O to ja
#pijzwykopem #pokazmorde
@lucky7: z jednej strony bardzo dobrze, a z drugiej - tuż po wprowadzenia możliwości zamówienia małych tablic (zresztą teraz też) - czy prawo było (i jest teraz) jest takie, że tylko konkretne samochody mogą mieć takie tablice?
@husky83: przepis brzmi tak, że blachy te służą "do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej", więc jeśli miał takie, gdzie zmieści się normalna, to już nie spełnia wymogów( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Cauchemar7: obecnie można zamówić pomniejszone tablice - i takie miał, pomimo, że w aucie spokojnie można było założyć pełnowymiarowe
@karczochh: jakbys umial liczyc to byc wiedzial, ze ich liczba jest dosc mocno ograniczona ok 17k na woj.
Urzednicy chcieli wyjsc ludziom na przeciw ale jebane polaki biedaki ktore nie maja 1000 zl na tablice doszly do wniosku, ze wykorzystaja system bo chca sie wyrozniac.
@karczochh: jakbys umial liczyc to byc wiedzial, ze ich liczba jest dosc mocno ograniczona ok 17k na woj.
Urzednicy chcieli wyjsc ludziom na przeciw ale jebane polaki biedaki ktore nie maja 1000 zl na tablice doszly do wniosku, ze wykorzystaja system.
@michok1984: po co te osobiste wycieczki? Nie interesuje się tematem, wiec pytam. Masz ze sobą jakieś problemy?
@lucky7: pewnie jakaś nakładka, jak w tym zdjęciu wyżej by zasłaniało czarnego grilla
nie wiem, jakiś chrysler, taki niby van
i np. mam sąsiada z amerykańskim autem, ale jeździł długo na zwykłych. Później zmienił na małe. Ciekawe czy jeździ legalnie czy nie?
@diogene: Amerykańskie tablice są węższe (ale i wyższe) i oni faktycznie mają mniej miejsca. Widziałem nidawno wyjebanego pick-up'a Dodge'a, który miał mało miejsca na tablice.
@lucky7: Nigdy nie ogarniałem o co chodzi z tymi małymi tablicami i po co ktoś specjalnie miałby takie chcieć? Kierowcy z małym penisem w ten sposób się identyfikują czy co?
@lucky7: przepis od samego początku chujowy i teraz jest tego pokłosie. Wcale nie jest dobrze że teraz zabierają dowody, narobił się tylko niepotrzebny burdel.
@husky83
Na piśmie w urzędzie podpisujesz że samochód został wyprodukowany z przeznaczeniem na małe tablice.
Jeżeli ktos sklamal w oświadczeniu to należy się postępowanie
zaczelo sie...
https://forumprawne.org/postepowanie-administracyjne/791219-zatrzymany-dowod-rejestracyjny-z-powodu-malych-tablic-rejestracyjnych.html
"Kobieta mnie obsługująca pokazała mi te tablice i powiedziała, że jeżeli chciałbym takie to muszę jeszcze dodatkowo na wniosku napisać takie krótkie oświadczenie, nie pamiętam za bardzo treści ale chodziło coś o miejsce pod tablicę w aucie. "
@michok1984: XD
@lucky7:
1. Wprowadź prawo napisane na kolanie
2. Dziw się że ludzie go nadużywaja
3. Ścigaj tych ludzi bo nadużywaja, zabieraj dowody, utrudniaj życie nie mając podstaw prawnych
To by mnie zdziwiło gdybym mieszkał w jakimkolwiek innym w miarę rozwiniętym państwie
@TymRazemNieBedeBordo: no bo lepiej aby było pierdyliard przepisów, zdjęcia dokumentujące albo lista samochodów dla których można wziąć tę tablicę...
Jak ludzie składają fałszywe oświadczenia to dlaczego ich nie ścigać? Dlaczego nie może być właśnie tak prosto, że jak sprawa dotyczy twojej osoby i nie kłamiesz, to zwykłe oświadczenie ma nie wystarczyć?
@TymRazemNieBedeBordo: ja pierdole.... jest napisane w przepisach dla jakich pojazdów są zmniejszone tablice, to nie wiem mają dojebać załącznik do ustawy w postacie wszystkich pojazdów, do których można/nie można takie zakładać? Tak jak nienawidze formy państwa opiekuńczego, które zawsze wie lepiej od obywateli, tak tutaj jebałbym tych januszy prądem
@TymRazemNieBedeBordo: glupty piszesz
Przepis jest jasny. Janusze klamia w oswiadczeniach, kara powinna byc 5 tys zl. Na idiotach najlepiej sie zarabia.
@TymRazemNieBedeBordo: No pewnie, najlepiej żeby państwo patrzyło na ręce obywateli w każdym aspekcie. Masz proste prawo, masz mniej miejsca na tablicę rejestracyjną - deklarujesz to i dostajesz blachy, bo państwo zakłada, że obywatel uczciwie to zrobi. Ale, jak widać, w tym chlewie obsranym gównem nie może być nawet odrobina wolności, bo jak coś można wycyganić/zakombinować, to Polak musi to zrobić, inaczej byłby chory. Gardzę w opór.
@lucky7: @kuraku: skoro przepisy mówią że małe blachy są tylko do aut z małym miejscem, to czy diagnosta może odmówić podbicia przeglądu takiemu Januszowi?
@PanWitold: @PanPietruszka: @karczochh:
No krótko. Na "oświadczenie" to bardzo wygodna forma załatwiania pewnych spraw w urzędzie. Państwo ufa obywatelowi, że nie wali w chuja dzięki czemu nie trzeba np. lecieć po zaświadczenie do diagnosty o małej ilości miejsca na tablicę ani nic takiego. Wszystko się znacznie upraszcza. Bo później co, w przypadku kontroli i niezgodności ze stanem faktycznym policjant będzie mówił "eee mi się wydaje, że pan ma dużo miejsca na tablicę a tutaj widzę małą, hmm, no nie wiem, kieruję pojazd na ponowne badanie techniczne, dowód zatrzymuję za pokwitowaniem". Przecież to poziom podstawówki.
No ale obywatel przywalił w chuja to państwo się za niego wzięło. Proste.
Tak samo bym jebał prądem za januszoledy - nie ma homologacji - demontaż albo laweta i skierowanie na ponowne badanie techniczne.
@UrbanLegend: @Mac02: @lucky7: @kuraku: a są przepisy na takich jak w pic rel?
źródło: blaha elo.jpg
@michok1984: ale z tego co gość wkleił zdjęcie to akurat jemu się taka tablica należy i chuj. Podobnie jak np. tutaj:
źródło: U9Td4Tu.jpg
@radziuxd: zgadzam się, ale masz tutaj agenta:
https://allegro.pl/ogloszenie/lexus-ls-460-long-prestige-2007r-czyt-opis-130f-7771008800 Niby fura z USA ale blachy normalne można założyć;p
@kuraku: A mnie zastanawia co w takiej sytuacji - kupujesz auto z USA. W zderzakach masz miejsce na małą tablicę. Przy rejestracji auta bierzesz małą tablicę, a po miesiącu wymieniasz oba zderzaki na wersję europejską. Powinieneś wtedy przerejestrować auto, czy jak?
@lucky7: urzednik wydajacy te tablice powinien ruszyc tlusta dupe o zobaczyc czy tam powinna byc taka tablica czy nie xD ale nie, teraz milion debili wzielo sobie male tablice bo nikt nie sprawdzal a teraz beda ich szukac xD nie zeby mieli modele samochodow i wszystkie dane tych samochodow w bazie
rzepis brzmi tak, że blachy te służą "do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej", więc jeśli miał takie, gdzie zmieści się normalna, to już nie spełnia wymogów( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kuraku: ciekawe jakby się zapatrywali na auto z usa, które fabrycznie nie miało z tyłu amerykańskiego miejsca tylko europejskie a z przodu amerykańskie.
@boryspo: tablica o wymiarach niepasujących do wnęki amerykańskiej, zbyt mała ilość dostępnych numerów przez zachowanie standardowego wymiaru znaków. Rozumiem że może nie mogli inaczej bo np. fotoradar by nie wyłapał czy coś, ale nie zmienia to faktu że w założeniach to było słabo zaprojektowane.
Gdyby dało się zachować standardowy numer rejestracyjny, ale blachy amerykańskie to nie byłoby tej całej szopki. A teraz standardowy burdel.
Ciekawe jaki to jeep, bo w Wranglerze faktycznie nie ma miejsca przewidzianego na tablice.
źródło: aftermarketjeep.com.au
W sprawie tych tablic, tutaj nie jest wina tylko kierowców - przykład mojego kolegi który rejestrował samochód po wyjściu tego przepisu - w urzędnicy sami namawiali go do wzięcia małych tablic pomimo tego, że miał miejsce na zwykłe. Po pytaniu jak sprawa wygląda i czy nie będzie z tego żadnych konsekwencji odpowiedziano mu, że nic mu nikt nie zrobi ¯_(ツ)_/¯
@michok1984: @Shatter: Wielu ludzi pisze, że nigdy żadnego oświadczenia nie składali. Po prostu we wniosku o wydanie tablicy zaznaczyli TAK przy pytaniu czy chcą małe.
@niepanimaju: czy ty jesteś zdrowa na umyśle?
Urzędnik ma opuscic miejsce pracy by zobaczyć czy auto sie zgadza?
Oświadczenie to dokument ktory nalezy wypelnić zgodnie z prawdą. W banku przy kredytaxh też masz oświadczenia tylko ze tam za napisanie nieprawdy np. dot. zarobków są już poważniejsze konsekwencje.
@Shatter: Ma przykład z bliskiego znajomego, a Ty mi będziesz ględzić, że wielu ludzi kłamie ( ͡º ͜ʖ͡º)
@lucky7: urzednik wydajacy te tablice powinien ruszyc tlusta dupe o zobaczyc czy tam powinna byc taka tablica czy nie xD ale nie, teraz milion debili wzielo sobie male tablice bo nikt nie sprawdzal a teraz beda ich szukac xD nie zeby mieli modele samochodow i wszystkie dane tych samochodow w bazie
@niepanimaju: masz rację. Urzędnik powinien jeździć do ludzi po całym powiecie i oglądać ich auta. Baby są jednak mądre.
@TymRazemNieBedeBordo to nie wina prawa, to wina cwaniaczków, że go nie respektują. Nie żal mi w tym przypadku takich ludzi, bo sami dobrze wiedzieli co robią. Dobrze, że się za nich biorą.
@przepraszamczytenloginjestwolny: Nie ma. Kiedyś jak rejestrowałem samochód, urzędnik sam z siebie zapytał mnie nawet "czy nie chce kwadratowej?"( ͡° ͜ʖ ͡°)
O to ja
#pijzwykopem #pokazmorde
Tyle słońca w całym mieście
Wyszedłbyś z piwnicy wreszcie
Popatrz, o popatrz!
Szerokimi ulicami
Idą Julki z Oskarkami
Popatrz, o popatrz!
Wiatr porywa ich spojrzenia
Nie ma końca spierdolenia
Popatrz, o popatrz!
#przegryw #spiewajzwykopem #muzyka #stulejacontent