojarzy mnie z tagu #olzigla bo od trochę ponad pół roku możecie obserwować mój progress w haftowaniu. Zaczęło się od This is fine (chyba mój najbardziej plusowany wpis), z którego prawdę mówiąc nie jestem zbytnio zadowolona, teraz zrobiłabym to zupełnie inaczej i oczywiście lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pepe chciałam zrobić od dawna, ale po pokaż całość