Wpis z mikrobloga

#maciej jak sprawdzić jakie ID w bazie wykopu ma użytkownik? Bo chyba kluczem w bazie nie jest nick? Wydaje mi się, że kiedyś to znalazłem.
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@minchal: @surma: gdyby było dodatkowe ID to byłoby bez sensu bo nawet jak wchodzisz na stronę z profilem to w GET masz nick i cokolwiek by w bazie nie było to musi szukać jego...
  • Odpowiedz
@kamdz: tak, ale czasem implementuje się to tak, że jest i nick i ID, które jest w kluczach obcych, wtedy admin może zmienić łatwo nick użytkownika, bez ruszania reszty bazy. A nie przeszkadza to przy posługiwaniu się nickiem w URLach. @maciejkiner
  • Odpowiedz
@minchal: chyba nigdzie jawnie id pokazywane w serwisie nie jest, wiec ciezko bedzie Ci to ustalic

@kamdz: klucze w tej tabeli sa na kilku kolumnach. Sa miejsca gdzie lepiej szukac po loginie, sa takie gdzie po mailu ale najczesciej przechowywany jest numeryczny id usera przy akcji - czasem tylko nadmiarowo siedzi jego login, choc teraz jak w normalnym przebiegu skryptu nic z bazy nie idzie to ta nadmiarowosc
  • Odpowiedz
@maciejkiner: a więc jednak dobrze mi się wydawało, że kiedyś dało się gdzieś znaleźć ID usera. Teraz nawet w ajaxach widzę login :P

Jak się nudzisz po nocach, to możesz z ciekawości wyciągnąć mi i kamdz z bazy ID.
  • Odpowiedz
@minchal: 1985 - kiedyś rzeczywiście AJAXy leciały raczej z idkami niż z loginami, teraz już chyba wszystkie są po loginie

@kamdz: 180781 - co do zdrady to wredne plotki, rozsiewane przez tych, którzy chcą, żeby nam się nie udało :|
  • Odpowiedz