Wpis z mikrobloga

@drlect3r: przede wszystkim, nie "obiat", a "obiata". W necie pisze, że to ofiara z płodów rolnych i zwierząt. Zakładam, że będą to warzywa w postaci zupy, czy sałatek, owoce świeże lub kompot, wędliny, mleko, sery, pieczywo, piwo, wino. Oczywiście, wszystko robione w domu. Zatem nie ma co wydziwiać (chyba, że sam robisz sery i wędliny i warzysz piwo, czy beczkujesz wino) i zakupić dobre jakościowo rzeczy u rolnika, a chleb upiec
@julianna_cebulanna: co konkretnie! konkretnie!
tyle to sam wyczytałem i domyśliłem się z google.
chodzi mi o konkrety i doświadczenia ludzi, którzy sami przygotowywali i jak to wyglądało.
ewentualnie przekaz słowny, bo zazwyczaj to dziadkowie dzisiejszych 50 latków przygotowywali tego typu posiłki.
w google na próżno szukać - wszędzie ta sama papka i chaos informacyjny.
@drlect3r: powiem Ci tak, to nie musi być takie, jak wtedy. To nie jest średniowiecze i czasy się zmieniają. Wtedy też się zmieniały. Jeżeli tak bardzo zależy Ci na tradycyjnych posiłkach, to poszukaj staropolskich zup jesiennych, sposobów na wiejskie wędliny, sery, itp. Są nawet całe książki kucharskie, gdzie są opisane tradycyjne lokalne dania. Od siebie polecam Ci na fejsie (może tam Ci pomogą): https://www.facebook.com/slawoslawpl/, https://www.facebook.com/slowianskasleza/, https://www.facebook.com/Mity-spod-S%C5%82owia%C5%84skiej-Strzechy-1551297831784788/, https://www.facebook.com/SlavicPoland/.
@drlect3r zatem podałam Ci strony z grupami, które mogą Ci pomóc. Powiem Ci jedno: u mnie w rodzinie jest tak, że w święto zmarłych, przed pójściem na cmentarz, zbiera się rodzina i je wspólnie tradycyjny żurek. To bardzo stara tradycja. Moja babcia była z Kalisza. Zakwas jest robione tygodnie wcześniej. Nie jest to danie bezmięsne bynajmniej. Dodatkowo, myślę że dania będą się różnić w zależności od terenu. Poczytaj też o rosyjskich oraz