Ok, ktoś mnie prosił żebym sie zgłosił bo całe mirko będzie sie martwić xD
Dzięki wszystkim hejterom którzy robią 1500km "na strzała" i tym, którzy robią przerwy aklimatyzacyjne co 15minut, dzięki wam podróż mijała jeszcze lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zgodnie z planem, zrobiłem postój na ul. sukienniczej w Krakowie - z trzech powodów:
- to moja pierwsza trasa większa niz 140km
- hotel mam od jutra od 16:00, więc pakowanie sie na słowacje na raz byłoby głupie, bo spałbym a ucie
- w sumie to obejrze sobie starówke, dawno tam nie byłem
obeszło sie bez przerw co godzine - zrobiliśmy 3 postoje przez 5.5 godzin, razem około 600km. Przy okazji przetestowałem AmberGo, wycisnąłem z tej mojej thalii 160km/h i miło spędziłem czas zmieniając okulary 3 razy (zwykłe na słoneczne, potem na nocne, a potem na zwykłe + nocne)
Jutro 180km i jestem na miejscu, a pojutrze wbijam na stok ( ͡° ͜ʖ ͡°)
no, to ide oglądać kraków xD
#wakacje #urlop #motoryzacja
@Rabusek: brawo. Ja śmigam 1100 km Warszawa-Monachium z przerwą 5 min więc jeszcze sporo przed Tobą, Padawanie ;)
@Rabusek
@RoastieRoast najważniejsze to czuć się komfortowo podczas jazdy. Jeśli obawiasz się, że nie dasz rady ciągiem prowadzić przez 5 godzin - zrób przerwę. Jak Twoi pasażerowie narzekają, że to cipowate - mogli wybrać autokar, pociąg albo samolot. Twoja fura, Twoje warunki. Jak internet wyzywa cię od cip, w dupie miej, połowa tych ludzi długie trasy robi w ETS2.
@Rabusek: gratuluję, że dojechałeś bez problemu. Pierwsze koty za płoty. Przepraszam za mój komentarz. To było nie w porządku, każdy kiedyś zaczynał pierwszą dłuższą podróż. pamiętam jak jechałem 400km pierwszy raz, pierwszym autem, w dodatku z upalonym sprzęgłem xD Miłej dalszej podróży :)
@Rabusek: No i super. mnie możesz nawet zawołać jak będziesz pisać jak tam w Krakowie i jak reszta trasy. Miłego zwiedzania.
pokaż spoiler Okulary nocne serio coś dają?
@Rabusek: z 800km robisz podróż życia? xD jeżeli ktoś cię wyśmiał to nei znaczy, że jest hejterem xD trochę mi twój wpis przypomniał tą paste
To jest straszne jak ludzie idą w góry! Nie zdają sobie sprawy z zagrożenia! Ja wchodziłem w zeszłym roku na Giewont, lipiec, skwar, wszyscy w krótkich spodenkach, japonki, klapki, małe dzieci - koszmar! Ja jedyny byłem przygotowany: dwa czekany, raki, profesjonalna odzież, specjalistyczny mocno spłaszczony namiot (żeby opierał się wiatrom), butle z tlenem - najgorsze były te ich drwiące spojrzenia ignorantów. A przecież to GÓRY i wszystko może się zmienić w sekundę! Wejście podzieliłem na 4 dni, co paręset metrów obóz, aklimatyzacja, oczywiście poręczówki na każdym etapie i ostatniego dnia atak na szczyt. Co dzień rano znajdowałem w przedsionku mojego namiotu puszki po Coli i opakowania po chipsach! Przeklęci amatorzy! W końcu zdobyłem szczyt, zużyte butle zostawiłem w pod krzyżem w strefie śmierci, gdzie -o zgrozo! - spotkałem babcię z dwójką wnucząt! Schodziłem kolejne 4 dni, ale przeżyłem tę próbę umiejętności i charakteru. Pod koniec sierpnia planuję wejść na Kopiec Kościuszki, w stylu alpejskim - ale jak zobaczę turystów z dziećmi i watą cukrową, to dzwonię na policję.
~Prawdziwy człowiek gór, alpinista, profesjonalsta
@Rabusek: rozbite obozowisko, to teraz samochod do ASO ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak serio, to przed pierwsza trasa -Opole-Krosno tez mialem obawy, cxy starczy drobnych na autostrade, czy 40l baku styknie
Za jakis czasy będziesz kisnac sam z siebie
@kowzan: ja o przerwach decyduje ze względu na mój stan. Dlatego nie lubię sobie narzucać przerwy co X km. Czasem przelecisz 200-300km autostradą czy drogą ekspresową bez ziewnięcia, czasem się wkurwisz po 50 km przez jakieś wygwizdowie. Nie ma reguły
@Rabusek: Smacznego. xD Pomimo smogu warto się wybrać nad Wisłę - spacer po bulwarach wygląda genialnie wieczorową porą, miłego pobytu i dalszej podróży życzę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Rabusek tylko sprawdzaj stan oleju na bagnecie, po większym dystansie albo co tankowanie, jeżeli w ogóle nie znasz tego auta, wyczujesz czy bierze czy nie i czy dolewki będą. Oczywiście stan oleju na ciepłym silniku, kilka-kilkanascie min. zgaszony, auto zaparkowane na równej powierzchni.
@TymRazemNieBedeBordo i o tym mówię. Ważne, żebyś czuł się komfortowo. Pierwsze zdanie mojego poprzedniego komentarza.
@Rabusek: i elegancko. pamiętaj jak mi astra zaczęła odmawiać posłuszeństwa na węgierskiej autostradzie, a nie miałem assistance, a ludzie nie mówili tam w ludzkim języku tylko ichniejsze egeszege. Na szczęście asterka boża nie zawiodła pomimo swoich ówczesnych 19 lat <3
- w sumie to obejrze sobie starówke, dawno tam nie byłem
@Rabusek: aż mi się maczeta w kieszeni otwiera
Walić tych co się wyśmiewają, ja regularnie jeżdże ledwo po 400 km, (3.5-4 godziny schodzi), raz idzie na raz, a były i wyjazdy, że co 30 km przerwy robiliśmy, bo akurat taka była ochota.
z 800km robisz podróż życia? xD
@piotr414: co jest dziwnego w tym, że z pierwszych w życiu 800km w trasie, zimą, świeżo po zrobieniu prawka robi "podróż życia"?
Rozsądne podejście i za to mocno szanuje.
@Rabusek: jako ciekawostkę dodam że prawko mam lekko ponad rok i pierwszą trasę Bruksela- Białystok robilem jakoś w listopadzie kiedy miałem pierwsze auto jakis miesiąc xD ale spróbowałem swoich sił, wiem już co i jak i na co mogę sobie pozwolić. Osobiście wiem że więcej jak tyle co napisałem bym już nie przejechał bo bym autentycznie wpadł gdzieś do rowu, a zawsze gdy widziałem auta w rowie (prawie zawsze na polskich tablicach) to budziło mnie to w moment ( ͡º ͜ʖ͡º)
@piotr414: Wy w ogóle wyczucia nie macie xD
to tak jakby mówić przegrywowi, żeby podrywał laski na tinderze i w klubach - "przecież setki mężczyzn mających doświadczenie to robią, to czemu nie Ty? a to, że nie miałeś nigdy kontaktu z dziewczyną, to nie problem, podchodzisz, przybliżasz się, lecisz w ślinę, a później jakoś będzie" xD
@Rabusek z jednej strony można pomyśleć "co za miękka pipka, 600km i 3 postoje"? Z drugiej strony szanuje, nie masz za długo prawka, i rozsądnie podchodzisz do swoich umiejętności, z pokorą. Kiedyś podrzucałemdo domu ucznia w naszej firmie, cała drogę komentował jak inni jeżdżą, podsumował słowami "mógłbym uczyć innych kierowców jak prawidłowo jeździć" nie miał jeszcze prawka, zdawał 3 razy i za każdym razem coś nie szło. Szerokości i zawołaj jak szczęśliwie wrócisz d domu. No i udanego urlopu.
@Rabusek: Gonienie tego gówna na 160 km/h jest dużo mniej rozsądne i bezpieczne niż jazda 850 km na raz.
Ja poprostu mowie nie martw sie jak sie zepsuje to sie zepsuje. Lawetowalem juz auto na krotkiej trasie z katowic do bydgoszczy. I to calkiem nowe. A 26 letnie Audi zrobilo w 2 tyg 4000 km i bylo ok. No poza urwanym tlumikiem. I potem na wegrzech jak ruszalem o 6 rano obudzilem cale miasto. Jak cos ma padnac padnie. A zreszta. Problem bedzie jak padnie auto w syberyskiej gluszy ale w europie to nie problem. Tu jest cywilizacja. Ja dojezdzam codziennie 100 km w jedna strone i moje wysluzone francuskie auto jeszcze nie padlo.
@Krupier: co innego rozsądek a co innego robienie rabanu jak przy podróży froda do mordoru ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Rabusek: Na przyszłość, jak masz takiego kretyna to się zwalnia, a nie przyspiesza. Niech wyprzedza i jedzie się zabić gdzie indziej.
@Rabusek: jeśli miewasz pecha w życiu to obadaj sobie co jest potrzebne w aucie podczas kontroli policji http://podrozowacnajlepiej.pl/slowacja-co-trzeba-miec-w-aucie-podczas-kontroli-policyjnej-cykl-wakacyjny/
Podobno nie sprawdzają wszystkiego NO ALE. Obczaj też ewentualne opłaty na autostradach, a raczej winietki (ja jeździłem blisko zakopanego, więc w google mapsach włączyłem sobie omijanie dróg płatnych), upewnij się że.masz włączony roaming danych w telefonie i sprawdź dozwolone prędkości na zabudowanym i poza.
Kiedyś wjechałem do Czech, cel miłem jakieś 70km od granicy i złapałem stresa jak google maps wszedł w offline, nie wiedziałem też ile i gdzie mogę jechać ;) Szkoda dodatkowego stresu.
@Rabusek: Thalia oraz 3 pary okularów. Albo to troll albo prawdziwy Janusz kryje się za tym kontem ...
@Rabusek: spokojnie, dla mnie za małolata 300 km to była podróż życia, teraz jednego dnia potrafię 1500 km zrobić (Chorwacja z przerwami na tankowanie), także trening czyni mistrza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Rabusek: xD 3 pary okularów, wszystkie mozliwe plyny, powiedz co jeszcze zabrales ze soba do auta? i czy bylo tam miejsce dla pasazerow i ich bagazy xD
z 800km robisz podróż życia? xD jeżeli ktoś cię wyśmiał to nei znaczy, że jest hejterem xD
@piotr414: chciałbym widzieć piotra robiącego 800km po zrobieniu prawka miesiąc wcześniej.
pewnie obsrany bez tatusia nie wsiadał do samochodu xD
bardzo dobre i rozsądne podejście OP. A te Janusze co Cię wyśmiewają to są Ci co leżą po rowach i wbici w inne auta jadąc na wakacje. Statystyki wypadków i ilość negatywnych komentarzy mają dzwiną korelację ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Rabusek: co to okulary nocne?
Rozumiem że wynająłes pokój na trasie, gdzie zabrakło ci dwóch godzin do celu?
@Rabusek: ludzie najwyraźniej nie biorą pod uwagę jednej podstawowej rzeczy - napisałeś że jechałeś Renault Thalia. 160 na godzinę to właściwie Vmax dla tego auta.
Poważnie, przejedzcie się Thalia z 2003. Sam taka właśnie posiadam. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Rabusek No jest to trochę śmieszne, bo 850km to nie tak dużo znowu. Pamiętam że musiałem odbyć trasę 1200 km kiedy dopiero co zdałem prawko no i dałem radę XD Jak tylko do głowy przyszła mi myśl o spaniu, to stacja, fajka i kawa. Miałem dwa postoje, więc chyba nie tak źle
z 800km robisz podróż życia? xD jeżeli ktoś cię wyśmiał to nei znaczy, że jest hejterem xD trochę mi twój wpis przypomniał tą paste
Tak się nakręciłeś, że nie zauważasz jednej, podstawowej różnicy - OP nikogo nie nazywa nieodpowiedzialnym. Nikogo nie poucza.Nikomu nie daje rad. Co więcej - sam o nie pyta. Zatem cała pasta zupełnie do niego nie pasuje.
@piotr414:
@Rabusek He he, no super. Może to jeszcze nie mój poziom, bo ja to śmigam Los Angeles-Moskwa z obwodnicą przez Południową Afrykę, ale ucz się, ucz.
źródło: 1548052923939.jpg
Dzięki wszystkim hejterom którzy robią 1500km "na strzała"
@Rabusek: Zrobiłem trasę 2600km Aberdeen - Małopolska na strzała (godzinna drzemka na promie) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W drodze powrotnej już nie dałem rady i był dodatkowy stop na spanie za Newcastle ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@WydajnaJednostkaIndywidualna: ale nie oceniaj kogoś po swoich doświadczeniach to raz xD dwa wjeżdżać sobie możesz na rodzinę sobie bo tylko z siebie robisz janusza dzbanie xD z ojcem sobie jeździłem chyba po cmentarzu bo jak zdawałem to już nie żył więc utkaj tam i rób dwadzieścia postoi w drodze do pracy
Użytownik @AurenaZPolski wrzucił taki oto kłamliwy obrazek na wykop tagując go #logikarozowychpaskow #bekazpodludzi
Użytkownik @Xaveri do tego założył, że Dunham nie ma pokaż całość
Wycofanie obowiązkowej matury z matematyki to jakiś mało śmieszny żart. Żeby po kilkunastu latach nauki, z pomocą kalkulatora i tablicy pełnej wzorów nie uzyskać 30% z matury trzeba być leniem albo idiota, ale raczej to drugie. Pierdolenie że nie każdy jest humanista. Ten egzamin co roku wygląda tak podobnie, zadania idą według tego samego schematu. Nie trzeba być wybitnym matematykiem żeby topokaż całość