Wpis z mikrobloga

Mirku, Mirabelko
Czy byłeś/aś kiedyś w sytuacji, kiedy zapraszasz do siebie różowego/niebieskiego i nie wiesz co ugotować, żeby zaimponować? To już nie problem!

W tym nowym roku, postanowiłem podzielić się z Wami moim przepisem na takie właśnie okazje. Przepis jest raczej łatwy i szybki, ale bardzo smaczny. Wymyśliłem go jak miałem 19 lat, żeby mieć czym zaimponować wybrance, stosowany wiele razy, zawsze działa.

Tagliatelle z szynką parmeńską, sosem z suszonych pomidorów i rukolą.

Cena: 20-30zł za 2-3 porcje.
Trudność: 2,5/5
Czas przygotowania: około 30 min (w wersji dla leniwych)

Lista składników:
-szynka Parmeńska, może być prosciutto crudo z biedry, jakieś 5-8 zł
-mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju, bardzo dobre są z pestkami dyni, można znaleźć w stokrotce za jakieś 4 zł;
-Paczka makaronu tagliatelle 3mm (najlepiej gniazda), jeżeli nie jesteś leniwym #!$%@? możesz zrobić sam/a (jakieś 3zł);
-Paczka rukoli, można w stokrotce od razu, jakieś 4zł;
-Ser, najlepiej parmezan, ale biedaka nie stać, to może być kawałeczek Goudy, dosłownie odrobinka, jakieś 2 zł
-1 cebulka czerwona;
-mały słoiczek koncentratu pomidorowego;
-mała śmietanka 18% lub 30%;
-ząbek czosnku (opcjonalnie);
-bazylia i oregano, dla skąpych #!$%@?ów może byc przyprawa do kuchni włoskiej;
-szczypta czerwonej słodkiej papryki;
-ostra papryczka (opcjonalnie);
-sól;
-pieprz;
-cukier;
-łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

SOS:
Jakieś 25%-30% oleju z suszonych pomidorów wlej na patelnię. Suszone pomidory (połowę słoiczka) posiekaj drobno. W drobną kostkę pokrój również połowę czerwonej cebulki. Rozgrzej patelnię, do oleju na moment przed wrzuceniem pomidorów wsyp szczyptę bazylii i małą szczyptę oregano, ew. 2 szczypty przyprawy do kuchni włoskiej, a także 2 łyżeczki cukru białego i łyżeczkę czerwonej papryki (ostra papryczka tu, jeżeli już). Zaczekaj aż cukier zacznie się karmelizować, tzn. zmieni barwę na jasno-pomarańczową. Wrzuć suszone pomidory, smaż ok. 1,5 minuty. Następnie dolewaj 3 razy troszkę (ok. 30ml) wody za każdym razem czekając aż odparuje.

Ale nie włączaj teraz ognia na pełną #!$%@?ę, spokojnie, zmniejsz troszkę temperaturę. Na patelnię wrzuć cebulkę na ok 30 sek. (czosnek tu, najlepiej rozetrzeć na pastę). Następnie zrób miejsce na środku patelni i dodaj 3 łyżki koncentratu, podsmaż go trochę, dolej jakieś 150ml wody i całość wymieszaj. Pilnuj konsystencji, jak bardzo gęsty dolej wody, jak rzadki, odparuj.
S P O K O J N I E. W celu zagęszczenia sosu, polecam rozmieszać w szklance łyżkę mąki wraz z wodą i dolać mieszając ( należy doprowadzić do wrzenia). Dodaj sól, pieprz do smaku i na sam koniec dodaj śmietanę mieszając, około 2 łyżki. Jeżeli używasz 18% to ja zahartuj (wrzuć do szklanki 2 łyżki śmietany, dodaj gorący sos, wymieszaj i dopiero wlej)! Zagotuj, nie czekaj po osiągnięciu wrzenia, od razu zdejmij z gazu.

Sos za nami, teraz już z górki!

Szynkę parmeńską porwij w paski, rukolę zwiń w kulki i ułóż na talerzu. Makaron ugotuj, dodaj dość mało soli (szynka słona, pomidory słone). Kiedy wszystko będzie gotowe i ciepłe, łyżka sosu na rukolę, troszkę tartego sera, kilka kawałków szynki, makaron zwiń w gniazda na dużej łyżce z dziurami i ułóż na sosie. Na makaron łyżka sosu, ser, szynka i kilka listków rukoli, posyp troszkę serem, można udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Uwaga dnia: W daniu należy uważać na balans soli, nie przesadź, dosolić zawsze można, przeciwną stronę ciężko.

Smacznego! (ewentualne pytania na priv)

#gotujzwykopem #gotowanie #foodporn #podrywajzwykopem
Pobierz Kabonn - Mirku, Mirabelko
Czy byłeś/aś kiedyś w sytuacji, kiedy zapraszasz do siebie...
źródło: comment_eko46uR78XM8tZzHVY3mihvUE0jlDIOB.jpg
  • 3