Wpis z mikrobloga

#chlebdomowy

Heyo! Powie mi ktoś czy jeśli ciasto na chleb nie urosło mi jakoś za bardzo na zakwasie to wyjdzie zakalec? Ciasto odstawiłem na 4 godziny do wyrośnięcia. Mąka pełnoziarnista orkiszowa, a zakwas ma dopiero 5 dni i może jest po prostu za słaby żeby unieść ciężką mąkę? Póki co siedzi w piekarniku, pachnie ładnie, ale boje się co z tego wyjdzie a mam straszną ochotę na ciepły chleb..
  • 9
@CroN_: Piekę wg. przepisu z Hamelmana ale z modyfikacją moją: chleb biały mieszany ręcznie. Pszenny z T720 + mąka orkiszowa żarnowa i nieco drożdży. Tym razem z lenistwa wziąłem drożdże instant zamiast zakwasu pszennego. Wyrósł mi jak szalony i jest nadzieja, że się dobrze upiecze jeśli tylko czegoś nie zwalę.