Wpis z mikrobloga

#informatyka #praca
W komentarzach pod postem kolegi wykopowicza poruszylem temat informatyki. Dokladniej specjalizacji studiow. Troche sie dowiedzialem ale nie o to autor posta pytal wiec postanowilem napisac nowy, wlasny. Jestem po technikum informatycznym. Zdane kwalifikacje e12, e13, e14, 2 certyfikaty CISCO bla bla bla. Wiem ze certyfikaty i inne duperele =/= doswiadczenie/pasja. Chcialem sie czegos nauczyc to poszedlem, zaliczylem, zdalem.
Teraz planuje isc na studia zaoczne trwajace 3.5 roku ze specjalizacjami do wyboru
-programowanie
-grafika
-urzadzenia mobilne
-bazy danych

No najbardziej interesuje mnie grafia. Mozna w sumie powiedziec ze interesowala bo po krotkiej dyskusji i odradzaniu mi zaczalem sie mocno zastanawiac i juz czytac blogi informatykow aby poznac ta ich zajawke do programowania i jak odnalezli ta pasje do pisania kodow. Zajawke ktorej niestety ja jeszcze w sobie nie odnalazlem. I teraz pytanie do was drodzy koledzy wykopowicze. Chialbym poznac pare powodow dlaczego programowanie jest lepsze, jak to wyglada w rzeczywistosci bo moze nie jest tak pieknie UWIELBIA PISAC KODY W PRACY PRZEZ 8H PO CZYM JESZCZE 4H W DOMU! KOLEDZY Z BRANZY GO NIENAWIDZA! Podzielcie sie swoim doswiadczeniem, podejsciem do programowania, jak znalezliscie pasje do tego/zapal oraz jak bylo na studiach u was. Czy staraliscie sie chlonac wszystko czy moze te rzeczy ktore wydawaly sie byc dla was najistotniejsze ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daveee: Ja myślę, mogę sporo powiedzieć, bo z dwóch pieców chlebek jadłem (i jem).
Oba kierunki są dla pasjonatów, ale imho programowanie - jeśli ofc się je rozumie - daje więcej możliwości.
Jest więcej ofert pracy i za lepszą kasę.
  • Odpowiedz
@loczyn: liznalem troche cpp. Troche mialem problemy z pisaniem kodow ale jakos to szlo. Ogarniam podstawy jakie mielismy az do momentu wczytywania pliku i np sortowania zawartosci albo wyswietlania wyrazow ktore koncia sie/zaczynaja na A
O takich rzeczy juz nie umialem.. a jakies tam tabele, sortowania juz szlo.. tylko co my z tego cpp mielismy xD choinke z gwiazdek? rowna tabliczke wyswietlic od 1-10 tyle tylko liznalem. Wiecej juz php bo
  • Odpowiedz
jaki jezyk jest najbardziej oplacalny?popularniejszy?

ze wszystkiego co udalo mi sie liznac to

html

php

javascript
  • Odpowiedz
@loczyn: dyskutujac z toba ucze sie inaczej podchodzic do wyboru calej specjalizacji i przyszlosci :D juz za to moge ci podziekowac :)

Dobrze czuje sie w grach ale wlasnie jako gracz. Nie wiem jak to jest pisac kod do gry. Strony internetowe mi nawet szly. Nie mialem z tym jakiegos wiekszego problemu nigdy chyba ze bylo trzeba ja laczyc z baza danych. Mozesz mi powiedziec cos o programowaniu gier?
  • Odpowiedz
@daveee: Odpowiem Ci ogólnie na cały Twój wpis.
Czy gdybym podał Ci dwie zupy które widzisz na pierwszy rzut oka, to byłbyś w stanie bez ich spróbowania powiedzieć, którą będziesz jadł przez najbliższe 5, 10 lub 15 lat?

Nawet byś nie chciał zadecydować co zjesz na najbliższy obiad, a chcesz decydować o ścieżce życiowej bez bazowej wiedzy :D

Imho daj sobie czas, lepiej teraz poszukaj przez rok, niż biec tak
  • Odpowiedz
@e-synek: @loczyn:
nie przepadam za matma, nie snie o liczbach i nie rozwiazuje sobie w wolnym czasie zadan jak moj dziadek krzyzowki ale no radze sobie :D polubilem matematyke. Nie odrabialem tylko prac domowych bo bylem leniwy.. tak to 4 z rozszerzenia bym mial pewnie z palcem w dupie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz