XDDDDD
#pilkanozna #bekazprawakow #bekaznarodowcow
Skończyłem pierwszy sezon Black Mirror (całe 3 odcinki Xd) i powiem tak, kompletnie nie czuję tego szału i podniety tym serialem, grupową docelową są chyba bezrefleksyjne zachodnie masy bo na mnie jakoś nie zrobiło wrażenia ruchanie świni przez PM czy jakieś ziarno, które zapisuje ci wspomnienia w głowie. Drugi odcinek o rowerzystach w więzieniu gdzie jedynym celem jest kupienie za 15 baniek biletu na konkurs to już w ogóle abstrakcja. Nie chcę uchodzić za jakiegoś freethinker'a co patrzy w okno podczas jazdy pociągiem ale bez kitu, komu to "otworzyło umysł" i kto uważa to za "wow, taka będzie przyszłość"? Nie mówię, że takiego ziarna nie będzie bo jakby 30-40 lat temu nagrać film, że przy pomocy maszynki wielkości paczki chusteczek będziemy rozmawiać, robić zakupy, oglądać filmy i rezerwować bilety lotnicze to pewnie też by było "wooow ale futurystyczne, niemożliwe". Bardziej się zastanawiam kto się jara takimi motywami, dla mnie to ani nowe, ani futurystyczne, bardziej takie "no spoko, taka rzeczywistość, w której ludzie żyją, mam się tym jarać?". Nie wiem jak dalsze sezony bo nie będzie mi się chciało tracić na to czasu ale sprawdziłem sezon 1 i uważam, że mocno przehajpowany jest ten serial. A z tym ruchaniem świni to już naprawdę tak kręcili spiralę "szokowania", że jak to tak może premier dymnąć świnię xD jak tylko zobaczyłem, że dymanie świnki będzie no to schemat prosty, jak AT nie znajdą przetrzymywanej to koleś puka świnkę i w zależności czy dobrze się to rozegra ze społeczeństwem to albo dymisja albo wieczna chwała i punkty procentowe w górę ¯\_(ツ)_/¯ taka moja opinia, może ktoś wejdzie w polemikę i wytłumaczy mi jak to wygląda z widoku osoby jarającej się serialem? Żeby nie było, doceniam konwencje, oryginalny motyw z tym, że każdy odcinek to nowy temat z nowymi bohaterami. Moja ocena 6/10
#blackmirror #recenzjazdupy
@fan_comy: dam Ci radę - od razu przeskocz na trzeci sezon. Pierwszy i drugi sezon to średniak totalny.
@fan_comy: Nie oglądałem, ale po relacjach tych co widzieli i przeczytanych na necie opiniach nie mam zamiaru. Ogółem wrażenie ze cały ten serial to podawanie motywów obecnych w literaturze sci-fi od kilkudziesięciu lat, ale w formie przystępnej dla mas, które o kulturze wyższej od netflixowych seriali i filmów puszczanych w kinie w galerii maja pojęcie blade, albo żadne.
@Mega_Smieszek: lol, a ja odpuściłem sobie po drugim sezonie i w moim rankingu oczekiwania/rzeczywistości Black Mirror szoruje dno. Dzisiaj po pracy odpalę trzeci sezon
mocno przehajpowany jest ten serial.
@fan_comy: tylko dlatwgo że nie było wcześniej czegoś takiego a reszta społeczeństwa poza nami freethinkerami nie zdaje sobie sprawy że to takie oczywiste tematy bo oni jeszcze tkwią mentalnie w zeszłym stuleciu
@fan_comy: Ja jestem w połowie sezonu 3. Pierwsze dwa sezony były wyprodukowane przez brytyjski Channel4, kolejne przez Netflixa i tę różnicę widać (na korzyść Netflixa). Moja ocena jest podobna: 6-7/10, czyli całkiem spoko. A odcinek ze świnią, moim zdaniem, w ogóle nie pasuje do konwencji serialu i nie powinien się znaleźć w serii.
@fan_comy Kompletnie nie zrozumiałeś tego serialu. Serial nie ma na celu pokazania jakichś futurystycznych wynalazków ani szokowania tym że ktoś rucha świnie, a wpływ techniki na człowieka i społeczeństwo. Z ruchaniem świni chodziło o pokazanie jak działa demokracja, jak wpływa na decyzję i czyny polityków, a ruchanie świni miało pokazać do czego można się posunąć ulegając szantazystom, a szantazystami pośrednio było samo społeczeństwo, które wymuszalo takie a nie inne zachowanie. W odcinku o zapisywaniu wspomnień chodziło o to, że taki wynalazek może mieć większy wpływ na ludzi i ich relacje niż mieć powinien. W normalnym świecie zdrada która miała miejsce w tym odcinku pewnie by umknęła niezauwazona, a tam przez technologie, doprowadziła do tragedii. W odcinku z rowerkami pokazany był w krzywym zwierciadle obraz konsumpcyjnego społeczeństwa, które pragnie osiągać tak naprawdę bezwartościowe rzeczy, a rzeczy wartościowe i piękne są spłycane i przerabianie na łatwo przyswajalną papkę dla motlochu. A przemowa Binga to prawdziwe mistrzostwo.
Obejrzyj jeszcze raz, bo bardzo dużo straciłeś.
@fan_comy: my z niebieskim po pierwszym odcinku zrezygnowaliśmy. Kurła jakby wykopek stulejka pisał skrypt-> oo fajne urządzenie i motyw, zróbmy z tego historię jak baba ma bolca na boku ヽ( ͠°෴ °)ノ
Dalej nawet nie mamy zamiaru ruszać.
Już pomijając, że żadnych pozytywnych wzorców w tych serialach nie ma ;_;
Polecam (jeśli lubisz chociażby star treka) The Orville, lekkie, z humorem a porusza ważne problemy, np. przedstawia w którymś odcinku demokrację absolutną, bądź planetę, na której nie ma kobiet (bo zmieniają płeć każdej takowej urodzonej) i historia urodzonego w parze dziecka tej płci. It's awesome, seriously.
Kompletnie nie zrozumiałeś tego serialu.
@GrammarNazi: Ten serial można podsumować jednym zdaniem: "I'm 14, and this is deep"
Chyba nic lepiej tego nie opisuje. Serial dla idiotów którzy marnują życie przy TV/Netflixach/innych tego typu, bo tylko dla nich taki pseudointelektualny rzyg może być wartościowy.
Zrozumiałbym jeszcze, gdyby sama realizacja była wysokiej klasy, ale to niestety paździerz na poziomie niskobudżetowych filmów C. Taki The Room, tylko aktorzy ciut lepiej grają.
@fan_comy:
@fan_comy: tylko mi tu nie szkaluj San Jupitero co nie @GrammarNazi: ?
@loczyn: ej ej ale ja lubię tą serię (ꖘ‸ꖘ)
@Bm_th: o! obejrzę, dzięki
@loczyn: jeżeli takie masz zdanie o black mirror, to możesz podać książki które wg. ciebie są jego odwrotnością i naprawdę warto poświęcić czas aby je przeczytać?
@fan_comy: bo 1 sezon jest słaby, jeśli chcesz mieć obraz tego serialu obejrzyj ostatni odcinek 2 sezonu "White Christmas" imho najlepszy odcinek całego serialu
jeżeli takie masz zdanie o black mirror, to możesz podać książki które wg. ciebie są jego odwrotnością i naprawdę warto poświęcić czas aby je przeczytać?
@caribbean:
Problem trzech ciał - Cixin Liu
Nowy wspaniały świat - Aldous Huxley
Solaris - Lem
Koniec wieczności - Isaac Asimov
451 stopni Fahreneita - Bradbury Ray
ogólnie Lem, Asimov, Orwell, Huxley, Philip K. Dick, Frank Herbert i pewnie jeszcze wielu których nie przytoczę z głowy. Nawet Dymitry Głuchowski jest lepszy niż BM (Metro 2033 czy Futu.re)
@loczyn Tak tak, napisz, że to dla czternastolatkow i idiotów to będzie Ci lepiej ( ͡º ͜ʖ͡º)
Cofnelismy się do czasów Neostrady, że muszę odpisywać na komentarze pisane w ten sposób?
@GrammarNazi: Bo takie są fakty. Przesłanie z tego serialu w 90% jest mega płytkie i wyłożone tak subtelnie jak uderzenie bejsbolem w tył głowy.
Na dodatek beka z ludzi którzy się podniecają jakie to nie są nowe przemyślenia, a niektórzy pisarze już 100 lat temu pisali o takich rzeczach. Tak właśnie poznaję ludzi którzy w ogóle nie czytają - lubią Black Mirror xD
@caribbean: A jak lubisz "rozmyślania" to polecam książki Yuval Noah Harrari, chociażby Homo deus - która to zjada cały serial Black Mirror na śniadanie trafną analizą przyszłości nas, jako ludzi.
@loczyn: Solaris za przykład dobrego SCI - FI xDDDDDDDD jak ta ksiązka oprócz tego, że dzieje się w kosmosie nie ma z SCI - FI nic wspólnego xD
@fan_comy: widzę że mamy tu samych intelektualistów, których black mirror uraziło, biedni :( a tak serio- serial faktycznie jest prosty ale podejmuje ciekawe tematy, jak pisał @GrammarNazi: nie chodzi o przyszłość tylko o to jaki technika moze miec katastrofalny wpływ na ludzi. Może zamiast oglądania seriali weź podręcznik od fizyki, moze tam znajdziesz cos odkrywczego xd bo ja juz nie wiem czego wy oczekujecie od serialu
@wiem_wszystko: Parafrazując klasyka - nie zrozumiałeś tej książki, musisz przeczytać raz jeszcze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@loczyn: Co jest dobrego w Futu.re oprócz wyświechtanego motywu 1 kontra system kiedy nagle uświadamia sobie, że jest trybikiem w wielkiej machinie? Człowieku normalnie tutaj trollujesz fanów serialu, który notabene jak na dzisiejsze czasy jest bardzo dobry a wiele odcinków jest 100x lepszych od już kultowego i hejtowanego "świńskiego" epizodu.
@loczyn: parafrazujać klasyka nie zrozumiałeś Black Mirror musisz obejrzeć jeszcze raz. takimi teksami możesz sobie dyskutować w rodzinie a nie na forum.
@wiem_wszystko: Szkoda czasu na ten serial. Gdybym Ci napisał - musisz obejrzeć Barwy Szczęścia, to też byś obejrzał?
Target serialu to amerykańscy nastolatkowie którzy są przyspawani do telefonów i taki poziom ten serial utrzymuje, nie mam zamiaru do niego wracać w żaden sposób.
@loczyn: porównania medium ksiązek do filmów używają największe głąby. solaris można interpretować na wiele sposób, a serial telewizyjny na jeden podany przez twórców. epizod ze swinią jest prosty. ciemny lud zamiast ratować dziewczyne woli gapić się w TV jak premier wali swinie. w tym czasie dziewczyna i tak jest wypuszczona. proste i zarazem sugestywne.
Argument książek jest śmieszny i jeżeli nic innego nie wprowadzisz do dyskusji to ucinam ją z tym postem bo jestes zwykłym prostym trollem.
@Jackal99 @loczyn Hurr Durr bo ja nie oglądam seriali ino książki czytam ( ͡º ͜ʖ͡º) No kurka jak rozmawiamy o serialu a koleś wyjeżdża z tekstem jaką to on mądra książkę czytał, która SERIAL zjada na śniadanie to chyba nie mamy o czym mówić. Człowieku, ja Ci pisze o serialu, a Ty mi wyjeżdżasz z tekstem jakie mądre książki czytasz (-‸ლ) Jak masz jakąś potrzebę poczucia się lepszym człowiekiem bo musisz wszem i wobec oznajmic że czytasz książki a serial jest płytki to zaloz konto na elektrodzie. To są dwie różne formy, chyba czytanie w niczym Ci nie pomogło, skoro nie rozumiesz że jednak serial telewizyjny i książka to dwie różne rzeczy których nie można ze sobą porównywać. Tym bardziej książki filozoficzne jakiegoś żydowskiego historyka porównujesz do serialu telewizyjnego. No panie, zlituj się.
@GrammarNazi: ksiązki stały się takim samym masowym ściekiem jak i seriale czy filmy. nie widzę nic "elitarnego" w czytaniu. śmiem twierdzić, że obecnie nawet trudniej nakręcić coś co porwie ludzi niż napisać.
@wiem_wszystko: Tylko ten serial to nie sa Transformersy, gdzie tym co zyskujesz to lekka rozrywka. Celem (nie wiem czy intencjonalnym czy nie) jest przekazanie jakichs przemyslen na temat technologii i nas jako ludzi (w blizszej lub dalszej przyszlosci). Jednak robi to w najgorszy mozliwy sposob, tam nawet nie ma chwili do refleksji tylko jest podane na tacy. Jesli ludzie potrafia lykac odcinek po odcinku to cos chyba nie zadzialalo jak trzeba. Dlatego uwazam ten serial za kaszane, bo nie realizuje podstawowego (i glownego) celu.
Lepiej juz obejrzec jakas komedie romantyczna, bo chociaz sie czlowiek posmieje i powzrusza.
@GrammarNazi: ksiązki stały się takim samym masowym ściekiem jak i seriale czy filmy. nie widzę nic "elitarnego" w czytaniu. śmiem twierdzić, że obecnie nawet trudniej nakręcić coś co porwie ludzi niż napisać.
@wiem_wszystko: Mhm xD
Nie no trudniej cos nakrecic, to wiadome bo trzeba miec dobry scenariusz, a patrzac ze najlepsze ostatnio filmy sa na podstawie ksiazek to zastanawiam sie nad tym co wyzej napisales...
@loczyn: jak nie ma chwili na refleksje? w pierwszym poście piszesz ze nie jestes zadnym freethinkerem a zwyczajnie jak widać po postach jesteś z nim z krwi i kości. Juz sam epizod ze świnią kończy się w sposób niedopowiedziany, można sobie zakończenie dopisać albo zakończyć historie tak jak twórcy. szkoda czasu na takiego elitarnego wojownika ksiązek xD
@wiem_wszystko Zależy kto co czyta. Jak ktoś czyta wyłącznie jakąś tandetna fantastykę, kryminały, czy romanse, to nie ma to żadnej wartości. Natomiast chodziło mi o to, w dyskusji o serialu wyskakiwanie z tekstem "a bo książki madrzjesze" jest słabe. Tak samo jak nie da się przyrownac filmu do sztuki teatralnej. Dwie całkowicie różne formy, a jak widać w drugiej dekadzie XXI wieku nadal ludzie tego nie rozumieją.
@GrammarNazi: Ale ja tylko pisze ze ten serial jest gownem, a nie seriale czy filmy jako takie, bo jest ich sporo, co prawda malo w dziedzine SF, ale jednak.
Pisalem wyzej - duzo lepszy jest juz Stranger Things.
@GrammarNazi: Celem BM jest przekazywanie przemyslen, skoro nie realizuje tego celu prawidlowo, a ksiazka tak to dlaczego nie zaproponowac alternatywy?
To w koncu TYLKO NOŚNIK i liczy sie tresc - prawda?
@fan_comy pierwszy sezon jest beznadziejny, ale warto nie rezygnować, bo potem robi się naprawdę spoko
@loczyn No stary wybacz, możesz zaprzeczac ile chcesz ale kolejnymi komentarzami dopełniasz swój obraz ( ͡º ͜ʖ͡º)
źródło: 1547625566306.png
@loczyn: to, że według Ciebie coś jest gównem to mało kogo po tych postach interesuje. Solaris to też w dużej mierze nieprzemyślane gówno i to opinia wielu ludzi a przytaczasz to tu jako przykład tylko dlatego, że LEM xDDD
@wiem_wszystko: <mem brainleta o ludziach ktorzy tworza brainlety by wygrac dyskusje bo brakuje im argumentow.jpg>
@GrammarNazi: wiecej memow, z pewnoscia uargumentujecie ze ten serial to arcydzielo :)
Moze chociaz jakis ambitny mem z Black Mirror znajdziesz? To chociaz bedzie w temacie.
@loczyn: człowieku z tobą nie ma dyskusji. jesteś zwykłym dzbanem xD
@wiem_wszystko: Dzbanami sa fani Black Mirror [wygralem dyskusje wg Twoich zasad xD]
@loczyn: zwisają mi memy. żadne arcydzieło ten serial ale wiele odcinków jest ciekawych i nieraz zaskakujących. obejrzałeś 4 odcinki pierwszego sezonu i wydajesz opinie na forum. Solaris po pierwszym rozdziale to gówno, nie czytałem dalej.
@loczyn dużo lepszy jest Stranger Things xD
Gościu przyrownujesz serial przygodowy o grupie nastolatków do science fiction poruszającego motyw wpływu technologii na przyszłość ludzkości i w tym kontekście piszesz ze jest lepszy xD
@loczyn: ziomek ale kto mowi ze to arcydzieło? XD ot serial, według mnie i sporej ilosci osob ciekawy, wciagajacy. Niektorze tu sobie dopowiadaja nie wiadomo co. Wyższej rozrywki szukajcie w innych miejscach a nie na netfliksie. + porównanie do stranger things mnie rozjebało, co ma piernik do wiatraka
@loczyn dużo lepszy jest Stranger Things xD
Gościu przyrownujesz serial przygodowy o grupie nastolatków do science fiction poruszającego motyw wpływu technologii na przyszłość ludzkości i w tym kontekście piszesz ze jest lepszy xD
@GrammarNazi: BM ma tyle dobrze, ze nie ma bezposredniej konkurencji co nie sprawia ze jest dobry. Nawet gdybym znalazl podobny serial to bys bronil glupotami w stylu - ale tu jest meski bohater, a tam jest kobieta.
Tak to sa rozne seriale, ale BM nie realizuje celu, a ST juz tak. Kumasz?
@Jackal99: Napisalem wyzej.
Nie wiem jak sobie radzi Akademia przy Oskarach wybierajac najlepszy film skoro kazdy z nich jest inny...
@wiem_wszystko: Widzialem losowe odcinki. Pierwszy sezon to w ogole ultra gniot, az sie dziwie ze znalazla sie kasa na drugi.
@wiem_wszystko: Swoja droga jaki byl circle jerk fanow jak wyszedl Bandersnatch, o ja cie pierdole xD
Sama forma juz byla 6 lat temu na YouTube przemielona, o warstwie scenariuszowej nie pisze, bo juz pisalem wyzej.
@GrammarNazi jakiej tragedii? Koleś dobrze się zachował. To "żona" i koleś go okłamywali. Zajebiste wynalazki by to były :)
@loczyn Dobra widzę, że chyba nie ma sensu dyskutować dalej. I tak się za daleko dałem w to wciągnąć ( ͡º ͜ʖ͡º)
@GrammarNazi: @Jackal99: @wiem_wszystko: Wy to po tej dyskusji będziecie mieli więcej przemyśleń niż po całym sezonie Black Mirror xD
@fan_comy wybrales chyba najslabsze czesci. Ogolnie odcinki sie ze soba nijak nie lacza, wiec jesli nie chcesz ogladac wszystkich, to smialo odpal sobie kilka pojedynczych odcinkow uznawane za te najlepsze ;)
a w ramach ciekawostki powiem, ze motyw odcinku z rowerem jest żywcem wyjety z jednego opowiadania Zajdla ( ͡° ͜ʖ ͡°).
@Bardzo_Wsciekla_Mebloscianka: Nie może być, jak to możliwe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net
@fan_comy: Te same przemyślenia po obejrzeniu 3 czy 4 odcinków...
Ten chyba pierwszy(bo chuj wie jak na tym Netflixie całym to jest ułożone w kolejności, a w dodatku fabuła między odcinkami się nie łączy) o bolcu na boku nawet ciekawy był.
Drugi powodujący jakąś refleksję to wspomniany przez @secondreality:
odcinek white christmas
Jedyny plus jaki w tym wszystkim widzę, to że każdy odcinek to inna historia, bo ja raczej się nie nadaję do oglądania seriali
@loczyn: cxy pan mnie wysmiewa? Czy byla o tym informacja w napisach a ja sie wyglupilem ( ͡° ʖ̯ ͡°)?
@fan_comy: Zmusił cię do tego, żeby najebać post na Wypok zdecydowanie przekraczający standardowe 'nie podoba mi się'. Więc Black Mirror 1 : Ty 0.
@Bardzo_Wsciekla_Mebloscianka: Nie, śmieszkuję z fanów BM którzy się podniecają scenariuszami, a one są podjebane właśnie z literatury. Nic nowego nie wnosi.
@fan_comy: Nie martw się, na pewno po tym co napisałeś o tym serialu, nikt cię nie posądzi o bycie freethinkerem
@loczyn: no popatrz XXI wiek i ktoś bazuje na literaturze. CHRYSTE PANIE powinny być tylko ksiązki jak ktoś śmie na film przekładać medium czytane. beka z Ciebie typie.
@GrammarNazi No i na dobrą sprawę wcale nie chodziło o ruchanie świni tylko o to że gdyby ludzie nie chcieli tego oglądać to szybciej znaleźliby dziewczynę która była przedmiotem szantażu skoro została wypuszczona, puste ulice bo wszyscy przed telewizorem zobaczyć do czego posunie się zdesperowany polityk.
@fan_comy
Ja oglądałem niektóre tak, że nie mogłem oderwać wzroku, a niektóre przeglądając internety, do każdego trafi coś innego, odcinki ogólnie opisujące "przyszłość" taka u ła bójmy się, ale każdy odcinek coś innego łapie.
Mi najbardziej podobały się dwa, dobra trzy, tak, że takie "woo" a reszta to takie łamane, fajne i niefajne.
dam Ci radę - od razu przeskocz na trzeci sezon. Pierwszy i drugi sezon to średniak totalny.
@Mega_Smieszek: Nie zrozumiałeś ich, dlatego piszesz, że są słabe.
@fan_comy: Schemat black mirror jest prosty, a wręcz niekiedy prostacki: weź jakiś trend, technologię czy motyw szczególnie obecnych w dzisiejszych czasach, zastosuj równię pochyłą, zekranizuj. Kiedyś były ekrany grube, teraz mamy malutkie OLEDy, to w przyszłości będą ekrany w oczach i wszędzie będą reklamy. I masz kolejny odcinek. Kiedyś jabłka były z drzewa, teraz kupisz je w plastikowym opakowaniu? Odcinek: ludzie jedzą odżywczą, bezsmakową folię. Wszystko to można podciągnąć pod refleksje nad technologią, ale ta refleksja jest mniej więcej na poziomie tych obrazków wielkich artystów-myślicieli tworzących obrazki "facebook wyprał nasz mózg", "lajki ważniejsze od jedzenia" albo "ludzie wpatrzeni w ekrany nie dostrzegają życia poza nimi"
@fan_comy: Ale ten serial nie ma przewidywać przeszłości czy zaskakiwać możliwymi scenariuszami ludzkiego rozwoju a jest o zagrożeniach postępu technicznego. Przykładowo 1 odcinek 3 sezonu czyli „Na łeb, na szyje” opowiada o systemie punktów jaki jest wprowadzany w Chinach. Tylko, że osadzony w realiach zachodniego świata demokracji. Przy okazji jest krytyką obecnej otoczki portalów społecznościowych i robienia wszystkiego pod lajki.
Odcinek ze świnią jeżeli podejdzie się inaczej do niego niż, że ma szokować, to można go odebrać jako krytykę robienia przez polityków wszystkiego pod sondaże (był nawet motyw, że premier dostawał co chwile informacje o tym co społeczeństwo sądzi o szantażu i jakie ma oczekiwania). Przy okazji jest też pokazany rozpad małżeństwa premiera i to, że czasami warto się wycofać. Przy okazji pokazana siła internetu gdzie nawet przy początkowej zmowie mediów i tak informacja się rozniosła.
Jeden z lepszych odcinków to jest „Zamknij się i tańcz” gdzie jest pokazana siła szantażu, łatwość jego przeprowadzenia dzięki obecnej technologi(odcinek nie jest futurystyczny a jego akcja śmiało mogła by się dzisiaj wydarzyć) oraz jego konsekwencjach.
Właśnie ze względu na, to że każdy odcinek jest inny, zawsze skłania do przemyśleń to serial jest genialny. Chociaż sezon 1 jest najsłabszym a wiele osób przez brak odpowiedniego podejścia przy oglądaniu jako pierwszego odcinka świni do niego się zraziło. Sam miałem to szczęście, że jako pierwszy odcinek obejrzałem „Wersje próbna”. A „Hymn narodowy” był dopiero drugim odcinkiem.
@loczyn:
Zapomniałeś o Dukaju (。◕‿‿◕。)
@fan_comy:
Jak cię nie chwycił to nie oglądaj. To tylko serial a nie jakieś wyjaśnienie działania wszechświata
@wiem_wszystko:? Bardzo oryginalnie przedstawia tzw. "pierwszy kontakt" i o tym w sumie jest całe Solaris. Gdzie ty tam nie widzisz sci-fi? To, że nie ma laserów i napędów nadświetlnych nie definiuje tego dzieła jako "nie sci-fi"
@wiem_wszystko: Szkoda czasu na ten serial. Gdybym Ci napisał - musisz obejrzeć Barwy Szczęścia, to też byś obejrzał?
Target serialu to amerykańscy nastolatkowie którzy są przyspawani do telefonów i taki poziom ten serial utrzymuje, nie mam zamiaru do niego wracać w żaden sposób.
@loczyn: bo nasi nastolatkowie to inni? Staniesz się targetem tego serialu tak szybko jak ci nastolatkowie zaczną dorastać i będziesz ich spotykał w pracy i urzędach :)
@fan_comy: ten serial to gniot jakich mało
@PogromcaDuchow: zaporaj jakiegoś nie-gniota, chętnie obejrzę
@fan_comy: W tym seralu trzeba zauważyć drugie dno. Przykładem jest właśnie ów odcinek o świni. Nie chodziło o poparcie czy dymisje, a o pokazanie faktu, jak ludzie przyklejeni są do telewizorów gdy ktoś sławny jest zmuszamy do wstydliwych aktów, nie zwracając uwagi na rzeczywisty powód tych czynów. W tym wypadku, dziewczyna została wypuszczona przez porywacza 30min przed rozpoczęciem stosunku ze świnią, premier nie musiałby tego robić, ale nikt jej nie zauważył, ulice były puste, nikt nie powiadomił służb, bo wszyscy wpatrzeni byli w teatrzyk telewizyjny.
Troche chaotycznie to napisałam, ale chyba da sie zrozumieć ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Senior_Mordino: coooo, właśnie pierwsze dwa sezony miały świetny klimat charakterystyczny dla Brytoli. 3 i 4 to typowy, amerykański kał, jedynie świąteczny i jupiterinio ratują.
Imho odcinek ze świnią jest najlepszy, najbliższy naszym życiom, z ciężkim klimatem.
@GrammarNazi: po prostu dla jednych to o czym piszesz to nowość i redpill a dla tych wybudzonych z matrixa szara oczywista codzienność
@GrammarNazi: w punkt! Dodam że pierwszy sezon z tego względu jest najlepszy, potem troche za dużo efekciarstwa i szokowania widza na siłę. Ale oczywiscie calość trzyma solidny poziom.
@loczyn: chłopie, ale ty masz kompleksy ( ಠ_ಠ)
Nie świadczy też o zbyt wysokim intelekcie generalizowanie ludzi lubiących dany serial do idiotów marnujących życie przed TV.
Osobiście lubię serial "Black Mirror", nawet jeśli już ktoś przed nimi pisał w książce 100 lat temu o koncepcjach zawartych w jego fabule, to nie umniejsza to jemu w żaden sposób, a fakt, że taki sposób przekazu treści trafia do większej liczby osób jest zaletą moim zdaniem. Poza tym uważam, że poruszane tematy i eksplorowane w tym serialu futurystyczne wizje są ciekawe.
Wrócę dzisiaj z mojej ciekawej pracy, którą lubię i w której mogę pomirkować i poczytam "Homo Deus", jestem w połowie książki, którą porównujesz z "Black Mirror", której według Twojego zakompleksionego spojrzenia na świat nie powinienem był czytać, wszak tak rozpoznajesz osoby, które nie czytają - lubią dany serial.
Książka dobra, ciekawa, ale podejmuje temat przyszłości z zupełnie innej perspektywy, niż "Black Mirror", więc Twoje porównanie ma mało sensu. Yuval Noah Harari zastanawia się nad problemami jakimi zajmie się ludzkość, gdy już na dobre pokonamy nieszczęścia (a według książki konsekwencje ludzkich błędów) z którymi od lat próbujemy się uporać: Głód, zarazy i wojny. Przypuszcza, że w przyszłości człowiek skieruje swoje wysiłki na pokonanie śmierci, uzyskanie nieśmiertelności oraz zapewnienie szczęścia jednostki.
Z kolei "Black Mirror" jak już ktoś wspomniał stara się zobrazować wpływ technologii na człowieka i społeczeństwo.
Wrócę dzisiaj z pracy, poczytam, pójdę pobiegać, pogram na PS4.
Jutro po pracy pogram na gitarze, a w piątek skoczę na siłownię.
Z kolei w sobotę pojadę z dziewczyną na snowboard i narty, a w niedzielę pójdziemy do kościoła i pograć w badmintona.
Tam spędza czas człowiek, który lubi "Black Mirror".
Ciekaw jestem jak wygląda twój tydzień, jakie masz plany na weekend, jak spędzisz dzisiejszy wieczór, co porabia osoba, która nie jest idiotą, marnującym czas przed telewizorem oglądać "Black Mirror" na Netflix?
@Swiatek7: Odpowiem na ostatni akapit - po prostu nie oglada Black Mirror. Mozna ogladac inne seriale czy filmy ktore nie sa takimi gniotami.
@Swiatek7: Swoją drogą, może faktycznie was dotyczy uzależnienie od technologii skoro się tak spinacie opinią randoma z Internetu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Schemat black mirror jest prosty, a wręcz niekiedy prostacki: weź jakiś trend, technologię czy motyw szczególnie obecnych w dzisiejszych czasach, zastosuj równię pochyłą, zekranizuj. Kiedyś były ekrany grube, teraz mamy malutkie OLEDy, to w przyszłości będą ekrany w oczach i wszędzie będą reklamy. I masz kolejny odcinek. Kiedyś jabłka były z drzewa, teraz kupisz je w plastikowym opakowaniu? Odcinek: ludzie jedzą odżywczą, bezsmakową folię. Wszystko to można podciągnąć pod refleksje nad technologią, ale ta refleksja jest mniej więcej na poziomie tych obrazków wielkich artystów-myślicieli tworzących obrazki "facebook wyprał nasz mózg", "lajki ważniejsze od jedzenia" albo "ludzie wpatrzeni w ekrany nie dostrzegają życia poza nimi"
@Rzuku: Powinni na Netflixie podpiąć to jako opis tego głębokiego serialu.
@MilionoweMultikonto
nie było czegoś takiego
Tylko że było :d patrz twilight zone czy outer limits. I to całkiem dawno temu.
@fan_comy: Ja widziałem z 5 odcinków i miałem dość. Jeśli widziałeś trochę innych filmów i seriali to BM jest nudne i przewidywalne. Nie robi nic nowego tylko kalkuje. Do tego jest strasznie moralizatorski co też irytuje. imo 5/10 maks
Jak chcesz jeszcze próbować BM to weź ten nowy Banthersnatch. Nie ma tam nic odkrywczego pod względem fabuły ale odcinek to gra rpg jest interaktywny i to jest ciekawe jako hmm demo technologiczne.
@stulejka-z-przerzutami: widzę, że umknęło Ci w moim komentarzu czytanie poezji Goethego w oryginale i analiza owych wierszy w kontekście sytuacji geopolitycznej wschodnich pagórków XVI wiecznej Mongolii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To jest zajęcie dla prawdziwych intelektualistów, a nie jakiś tam tfu netflix.
Hejka @loczyn, to jak? Zdradzisz nam tajemnicę co robią w wolnym czasie takie megamózgi jak ty? Kolega @stulejka-z-przerzutami rownież jest tym zainteresowany.
Jak jak widzisz oprócz zajęć dla troglodytów uczę się jeszcze niemieckiego, a ty co ciekawego porabiasz? :)
@Swiatek7: Na pewno nie ogladam BM. Pisalem o tym trzy razy powyzej.
Lepiej obejrzec cos wartosciowego, gdzie jest dobra gra aktorska, operatorka, rezyserka albo chociaz czlowiek sie ubawi przy tym. Film wymaga jako forma pewnego poziomu realizacji, nie wystarczy miec tylko "pomysl" (ktory moim zdaniem i tak jest kiepski) ale rowniez zeby jako film, jako medium czyms urzekalo.
@secondreality: Widziałem tylko ten odcinek bo ludzie się nad nim spuszczali więc postanowiłem obejrzeć. W połowie wyłączyłem,bo straszne gówno. Nudy.
@fan_comy: Tak jak pisał @gramar_nazi , kompletnie nie zrozumiałeś tego serialu. Twoja wypowiedz jest w stylu „Bezsensu te dziady, jakieś zjawy, duchy, słaba książka, bo przecież tak nie będzie”
XDDDDD
#pilkanozna #bekazprawakow #bekaznarodowcow
XDD
#bekazkatoli #bekazprawakow #bekazreligii #neuropa
Wybieram sobie właśnie samochód i przyznam, że mętlik we łbie jest, bo tyle tego do wyboru, że masakra. Kto przez to przechodził, ten zrozumie. Raczej będzie to "kilkuletnia klasa premium" <tu mem z nosaczem> xD Bo naprawdę nie mogę pojąć jak ktoś mając do wyboru luksusowego, niemal nowego Mercedesa może chcieć kupić nową Kię. Żeby nie było - jeździłem przez kilka tygodni taką Kiąpokaż całość