Wpis z mikrobloga

@Polanin: sprawdzę czy by był taki bezglutenowy, bo tylko takie mogę :/ ale słyszałam na grupie że Tesco właśnie prześcignęło chyba wszystkie sieciówki jeśli chodzi o powszechnie dostępne bezglutenowe wersje mącznych produktów. Ale też nie ukrywam że chciałabym nauczyć się sama robić taki zakwas - umiejętność na przyszłość :D ale zanim to, należy nauczyć się mieszać mąki do własnego chlebka. A to oddzielny temat. yo
@tptak: Wydaje mi się, że drożdży tam nie ma, bo w przepisie trzeba je dodać. Nie mam pojęcia co tam jest. Kupiłem kiedyś, bo zobaczyłem na półce, a teraz nie mam czasu się bawić z prawdziwym zakwasem. Chleb nie wyszedł zły, ale chleb dość ciężko popsuć.
@Polanin: o, to jeśli trzeba dodać drożdże to to nie jest zakwas aktywny :)
Można kupić zakwas w proszku, taki prawdziwy, ale trzeba go ożywić w ciapie mącznej.
@Polanin: składu brak, ale mniej więcej kojarzę ideę tego typu produktów - taki zakwas instant, mocno dojrzały zakwas osuszyć i zmielić, zazwyczaj też ubić.