Wpis z mikrobloga

#chleb hej od jakiegos czasu , w sumie od ponad roku pieke regularnie chleb pszenny na drozdzach, w zasadzie chleb jest idealny poza tym ze brakuje mu troche kwasowosci ktora jest w innych chlebach , szczegolnie kupnych. Jak mozna to osiagnac ? robic zakwas na mace pszennej ? wiem ze w sklepie obok sprzedaja chleby pieczone tylko na drozdzach i sa lekko kwasnawe .
  • 11
@tptak mozesz mi przyblizyc jak zrobic zaczyn na chleb pszenny ? pisalem obok mnie sprzedaja chleb tylko na drozdzach bez zakwasu zytniego i jest czuc te kwasowość chlebową.

Ja robie tak: wieczorem pol mąki woda, odrobinka drozdzy, lezy to 12h troche sie podniesie, do tego dodaje druga polowe maki, woda sól, lyzeczka drozdzy w proszku i do lodowki na 8h, potem wykladam , rosnie 5h, w tym czasie 3 razy przekladam i
KrowkaAtomowka - @tptak mozesz mi przyblizyc jak zrobic zaczyn na chleb pszenny ? pis...

źródło: comment_vZx6qrXEGa5LlLBeJHYwaKU7OIumofIG.jpg

Pobierz