#heheszki #humorobrazkowy #ukraina #python #swastyka #yingyang
#pilkanozna
#ekstraklasa
#legia
Powiem szczerze, takiej nagonki jaka jest teraz na Legie to nie pamietam od ćwierćwiecza. Klub w tym momencie odnosi największe sukcesy w swojej historii, a niektórzy zachowują się jakby wygrywanie ligi to wcześniej była norma, a teraz jakby szorowali po dnie.
Wychodzi taki Kowalczyk ze swoim felietonem, ale jakoś nie wspomina, ze za jego czasów prawie do 2 ligi się spierdzielili. A już chyba najgorszy jest Hadaj, w ogóle to jest fenomen, że na prowadzącego magazyn o #legii w #weszlofm dali tak antylegijna postać.
Przegląd Sportowy tez jakaś krucjatę przeciw Sa Pinto wymyślił, całkowicie ignorując fakt, ze np. w Poznaniu dzieją się teraz całkiem podobne rzeczy na zgrupowaniu. Le Cabaret
@miki4ever: Największym sukcesem Legii w (najnowszej) historii to jest awans do LM czy regularne granie w LE.
A od pucharów to już 2 sezony posuchy więc nie wiem gdzie te "sukcesy".
@miki4ever dlaczego niby Hadaj jest antylegijny? Jest bucem i chamem ale wydaje mi się że chce dobrze dla Legii.
APS się wkurwił bo zabronili gadać piłkarzom z Idą wszystkowiedzącą Koprowiak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@janusz002: bo był zwykłym spikerem a uważał się za nie wiadomo kogo, wystarczy poczytać książkę czy jego wywiady XD
@miki4ever: dałbym 20 plusów jak bym mógł. Krew mnie zalewała jak czytałem np na forum Legii o tym że piłkarze się kompromituja w meczu z Lazio.
Kurwa przed chwilą jeszcze dostawalismy od Odry Wodzisław na obskurnym stadionie ogarnietym ciszą a ty narzekasz że ktoś tam chujowo wykończył akcje w meczu z Lazio (╯°□°)╯︵ ┻━┻
@miki4ever: Zasugeruję coś z goła odmiennego. Tak przyzwyczailiście się do faworyzowania Legi w "zaprzyjaźnionych" mediach, do "pompowania balonika", do łykania oficjalnej i mocarstwowej narracji klubu, do odrealnionych metafor w rodzaju "polski Bayern", że zmiana dyskursu wywołuje u Was niedowierzanie. Tymczasem układy i układziki z mediami się zepsuły wskutek zmiany prezesa oraz trenera, który wyraźnie za mediami nie przepada, to i zmienił się ton, który paradoksalnie jest bliższy rzeczywistości.
Po drugie, krytyka nie oznacza anty (w tym wypadku antylegijności). Krytykuję rząd - nie oznacza, że jestem antypolakiem (chociaż niektórzy celowo dokonują takiego przesunięcia dyskursywnego, zapożyczając je z USA). Więc takie przesunięcia są nie zawsze trafione.
Klub w tym momencie odnosi największe sukcesy w swojej historii
@miki4ever: odpaść z Luksemburgiem to niewątpliwy sukces
odpaść z Luksemburgiem to niewątpliwy sukces
@Tukan_Marcin: wciąż lepiej niż jakikolwiek inny klub polski xD
@miki4ever: Oczywiście masz dużo racji w tym, że media koncentrują się w sensie negatywnym na Legi w ostatnich tygodniach, bo czują rozżalenie tym m.in. co robi Pinto. Dodam także, że sam trener jest łatwym celem z powodu swego zachowania i niejednokrotnie wypowiadanych słów, co też jest nie fair.
Faktem jest jednak to, że media, by nie mogły pisać o tym wszystkim o czym piszą, gdyby klub był po prostu profesjonalnie zarządzany. A nie jest (jak niemal wszystkie w Polsce). W środku także się dobrze nie dzieje.
Z drugiej strony, czy to jest nagonka? Co to oznacza nagonka?
Że media śmieją się z wywiadów z Prezesem? (np. w przypadku ostatniego trudno było poważanie podejść do jego słów np. o tym, że Legia nie może zarabiać pieniędzy na transferach, bo inne kluby nie chcą jej oddawać zawodników), że publikują słowa rozgoryczonego Mączyńskiego (a trener to go w porządku potraktował?), że I. Koprowiak zasugerowała, że Pinto traktuje piłkarzy jak chłopów pańszczyźnianych (jeżeli jest to prawda, to jest to sprawa dla sądu), że Weszlo od pół roku gada o możliwym bankructwie Legi (przy czym sam Prezes nie ukrywa, że jest źle), że wskazują na kłamstwo Legi we wniosku licencyjnym (jakby było okey, to nie musieliby manipulować liczbami dot. finansów i wartości tzw. Akademii Legi), że media rozpisują się o nałożeniu na Legię nadzoru finansowego przez KL, że rozpisywały się o żenującym potraktowaniu Malarza, czy epopei z kontraktem Jędzy? Abo też kpią z pomeczowych wypowiedzi Pinto (jak np. po meczu z Pogonią)?
Kilka lat temu tego większości z tego, by nie napisano z racji "dobrych stosunków". Teraz jednak Legia zaczyna być taktowana jak wiele innych klubów, w przypadku których jak dostrzegą patologię, to o tym piszą. Tak długo jak nie będą konfabulować nie widzę tu problemu (a chyba nie kłamią, skoro żadnych procesów, żądań do sprostowań nie ma - jednie Mioduski groził Weszlo procesem za informacje o stanie finansów, jak jednak pozwu nie było, tak nie ma)
@miki4ever: Owszem, zgodzę się, że jest to często przesadzone oraz wyolbrzymione (jak i wyolbrzymiane jest znaczenie jego słów). Naprawdę jednak trudno jest traktować poważnie to co mówi i z tego nie kpić. W wielu aspektach (oczywiście nie wszystkich) przypomina mi On J. Wojciechowskiego i jego wypowiedzi, które spotykały się z taką samą reakcją, bo facet przejawiał wiele podobnych cech, a do tego nie miał pojęcia o piłce i zarządzaniu klubem.
Odnosząc się do ostatniego wywiadu: nie jest jest narracja Stanowskiego, a brak jakiejkolwiek jego wiedzy o tym jak działa rynek transferowy oraz swoisty "legiocentryzm" wraz z pychą (ilustruje to np. stwierdzenie, że transfer Piątka to jeden z niewielu udanych przykładów - a ile udanych transferów młodych polskich zawodników z klubu w ostatnich latach miała Legia?). Co do Mączyńskiego to najpewniej masz rację, jeżeli faktycznie ciągle się to pojawiało.
Wiesz nie wiem jak się o nim wypowiadali (ponadto wiesz mogą się na niego jeszcze kiedyś natknąć), ponadto nie wiemy na ile mógł sobie pozwolić w innych klubach. Wiemy jednak, że m.in. z racji "sprzeczności z wartościami klubu" nie przedłożono z nim np. umowy z S. Liege. Co pokazuje, że powody musiały być istotne, skoro pomimo dobrego wyniku i opinii kibiców, pozbyto się go.
Zgadzam się z dużej mierze, że zmienił dyskurs wokół Legi. Stał się bardziej negatywny i raczej przyczyną tego były niskie pobudki. Natomiast nie oznacza to nagonki, a to, że zaczyna być traktowana jak inne kluby.
@allende73: brzmisz jak kibic klubu, który często był atakowany przez media (Wisły?( ͡° ͜ʖ ͡°)) i cieszysz się, że w końcu Legii też się dostaje.
Najgorsza marmolada jaką jadłam - PENZOIL o smaku WHEEL BEARINGS - chyba owoce leśne
Niby ładnie pachnie, ale zjadłam ze dwie łyżki i prawie się porzygałam!
NIE POLECAM
pokaż spoiler #heheszki #humorobrazkowy