jeśli się zgadzasz z tym że to najlepsza koszula daj plusa
Znajomy bierze rozwód
Wina żony (zdrada)
Dzisiaj się dowiedział, że jego( jeszcze) żona chce aby płacił alimenty
Ale nie na dzieci tylko kurwa na nią
X KURWA D
#zwiazki #logikarozowychpaskow #p0lka
@URANUSs: Jeśli nie będzie z orzeczeniem o wyłącznej winie to niestety ma szanse, jeśli w wyniku rozwodu pogorszy jej się status materialny - na przykład mieszkanie i samochód jest na niego.
@URANUSs: W tym zjebanym kraju gdzie sądy rodzinne są strasznie sfeminiziowane niech się liczy z tym, że mogą mu takie alimenty dopierdolić...
@URANUSs: Skad ja to znam :) najwazniejsze aby udowodnil wine zony i aby tak Sad uznal. Wtedy on bedzie mogl brac alimenty od zony.
@URANUSs: Jeśli tak, to samochód robi pa-pa.
Jeśli nie, to tylko kolejny argument za alimentami.
Małżeństwo polega na tym, że nie wygrasz.
@URANUSs: ale to akurat jest zgodne z prawem xD
@Bjorn_Skurvensen: Co nie znaczy że mądre. To jest kurwa głupie w chuj XDD
@PiersiowkaPelnaZiol: Nie będzie zgodne z prawem, jeśli rozwód będzie z orzeczeniem o wyłącznej winie, spokojnie.
@URANUSs: jop. Zgodnie z polskim chorym prawem musi jej zapewnić raki sam STATUS... godne zycie ;).
Kolega płaci na ex zonę chociaz ma dwójkę dzieci z rożnymi innymi panami (urodziły sie w trakcie trwania małżeństwa).
@Slucham_psa_jak_gra_: A wystarczy sfeminizowana pani sędzia których na świecie jest sporo, i wszystko pójdzie się jebać.
Mało takich spraw było? Ten kraj to jedna wielka parodia.
@PiersiowkaPelnaZiol: Nie wystarczy jeśli orzekną o wyłącznej winie za rozpad pożycia.
@URANUSs: Niech się nie zgadza na rozwód za porozumiem stron. Tylko i wyłącznie rozwód z jej winy, bo inaczej będzie płacił.
@NIEKONWENCJONALNA: to jest pojebane bo kobieta bierze ślub dla statusu, biorąc rozwód tracisz status, nie można zjeść ciastka i mieć ciastko.
Tak jakbym wymagał od ex żony sądownie przydzielonego sexu co dwa dni, bo mi się ruchanko pogorszyło
@uwielbiamnalesniki: jest. Podobnie jak nie do zrozumienia sa dla mnie alimenty dla dorosłego rodzica ktory wczesniej to dziecko bił czy sie nim nie zajmował. Jestes dorośli i utrzymuj tatusia :3
@uwielbiamnalesniki: z tym ruchankiem uważaj bo sie pseudo feministki rzuca.
Jak o babe face nie dba i idzie na bok to spoko luz, ona ma depresje. Jak to zrobi facet to alimenty i sajonara :3
Równouprawienie
@MokebeTiesto: nie tylko w polsce tak jest - w austrii znam przypadek tak samo ;) kobieta nie pracowala przez 20 lat, po rozwodzie facet placi na mieszkanie, oddał mieszkanie + jeszcze jej musi dawać hajs na zycie
on jej pół roku temu kupił samochód za 80k XD
@URANUSs: Ma rozdzielnosc majatkowa? Jak nie to niech jego prawnik czym predzej wystpi o ustanownienie takowej i najwazniejsze z data wstecz. Mozna tak robic sam jestem na takim etapie
Jest takie orzeczenie Sądu Najwyższego, które stanowi, że zdrada nie zawsze musi być uznana za wyłączną winę małżonka, który zdrady się dopuścił. I wtedy albo bez orzekania o winie albo o winie obojga się orzeka :) Rozwody mają to do siebie, że nigdy żadna ze stron wśród znajomych prawdy nie mówi. Każdy koloryzuje, więc nie ma co wierzyć komukolwiek w tym temacie. Praktyka pokazuje również to, że jeśli jest więcej niż jedna/max dwie rozprawy to sprawa jest często patologiczna i wychodzą najciemniejsze demony z ludzi. Zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
@URANUSs: żenujące w polskim wymiarze sprawiedliwości, jest to, że nawet jakby klienta obsłużyła cały ponton z uchodźcami to i tak sąd może nie orzec jej wyłącznej winy. Jak wiadomo sądy rodzinne są mocno obsadzone przez sędziny, a te lubią bezwarunkowo trzymać stronę kobiet. ( to chyba ze stereotypu, że tylko facet może się znęcać fizycznie i psychicznie).
Ale już zostawiając tę konkretną sprawę. Co w takim wypadku oznacza pogorszenie statusu. Jak to jest interpretowane?. Czyli co np.? małżeństwo dorobiło się wspólnie, w wyniku rozwodu majątek został podzielony na pół, a kobieta może jeszcze dostać alimenty bo ma tylko 1/2 majątku przedrozwodowego? Czy pogorszenie statusu dotyczy tylko kobiet? Albo bogaty kolo ożenił się z typową karynką, która po ślubie leżała i ładnie pachniała a koleś pomnażał majątek to też ma potem płacić po rozwodzie alimenty, bo karynce się status obniżył?
@przemek89x: jop. Kobiety przez sad sa uznawane za nieporadne i ona ma depresje. Jej było brak przytulenia i sobie poszła w bok - to jest wytłumaczalne.
Jak facet idzie na bok to jest ostatni chujek bo nie chciał rozmawiać i starać sie. Nie rozumie hormonów zony i on nie powinien miec potrzeb bo to godzenie w kobiete mowic jej ze brak mu seksu.
@NIEKONWENCJONALNA: a jak ma się intercyza do alimentów na żonę? czy dotyczy ona tylko podziału majątku czy też może być kontrargumentem na płacenie alimentów bo status kobiecie nie spadł, bo majątek nie był jej (dotyczy to raczej przypadku z karynką)
@przemek89x: intercyza chyba przed taka sytuacja chroni... baby bywają jednak perfidne i rzucają fałszywe oskarżenia. Jak jej psiapsiolka potwierdzi ze wyzywales, nie dbałeś o nią to moze byc gorzej.
@NIEKONWENCJONALNA: no to bardzo fajne te sądy i prawo. Co ciekawe, jeżeli już jesteśmy w temacie sądów rodzinnych- to znam przypadek, gdzie jakoś nie potrafią wyegzekwować alimentów na dzieci od gościa, który jest ewidentnym skur*** , a znając życie to same dzieci za 20 kilka lat będą musiały pewnie płacić alimenty na niego .
@przemek89x: moja znajoma tak na ojca płaciła pol roku.
Rodzic ktory nie płaci idzie do praxy na czarno i on nie ma za co. Finalnie Matka dostaje z funduszu, dług rosnie. Następnie dług moze spaść na dzieci.
@NIEKONWENCJONALNA: to musi być szok dla człowieka, masz ojca tyrana lub takiego co ma Cie gdzieś, żyjesz w biedzie, wychodzisz na prostą a tu zonk dostajesz pismo z nakazem płacenia na taką mende. Widzę, że w sądach rodzinnych cwaniactwo jest w cenie.
@rajet: Ajm sorry. Jak facet wraca do domu to tez sie zajmuje domem i dziecmi. Kobieta po porodzie dostaje dzisiaj 1000 przez rok, plus 500+.
Obecnie siedzę w domu z dwojka dzieci - pracuje piszac teksty, rysując, dziergajac. Ucze sie nowych rzeczy.
Czy by były dzieci, czy nie w domu i tak musisz sprzatac, gotowac.
Nie rób z kobiet ułomnych...
I jak facet miałby sobie odłożyć ciagle płacąc Za dom, dzieci, zonę?
Jak poszła gdzie indziej rozumiem ze tatus na dzieci płaci lub bierze dzieci pod opieke. Ale płacić na nią? Wybacz... a jemu ktos odda to co wyłożył na nią kiedy robiła go w człona :)?
@Slucham_psa_jak_gra_: działa to w drugą stronę? Gdyby pogorszyłby się jego stan materialny to mógłby ubiegać się o alimenty?
@Slucham_psa_jak_gra_: w końcu jakiś plan na życie pojawił się w mojej głowie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@NIEKONWENCJONALNA akurat z płaceniem na rodziców się mylisz, jeśli dziecko było zaniedbywane, rodzic nie brał udziału w jego wychowywaniu zrzekasz się praw do wszelkiego spadku itp i jesteś czysta. Potwierdzone info.
jeśli przez czas małżeństwa zajmowała się domem i dziećmi, to alimenty jak najbardziej się należą
@rajet: za co? Będzie dalej zajmować się domem byłego męża?
Jeśli w byłej pracy zajmowałem się swoimi obowiązkami, ale mnie zwolnili, bo coś odwaliłem, to należy mi się po zwolnieniu dalej wypłata?
Jak niby miała odłożyć pieniądze, albo zdobywać doświadczenie zawodowe, jeśli była opiekunką, kucharką, sprzątaczką i żoną?
Ktoś ją zmuszał do tego? Jak jesteś w normalnej pracy to też nie możesz zdobywać innego doświadczenia zawodowego i kompetencji. Czy czas na alimenty od pracodawcy?
@Freddy-Krueger: moi rodzice „dbali” o mnie, była lodówka pełna ale stary mnie bił. Do dzisiaj słucham ze bede płacic
@NIEKONWENCJONALNA jeśli była przemoc którą ktoś poswiadczy to nie będziesz. Zrzekasz się praw, mówię co znam z sytuacji znajomego.
@URANUSs: takie historie świetnie pokazują, jaką instytucją jest dzisiejsze małżeństwo i do czego sprowadzany jest mężczyzna w tym równouprawnionym świecie.
źródło: aY5Q4R3J_400x400.jpg
jeśli przez czas małżeństwa zajmowała się domem i dziećmi, to alimenty jak najbardziej się należą. Jak niby miała odłożyć pieniądze, albo zdobywać doświadczenie zawodowe, jeśli była opiekunką, kucharką, sprzątaczką i żoną?
@rajet: ale przez ten czas korzystała z pieniędzy zarobionych przez męża. mieli wspólny budżet do którego ona się nie dokładała. utrzymanie nieruchomości, zakup jedzenia, ciuchów i przyjemności to są realnie wydane pieniądze.
w takim razie prawnik męża powinien przedłożyć wyliczenia ile mąż stracił pieniędzy na trwaniu małżeństwa, bo przecież te pieniądze mógł zaoszczędzić i spokojnie zainwestować.
@Gnxx: rodzic drugiej kategorii i sponsor
Kiedys uczestniczyłam w dyskusji na temat co facet POWINIEN KUPIC kobiecie jak urodzi mu dziecko - złota biżuterie. Jak zapytałam dlaczego nie kupują niczego tacie dziecka z okazji porodu ... po co? On nie był w ciazy. Powinien byc wdzięczny ze zona nie dokonała aborcji...
@NIEKONWENCJONALNA:
Podobnie jak nie do zrozumienia sa dla mnie alimenty dla dorosłego rodzica ktory wczesniej to dziecko bił czy sie nim nie zajmował. Jestes dorośli i utrzymuj tatusia :3
Zacytuj takie orzeczenie/podaj do niego linka albo przestań powtarzać miejskie legendy. Bo ja słyszałem jedynie o oddalaniu tego typu powództw. Co innego gdy dziecko odmawia pomocy rodzicom bez określonego powodu, co innego gdy rodzic się nad tym dzieckiem znęcał czy nadużywał alkoholu.
@przemek89x nie jest to takie łatwe jak ci wykopki piszą.
Sprawa pogorszenia statusu materialnego bardziej skupia się na małżeństwach, gdzie jeden z małżonków pracuje a drugi zajmuje się domem (wiadomo, że głównie dotyczy to kobiet). Jednym z głównych pytań sędziego powinno być to czy ten układ był decyzją obojga małżonków (względnie pozwanego, bo się upierał). Jeżeli mąż i żona podjęli decyzję, że ona zajmuje się domem a on pracyje (bo on sam zarabia powiedzmy 20k) to w przypadku rozwodu sąd bierze pod uwagę nawet to ile mogła wydawać na kosmetyki.
Ma to swoje uzasadnienie i JEST w pełni sprawiedliwe w określonych przypadkach - mąż chce aby żona nie pracowała, robi jej 3 dzieci, a po 15 latach odchodzi z sekretarka. Kobieta zostaje z dziećmi, nawet w tym samym domu, ale pracy nie znajdzie takiej, która zapewni jej byt na poziomie do którego przywykla bo od ponad 15 lat nie była w pracy NA POLECENIE MĘŻA.
Oczywiście jeżeli rozwód będzie z jej wyłącznej winy lub jej wykształcenie oraz zdolność zawodowa (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) pozwala na znalezienie pracy na dobrym poziomie to NIC nie dostanie.
NIE DAJCIE SIĘ TAK MANIPULOWAĆ I SPRAWDŹCIE ZANIM UWIERZCIE WE WPISY Z NETA!
@URANUSs chcieć a móc to dwie różne sprawy. Ja sam osobiście mogę chcieć abyś płacił alimenty na mnie bo mnie obraziles wpisem na wykopie i z uwagi na to moja samoocena spadła do takiego poziomu, że nie jestem w stanie podjąć pracy. Mogę Tobie założyć taką sprawę w sądzie, sobie wyobraź.
Tylko przegram taką sprawę. Ale mogę chcieć...
@falden: pierwszy link z brzegu
https://plus.gazetawroclawska.pl/ojciec-pil-i-bil-alimenty-i-tak-zaplacisz/ar/12459296
http://www.wykop.pl/ramka/4282941/alimenty-dla-rodzicow-miekkie-ladowanie-dla-wyrodnych/
Także Xhyba wszystko zalezy od sędziego
@NIEKONWENCJONALNA: Przecież pierwszy artykuł w zasadzie potwierdza moje słowa. Jest w nim mowa tylko o jednym przypadku, gdy dziecko płaci alimenty na rzecz złego rodzica, ale to tylko dlatego, że zrezygnowało z procesu i zgodziło się na ugodę. W drugim artykule również jest wspomniany jeden przypadek, ale zaznaczono, że nie było dowodów na złe zachowanie ojca poza kilkoma interwencjami policji gdy przesadził z alkoholem.
Skoro jesteś w stanie podać jedynie takie przykłady to znaczy, że to zjawisko praktycznie nie istnieje.
@NIEKONWENCJONALNA: mentalność kobiet sięgnęła dna . Świadomych mężczyzn na szczęście przybywa.
@URANUSs jak długo się takiej żonie płaci alimenty ?
@lesniok:
Obowiązek dostarczania środków utrzymania małżonkowi rozwiedzionemu wygasa w razie zawarcia przez tego małżonka nowego małżeństwa. Jednakże gdy zobowiązanym jest małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za winnego rozkładu pożycia, obowiązek ten wygasa także z upływem pięciu lat od orzeczenia rozwodu, chyba że ze względu na wyjątkowe okoliczności sąd, na żądanie uprawnionego, przedłuży wymieniony termin pięcioletni.
(art. 60 § 3 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego)
to jest pojebane bo kobieta bierze ślub dla statusu, biorąc rozwód tracisz status, nie można zjeść ciastka i mieć ciastko.
@uwielbiamnalesniki: ślub jest żeby się pochwalić koleżankom, a nie dla statusu. Zabawy ego.
@URANUSs: Nie jest wcale legalne.
Żona by musiała być niezdolna do pracy.
Należy także wyjaśnić, że rozwiedziony małżonek znajduje się w niedostatku wtedy, gdy własnymi siłami, czyli w zakresie swoich możliwości psychofizycznych nie jest w stanie zaspokoić swoich usprawiedliwionych potrzeb w całości lub w części.
https://www.infor.pl/prawo/alimenty/alimenty-miedzy-malzonkami/100648,Alimenty-dla-meza.html
Tak jakbym wymagał od ex żony sądownie przydzielonego sexu co dwa dni, bo mi się ruchanko pogorszyło
@uwielbiamnalesniki: to jest śmieszne, bo to prawda XD
@jathek: wstecz? Trochę dziwnie, prawo tak nie działa nawet gdyby żona sie zgodziła, mozna by wtedy robić przekręty z przepisywaniem majątku i ze potem niby rozdzielnosc
@NIEKONWENCJONALNA akurat z płaceniem na rodziców się mylisz, jeśli dziecko było zaniedbywane, rodzic nie brał udziału w jego wychowywaniu zrzekasz się praw do wszelkiego spadku itp i jesteś czysta. Potwierdzone info.
@Freddy-Krueger: W przypadku rodziców nie jest się czystym bo jeszcze dochodzi takie coś jak płacenie za ośrodek. Wystarczy że uciekniesz od pato rodziców, zaczniesz swoje życie oni się zaniedbają - trafią do domu opieki opłacanego z mopsu i już masz problem bo jak umrzą to tego długu ponoć nie da się odrzucić tak jak np spadku.
@URANUSs: To jest chore prawo... A jeszcze niech się trafi sędzia feministka, to alimenty murowane. (-‸ლ)
@sylwke3100 Można, ale jest na to określony czas. Teraz nie wiem czy 6 miesięcy czy rok. I mogą Cię cmoknąć
@URANUSs: Brałem rozwód. Min. ten sam powód. Niech kolega nigdy nie mówi, że wybaczył. Bo wtedy zdrada się nie liczy. I też mnie alimentami na siebie straszyła. Adwokatkę to rozbawiło. Jak jest zdrowa i może pracować tak łatwo alimentów nie dostanie.
@URANUSs: Swoją drogą żonka, też niezłe kurwiszcze, pomijając zdradę, to po takim czymś normalna osoba chowa głowę w piasek i żałuje za swoje grzechy a taka ludzka glizda jeszcze ma jakieś roszczenia. Co za skurwysyństwo.
Skąd wy bierzecie te suki? Nie widzicie, że to złe osoby są na pierwszy rzut oka?
Obecnie siedzę w domu z dwojka dzieci - pracuje piszac teksty, rysując, dziergajac. Ucze sie nowych rzeczy. Czy by były dzieci, czy nie w domu i tak musisz sprzatac, gotowac.
Nie rób z kobiet ułomnych...
@NIEKONWENCJONALNA Gdzie się podziewają takie kobiety jak Ty?
@Mihuh: jest masa takich kobiet. Nie zadają się z takimi jak opisujecie. Mnie cos takiego brzydzi... Ja rozumiem ze kobieta lubi jak facet dba, ale do cholery na swoje tampony moze zarobic sama. Kobieta powinna coś robić dla siebie. Potem szukam kolezanki i kazda gada tylko o "Na wspolnej" lub kupie dziecka..
@Mihuh: nie mam męża :p. Mysle ze dla panów takie kobiety jak ja to dziwadła. Większość sie nabija i na pewno czesci łatwiej miec partnerkę ktora jest „prosta”.
Polska to chlew obsrany gównem.
Dostałam mandat za przejście na czerwonym... dla samochodów. Na światłach, gdzie nie ma żadnego zagrożenia, bo widać wszystkie samochody i że stoją. 300m od przejścia (trzeba iść dookoła idąc do przejścia, żeby dotrzeć do celu).
Rozglądałam się zanim przeszłam, a policjant do mnie "trzeba się rozglądać". Nie było żadnego zagrożenia pokaż całość