Wpis z mikrobloga

Polska salsa

Dla wielbicieli pomidorów w wydaniu z octem, kwaskowate, orzeźwiające i proste do przygotowania.

5 średnich pomidorów (najlepsze koktajlowe cherry, malinowe)
2 średnie cebule
Ocet balsamiczny (wersja januszowa jest na spirytusowym)
Sól, pieprz (wg. upodobań)
Cukier ok 1-1,5 łyżeczki (przyprawiamy do lekkiej słodkości, tak aby uzupełniało sporą ilość octu, dzięki cukrowi salsa jest kwaskowata a nie kwaśna)
Bazylia, w moim przypadku bazylia z przyprawy w sprayu z Lidla (naprawdę warto i to świeżą, suszona się nie nadaje)

Cebulę i pomidora kroimy w kostkę (są 2 wersje, można wydłubać gniazda nasienne z sokiem, będzie mniej lejąca na kanapki, można też sok i gniazda zostawić, świetnie nadaje się do grilla czy panierowanego mięsa z ziemniakami). Na początek solimy i doprawiamy pieprzem tak jak pomidora na kanapce. Słodzimy do momentu aż będzie wyczuwalna słodkość i spryskujemy sporą ilością octu balsamicznego. Ocet i cukier będzie się uzupełniać, na koniec można poszatkować świeżą bazylię.

Można też dodać jogurtu lub śmietany w wersji grillowej ale trzeba mieć wtedy korek w dupie.

#gotujzwykopem #kuchnia #pomidory #przepisy
Pobierz Kotimisio - Polska salsa 

Dla wielbicieli pomidorów w wydaniu z octem, kwaskowate,...
źródło: comment_8ziVFbay4BTV05KrICiCXdSpBZQTSczJ.jpg
  • 15
@Fidelis no ale zrobisz że spirytusowym to nie będzie to ten smak... Skocz gdzieś i kup nawet z kamisa ocet winny, jest całkiem spoko. Polecam ogólnie mieć w kuchni ocet jabłkowy bo to zdrowe i pyszne #!$%@?ństwo. Do tej salsy dodalbym jeszcze odrobinę oliwy.
@Fidelis: Na tyle pomidorów (5 średnich) to 1-2 łyżki. Tylko najpierw popieprz i posól, dodaj cukru i wymieszaj, doprawiaj aż będzie lekko słodkie jak herbata i dopiero wtedy stopniowo ocet. Jak najpierw dodasz ocet to możesz przedobrzyć.