Wpis z mikrobloga

Nie martwić się. Trzymać dłużej, zimniej, żelatyna, mech irlandzki, inne środki. Można delikatniej dekantować i brać ze sobą mniej drożdży przy rozlewie.
trochę eksperymentalnie, bez przelewania na cichą

@ZydowskiZarzadPowierniczy: Nic w tym eksperymentalnego :P

powinienem się martwić autolizą drożdży?

Nie. Nawet jeżeli cokolwiek miałoby wystąpić, to 1) wcześniej wypijesz 2) w AIPA chmiele to przykryją.

dodatkowo jak temu zapobiec w przyszłości? fermentować jeszcze dłużej, żeby opadły?

Tak. Ile teraz trzymałeś we wiadrze?

No i ostrożniej przy przenoszeniu wiadra i przelewaniu.

Możesz też spróbować żelatynę, jeżeli bardzo Ci zależy na klarowności, ale nie widzę
@dutrasilva: @kontra: @nofink:
Fermentowałem 3 tygodnie prawie, gdybym chciał później to bym musiał czekać kolejne 2 tygodnie i bym chmiel na cichej miał za krótko.
podobno żelatyna i chmielenie na zimno się kłócą ze sobą, poczytam o tym, o mchu irlandzkim też.
a może zrobić mini cichą, czyli po wlaniu do fermentora od rozlewu z syropem glukozowym poczekać chociaż godzinkę albo jeszcze lepiej, przelać, zostawić na jeden dzień, a