•  

    Dawno się tak nie wkurwiłem jak teraz! Obejrzałem właśnie reportaż TVN o zabijaniu chorych krów, patologii u weterynarzy i branży mięsnej (ten, o którym ostatnio dużo się mówiło). W szczegóły nie wchodzę, kto będzie zainteresowany to obejrzy materiał.

    „Najlepsze” w tym, że to kolejny przypadek, ale dotąd zdarzało się to tylko po przypadkowych kontrolach aut na drogach przez policję. Kilka lat temu w łódzkim po wpadce jednej z ubojni (znaleziono w niej ponad 100 ton mięsa z chorych krów) zamówiono ekspertyzę, aby sprawdzić czym grozi zjedzenie mięsa pochodzącego z krów chorych i padłych. Czym?

    „bóle brzucha, wysoka gorączka, biegunka, nudności, wymioty prowadzące do odwodnienia. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o ciężkim przebiegu (tak zwana postać pozajelitowa). Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości, posocznicę.”
    Wniosek:
    „Każdy z wymienionych czynników decydujących o jakości mięsa może spowodować zagrożenie dla zdrowia, a także życia ludzi.”

    Kto nie widział niech obejrzy:

    https://www.tvn24.pl/superwizjer-w-tvn24,149,m/chore-bydlo-kupie-chore-krowy-sprzedawane-na-mieso-w-rzezniach,903977.html

    Ja mięsu podziękowałem już kilka lat temu. Ten materiał zmotywował mnie, żeby ograniczyć też nabiał.
    Pamiętajcie, ze trzeba jeść warzywa 5 razy dziennie. Smacznego śniadania/obiadu wszystkim :)

    #zwierzeta #bydlo #rolnictwo #weterynaria #zywienie #tvn #superwizjer #jedzenie #dieta #wegetarianizm #weganizm

    •  

      @marian1881:

      W wielkiej Brytanii dwie osoby zmarły, a ponad 150 zaraziło się bakterią E. Coli po zjedzeniu sklepowej paczkowanej sałaty.

      Krajowy departament ds. zdrowia i prewencji chorób ostrzega przed sałatą skażoną bakterią E.coli. Zachorowało już 35 osób w 11 stanach w tym w Illinois.

      W sumie aż 62 osoby na terenie 16 stanów USA zatruło się bakterią E. coli. Przypadki zachorowań odnotowano również w Kanadzie. Nie było dotąd ofiar śmiertelnych, ale wiele osób musiało zostać na leczenie w szpitalach. Śledztwo wykazało, że winna jest sałata rzymska skażona jeszcze na fermie.

      Po spożyciu skażonych kiełków kozieradki do zatruć doszło w tym samym czasie w Anglii, Francji, Niemczech i Szewcji.

      Jak wynika z badań zespołu naukowców z Instytutu im. Juliusa Kuehna w Brunszwiku, pakowane sałaty i inne krojone warzywa i zioła są zanieczyszczone bakteriami. Do celów badawczych zakupiono 24 produkty w supermarketach w Brunszwiku i Magdeburgu. We wszystkich próbkach stwierdzono obecność bakterii kałowych z genami odporności na antybiotyk tetracyklinę.

      To tylko kilka wyników od sierpnia 2018.

Gorące dyskusje ostatnie 12h