Aktywne Wpisy
schwarzstork +15
Rzadko cokolwiek piszę na vikopie wolę lurkować ( ͡º ͜ʖ͡º), tym bardziej na nocnej, ale tknęło mnie to się pochwalę że mi właśnie 30-tka stuknęła ʕ•ᴥ•ʔ

Drom +51
Skopiuj link
Skopiuj link
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Wystarczy na przykład zobaczyć komentarze do "niepolitycznego" - jeśli patrzeć na tagi - znaleziska o nowym wiceministrze (tu). Albo dzisiejsze znalezisko z listą wrzutek z ostatniego roku oznaczonych - często po czasie - jako "informacja nieprawdziwa" (tu).
Rozumiem biznesowe motywy tego - wprowadzonego już lata temu - mechanizmu. Wykop to przedsięwzięcie komercyjne i ze względu na reklamodawców lepiej nie odstraszać "niedzielnych" użytkowników tematami politycznymi i przy okazji - tnąc zasięgi - ograniczyć motywację do spamowania tymi tematami.
Obecnie jednak ten podział skutkuje główne tym, że RiGCzowe treści polityczne są schowane przed wykopkami bez odblokowanego tagu "polityka" lub niezalogowanymi, a liczna reszta nakręca się parapolitycznymi treściami (Żydzi, imigranci-bestie, cenzura na Zachodzie, GW upada, transmisja z zamieszek we Francji na żywo w Russia Today, itp). Zwykle jednostronnymi, często nieprawdziwymi i z podejrzanych źródeł typu Voice of Europe, bardzo możliwe że też manipulowanymi przez Sam Wiecie Kogo. Tak jak dyskusje w ramach znalezisk jawnie otagowanych są jeszcze jako tako znośne, to te - mające dużo większy zasięg - nieotagowane parapolityczne znaleziska reprezentują stan umysłu ukształtowanego przez te jednostronne treści. Jest przepaść i dwa typy użytkowników: "doświadczony" i eksponowany na wszystko ("Europa upada" + "afery władzy") z odblokowanym tagiem i "niedzielny" widzący tylko że "Europa upada", a "GW kłamie" z nieodblokowanym.
Nie wiem, może to się biznesowo opłaca, żeby przyciągać taką klientelę, ale docelowo stężenie może przekroczyć punkt krytyczny i portal pójdzie na dno, bo wyjałowi się z normalnych użytkowników, którzy pójdą sobie gdzie indziej. No i tolerowanie zamiany Wykopu w maszynę propagandową skrajnej prawicy może się skończyć za jakiś czas lamentami typu #acta2019, że przychodzi EU/nowy rząd i chce ostro regulować portale społecznościowe powołując się na walkę z dezinformacją.
@wykop - może warto żebyście przemyśleli swoje podejście w tym temacie? Dzisiejszy wpis sugeruje dobrą wolę, proponuję więc jakoś przyjrzeć się temu jak działa mechanizm, o którym piszę. Nie wiem dokładnie jak należałoby go zmienić. Może "polityczne" powinny być albo wszystkie tematy o politykę zahaczające albo w ogóle trzeba porzucić ten mechanizm?
PS: No a jak człowiek próbuje z opisanym przeze mnie zjawiskiem doraźnie walczyć, np. zgłaszając do otagowania treści jak obrazku, to często kończy się odmową moderacji z niewiadomych powodów. Z moderacją jak z sądami, zawsze ktoś jest niezadowolony z decyzji, ale jak uzasadnić poniższe? @moderacja
#wykop #4konserwy #neuropa #moderacja #moderacjacontent
źródło: comment_TTrpnfjC7XKDiC96Re4PimQSF9V53FUp.jpg
Pobierzhttps://www.wykop.pl/link/4732453/w-polsce-to-prymitywna-rozrywka-ale-fajerwerki-w-australii-wyborcza-zachwycily/
Zrobiła się paranoiczna sytuacja na tym portalu.