Aktywne Wpisy
Zarzutkkake +84
Miesiąc temu kurier zostawił mi paczkę pod drzwiami, nie informując mnie w żaden sposób o tym.
Zgłosiłem mu telefonicznie, że skąd komunikat na allegro o odebranej przesyłce, skoro nikogo w domu nie było.
Ja sam natomiast myślałem, że paczki nie dostarczył i zrobi to dnia następnego bo nikt głupi nie jest, że zostawi duży karton na widoku.
JA TO ZOSTAWIŁEM PRZED DRZWIAMI, TO NA PEWNO TAM JEST PAN POSZUKA.
No nie udało
Zgłosiłem mu telefonicznie, że skąd komunikat na allegro o odebranej przesyłce, skoro nikogo w domu nie było.
Ja sam natomiast myślałem, że paczki nie dostarczył i zrobi to dnia następnego bo nikt głupi nie jest, że zostawi duży karton na widoku.
JA TO ZOSTAWIŁEM PRZED DRZWIAMI, TO NA PEWNO TAM JEST PAN POSZUKA.
No nie udało
niemorzliwe +2
Zarabiam 30-50k miesięcznie na czysto. Możecie zadawać pytania
Czy byłeś/aś kiedyś w sytuacji, kiedy zapraszasz do siebie różowego/niebieskiego i nie wiesz co ugotować, żeby zaimponować? To już nie problem!
W tym nowym roku, postanowiłem podzielić się z Wami moim przepisem na takie właśnie okazje. Przepis jest raczej łatwy i szybki, ale bardzo smaczny. Wymyśliłem go jak miałem 19 lat, żeby mieć czym zaimponować wybrance, stosowany wiele razy, zawsze działa.
Tagliatelle z szynką parmeńską, sosem z suszonych pomidorów i rukolą.
Cena: 20-30zł za 2-3 porcje.
Trudność: 2,5/5
Czas przygotowania: około 30 min (w wersji dla leniwych)
Lista składników:
-szynka Parmeńska, może być prosciutto crudo z biedry, jakieś 5-8 zł
-mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju, bardzo dobre są z pestkami dyni, można znaleźć w stokrotce za jakieś 4 zł;
-Paczka makaronu tagliatelle 3mm (najlepiej gniazda), jeżeli nie jesteś leniwym #!$%@? możesz zrobić sam/a (jakieś 3zł);
-Paczka rukoli, można w stokrotce od razu, jakieś 4zł;
-Ser, najlepiej parmezan, ale biedaka nie stać, to może być kawałeczek Goudy, dosłownie odrobinka, jakieś 2 zł
-1 cebulka czerwona;
-mały słoiczek koncentratu pomidorowego;
-mała śmietanka 18% lub 30%;
-ząbek czosnku (opcjonalnie);
-bazylia i oregano, dla skąpych #!$%@?ów może byc przyprawa do kuchni włoskiej;
-szczypta czerwonej słodkiej papryki;
-ostra papryczka (opcjonalnie);
-sól;
-pieprz;
-cukier;
-łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
SOS:
Jakieś 25%-30% oleju z suszonych pomidorów wlej na patelnię. Suszone pomidory (połowę słoiczka) posiekaj drobno. W drobną kostkę pokrój również połowę czerwonej cebulki. Rozgrzej patelnię, do oleju na moment przed wrzuceniem pomidorów wsyp szczyptę bazylii i małą szczyptę oregano, ew. 2 szczypty przyprawy do kuchni włoskiej, a także 2 łyżeczki cukru białego i łyżeczkę czerwonej papryki (ostra papryczka tu, jeżeli już). Zaczekaj aż cukier zacznie się karmelizować, tzn. zmieni barwę na jasno-pomarańczową. Wrzuć suszone pomidory, smaż ok. 1,5 minuty. Następnie dolewaj 3 razy troszkę (ok. 30ml) wody za każdym razem czekając aż odparuje.
Ale nie włączaj teraz ognia na pełną #!$%@?ę, spokojnie, zmniejsz troszkę temperaturę. Na patelnię wrzuć cebulkę na ok 30 sek. (czosnek tu, najlepiej rozetrzeć na pastę). Następnie zrób miejsce na środku patelni i dodaj 3 łyżki koncentratu, podsmaż go trochę, dolej jakieś 150ml wody i całość wymieszaj. Pilnuj konsystencji, jak bardzo gęsty dolej wody, jak rzadki, odparuj.
S P O K O J N I E. W celu zagęszczenia sosu, polecam rozmieszać w szklance łyżkę mąki wraz z wodą i dolać mieszając ( należy doprowadzić do wrzenia). Dodaj sól, pieprz do smaku i na sam koniec dodaj śmietanę mieszając, około 2 łyżki. Jeżeli używasz 18% to ja zahartuj (wrzuć do szklanki 2 łyżki śmietany, dodaj gorący sos, wymieszaj i dopiero wlej)! Zagotuj, nie czekaj po osiągnięciu wrzenia, od razu zdejmij z gazu.
Sos za nami, teraz już z górki!
Szynkę parmeńską porwij w paski, rukolę zwiń w kulki i ułóż na talerzu. Makaron ugotuj, dodaj dość mało soli (szynka słona, pomidory słone). Kiedy wszystko będzie gotowe i ciepłe, łyżka sosu na rukolę, troszkę tartego sera, kilka kawałków szynki, makaron zwiń w gniazda na dużej łyżce z dziurami i ułóż na sosie. Na makaron łyżka sosu, ser, szynka i kilka listków rukoli, posyp troszkę serem, można udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Uwaga dnia: W daniu należy uważać na balans soli, nie przesadź, dosolić zawsze można, przeciwną stronę ciężko.
Smacznego! (ewentualne pytania na priv)
#gotujzwykopem #gotowanie #foodporn #podrywajzwykopem
250 g krewetek koktajlowych,
1 pomarańcza,
1 ząbek czosnku,
rukola,
papryczka chili,
garść orzechów włoskich,
sok z połowy pomarańczy,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka octu z białego wina,
4 łyżki oliwy z oliwek.