• Wykop.pl
  • Wykopalisko 693
  • Hity
  • Mikroblog
  • Szukaj
  • Dodaj
  • Zaloguj się
    • lub
    • Zaloguj przez Facebook
    • Nie masz konta? Zarejestruj się.

Mikroblog :

• wszystkie wpisy
    • aktywne
    • gorące dyskusje
    • ulubione
    •  
      Rudy_ 1 tydz. temu

+56

Moj brat odbywa wlasnie staz na odzdziale kardiochirurgii i wiecie, ze wszyscy z lekarzy mają poglądy pro-europejskie, pro-owsiaokowe, no i typowo dla lewakow?

Jak to jest, ze tak inteligentni i wysoko wykształceni ludzie są lewakami ja się pytam?! ( ಠ_ಠ)

#4konserwy #medycyna #polska #neuropa #lekarz

+: AgresywnyKardiolog, secondreality +54 innych
      • udostępnij
        • Facebook
        • Twitter
        • Link
      ‹ embed ›
      •  
        mlodysum 1 tydz. temu

+452

@Rudy_: Bo mają ważniejsze sprawy na głowie niż jebanie się o to, kto z kim sypia.

+: Dante27, tell_me_more +450 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        AgresywnyKardiolog 1 tydz. temu

+4

@mlodysum: A kogo to interesuje?

+: MateuszWajchePrzeloz, Mr_NiceGuy +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        baran_ofiarny 1 tydz. temu

+20

@Rudy_: lewicowe poglądy obyczajowe to tam chuj, jak ktoś widzi na co dzień system ochrony zdrowia i jest lewakiem gospodarczym to już nie ma dla niego ratunku.

+: AgresywnyKardiolog, Harrley +18 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        leftfinger 1 tydz. temu

+623

@Rudy_: sa lepiej wykształceni i widzą dokładnie, że wszystko ma swoje plusy i minusy. Nic nie jest jednoznaczne, nie kategoryzują całego świata według jakichs prostych norm, tak jak duża część społeczeństwa myslącego prostymi kategoriami, dlatego są liberalni w poglądach, a nie konserwatywni. Nazywanie ich przez ciebie lewakami potwierdza moja tezę xD

+: xtsdmod, kot2202 +621 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        corrs 1 tydz. temu

+11

@Rudy_: A budżetówka jakie ma mieć poglądy? Wolnorynkowe?

+: L3stko, shitty_support +9 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+5

@leftfinger: Liberalny to nie jest lewacki.

+: WIDOR, Variv +3 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        leftfinger 1 tydz. temu

+77

@AgresywnyKardiolog: tak wiem, o tym własnie piszę, OP jak prawak z krwi i kości od razu przyjął, że każdy z nich jest lewakiem. Przeciez wszystko musi byc czarne albo białe xD jak ktos wrzuca Owisakowi i popiera Unie to jest lewakiem co nie?

+: AgresywnyKardiolog, tell_me_more +75 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        tell_me_more 1 tydz. temu

+6

Jak to jest, ze tak inteligentni i wysoko wykształceni ludzie są lewakami ja się pytam?!

@Rudy_:

https://www.sbs.com.au/news/comment-smart-people-are-more-liberal-but-it-doesn-t-mean-conservatives-are-stupid
        http://www.asanet.org/research-and-publications/journals/social-psychology-quarterly/why-liberals-and-atheists-are-more-intelligent
        http://theconversation.com/do-smart-people-tend-to-be-more-liberal-yes-but-it-doesnt-mean-all-conservatives-are-stupid-57713

+: Wotto, effzet +4 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+3

@leftfinger: Zależy co rozumiemy przez lewicę i prawicę. Światopogląd czy gospodarkę? Bo dla niektórych PiS jest lewacki, a dla niektórych prawicowy.

+: shitty_support, aleks0814 +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ghostface 1 tydz. temu via Android

+56

@Rudy_ konserwatyzm łączy się z głupotą. Popatrz na wykopowe konserwy - to w dużej części brainleci i życiowi nieudacznicy.

+: bardzo_lewak, AlternatywnyKaloryfer +54 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        leftfinger 1 tydz. temu

+2

@AgresywnyKardiolog: dla mnie PiS do narodowi socjaliści xD

+: AgresywnyKardiolog, Kotlet-Schabowy
        • udostępnij
          • Link
      •  

+1

@ghostface: Pierdzielisz, wykop to nie cały świat

+: To_ja_moze_pozamiatam
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ghostface 1 tydz. temu via Android

0

@AgresywnyKardiolog
        https://www.psychologytoday.com/us/blog/millennial-media/201304/do-racism-conservatism-and-low-iq-go-hand-in-hand

• udostępnij
          • Link
      •  
        tell_me_more 1 tydz. temu

+93

@Rudy_: w skrócie - są bardzo inteligentni lewacy i prawacy, są też bardzo głupi lewacy i prawacy. Jak sam zastanawiasz się nad światem i dochodzisz do swoich wniosków - możesz dojść do bycia prawakiem czy lewakiem.

Ale średnio liberalizm wymaga jednak więcej wysiłku intelektualnego, bo każe kwestionować tradycję i autorytety i wyrabiać sobie własne zdanie na wiele tematów. Konserwatyzm wymaga jedynie robienia tak, jak każe tradycja.

Wielu ludzi nigdy się nie zastanawia, po prostu robi tak, jak ich nauczono. Mają wbite regułki "geje - źli", "imigranci - źli", "Polacy - bohaterowie", "żydzi - komuniści". I idą przez życie 80 lat nigdy nie zastanawiając się, czy to w sumie prawda.

Znacznie więcej takich ludzi jest wśród konserwatystów, to w końcu cały sens konserwatyzmu (obrona przed ZŁĄ z założenia zmianą, bo ich zasady są prawdą objawioną i nie ma po co szukać lepszej). Więc nic dziwnego, że wśród zawodów wymagających wysiłku intelektualnego liberalizm jest nadreprezentowany.

+: leftfinger, amny +91 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+3

@ghostface: A kto był grupą badawczą? Skrajnk prawicowcy?

+: shitty_support, zjadacz_Cebuli +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        efilista 1 tydz. temu

0

Komentarz usunięty przez autora

• udostępnij
          • Link
      •  
        Pantokrator 1 tydz. temu via Android

+6

@Rudy_ prosta sprawa: - antypisowskość idzie zrozumieć, bo to oznaka rozumu i godności, a resztę wytłumaczymy za chwilę
        - socjalizm i proeuropejskośc - lekarz działa w ramach struktur silnie spenetrowanych przez państwo. Obraca się w towarzystwie, które na państwowym się wykształciło i wyspecjalizowało.
        Jeżdżą na konferencje organizowane często przez instytucje publiczne, gdzie spotykają masę ludzi zatrudnionych przez państwo. Więc siłą rzeczy "zaprzyjaźniają" się z systemem, który ich wykształcił i zatrudnił. Proeuropejskość jest w świetle powyższego dość naturalna - bo owe państwa, organizatorzy konferencji itd. są silnie powiązani ze strukturami unijnymi. Sam jestem do obecnego ksztaltu UE nastawiony ekstremalnie źle (dyrektywa Bieńkowskiej choćby), ale samą ideę uważam za doskonałą. Lekarz na konferencjach i spotkaniach widzi te pozytywne aspekty, a negatywne (nadmiar regulacji, spowalnianie gospodarki, ograniczenie wolności) co do zasady go nie dotyczą.

+: AgresywnyKardiolog, shitty_support +4 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        zjadacz_Cebuli 1 tydz. temu

+3

@tell_me_more:

GIF

źródło: giphy.gif (1.94MB)

+: k__p, Kapuczin +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ibilon 1 tydz. temu via Wykop Mobilny (Android)

+5

Jak to jest, ze tak inteligentni i wysoko wykształceni ludzie są lewakami ja się pytam?! ( ಠ_ಠ)
        @Rudy_: Bo publiczne uniwersytety zawsze były wylęgarnią rewolucjonistów. Znajdź mi jednego wykładowcę, który nie byłby lewakiem.

Przypominam, że prawie każdy powojenny zbrodniarz komunistyczny był absolwentem jakiejś renomowanej uczelni: Pol Pot, Kim Dzong Un, Che Guevara itd.

+: AgresywnyKardiolog, Nieszkodnik +3 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ibilon 1 tydz. temu via Wykop Mobilny (Android)

+1

jak ktos wrzuca Owisakowi i popiera Unie to jest lewakiem co nie?
        @leftfinger: Jak ktoś wrzucał Goebbelsowi i popierał Rzeszę Niemiecką, to nie był lewakiem?

Używać "xD" zamiast kropki też was na tym uniwersytecie nauczyli? Czy raczej w gimnazjum? Rzeczywiście, lepiej wykształcona elita intelektualna.

+: Mr_NiceGuy
        • udostępnij
          • Link
      •  
        GC-Team 1 tydz. temu

+2

@ibilon: A o Pawłowicz słyszał? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: AgresywnyKardiolog, NieJedynaNaWykopie
        • udostępnij
          • Link
      •  
        leftfinger 1 tydz. temu

+2

Jak ktoś wrzucał Goebbelsowi i popierał Rzeszę Niemiecką, to nie był lewakiem?

@ibilon: był narodowym socjalistą

+: AgresywnyKardiolog, Pablovii
        • udostępnij
          • Link
      •  
        effzet 1 tydz. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@Rudy_: ja swego czasu byłem regularnie penetrowany przez korwinistę. Jest urologiem. ( ͡º ͜ʖ͡º)

• udostępnij
          • Link
      •  
        Fafnucek 1 tydz. temu

+11

@Rudy_: stary, jeżelu identyfikujesz się z prawą stroną (nawet tą zjebaną, wykopową), to powinieneś usunąć ten wpus, bo poziom samozaorania przekracza tu dozwolone normy.

+: effzet, shitty_support +9 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        L3stko 1 tydz. temu

+1

@Rudy_: a mój kumpel pracuje w MOPRze i wiesz, że wszyscy jego klienci mają poglądy pro-europejskie, pro-socjalne, no i typowe dla lewaków? Jak to jest, że tak nieporadni życiowo ludzie są lewakami ja się pytam?! ( ಠ_ಠ)

+: Nieszkodnik
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Matan_Jagiz 1 tydz. temu via Android

+1

Ambitni wyjechali za granicę

+: AgresywnyKardiolog
        • udostępnij
          • Link
      •  
        teka82 1 tydz. temu

+2

@Rudy_: to nie jest reguła, bardziej pewnie chodzi o środowisko i społeczność danej uczelni np. artyści typowe lewaki, podobnie UW więszkość poglądy lewicowe przenoszonę przez starą kadrę. Myślę, że podobnie jest z lekarzami.

+: AgresywnyKardiolog, Mr_NiceGuy
        • udostępnij
          • Link
      •  
        To_ja_moze_pozamiatam 1 tydz. temu

+2

@Rudy_: A ja na uczelni mam 2 profesorów co są konserwami?
        OMG jak to jest? Co teras?

+: AgresywnyKardiolog, Mr_NiceGuy
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Czarny_Klakier 1 tydz. temu

0

inteligentni i wysoko wykształceni ludzi

@Rudy_: bo to inteligentni i wysoko wykształceni ludzie

• udostępnij
          • Link
      •  
        janeeyrie 1 tydz. temu

+18

@Rudy_: No ale przecież to jest wiadoma zależność, wielokrotnie zbadana, że prawackie poglądy są typowe dla ludzi niewykształconych i niezbyt ogarniętych życiowo, bo tacy boją się postępu i wolą, żeby było źle, ale po staremu.

+: wcfilmowe, Ranage +16 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        idomeneo 1 tydz. temu

+3

Komentarz usunięty przez autora

+: AgresywnyKardiolog, Mr_NiceGuy +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Dave987654321 1 tydz. temu

0

@Rudy_: Sugerowanie że by się odważyli przyznać gdyby mieli inne poglądy

• udostępnij
          • Link
      •  
        PlonacaZyrafa 1 tydz. temu via iOS

0

@janeeyrie: dokładnie, a wyborcy Korwina maja najwyższe IQ.

• udostępnij
          • Link
      •  
        DanielAquarius 1 tydz. temu

0

@Rudy_: Na tej ostrej prawicy macie mega nasrane we łbach, że problemem dla was jest strona polityczna lekarzy
        ( ͡° ʖ̯ ͡°)

• udostępnij
          • Link
      •  
        Ahriman 1 tydz. temu

0

@Rudy_: To dziwne, bo u mnie na polibudzie wydaje mi się, że panuje liberalny konserwatyzm. Swoją drogą zarząd partii wolność:
        -prezes matematyk (może to za dużo powiedziane, ale studiował matematykę na MIMUWie)
        -3 z pięciu wiceprezesów są inżynierami (dwóch po informatyce)
        -1 ma licencjat z fizyki teoretycznej i doktora z nauk ekonomicznych
        - o piątym nic nie wiem
        Dziwna zależność patrząc na inne partie

• udostępnij
          • Link
      •  
        za_niemca_bylo_lepiej 1 tydz. temu

0

@Rudy_: rozumiem że to żart z drugim dnem?

• udostępnij
          • Link
      •  
        RarestOfAllPepes 1 tydz. temu

0

o kurwa ale cudowne, nieświadome samozaoranie XD

źródło: 1456420028218.png

• udostępnij
          • Link
      •  
        pwone 1 tydz. temu

0

@Rudy_: @mlodysum @leftfinger: No widzicie, gdyby byli psychologami, a nie kardiochirurgami to może by Wam to wytłumaczyli, że to co napisał OP to klasyczny przykład "efektu autorytetu". Kardiochirurg jak najbardziej może być autorytetem w dziedzinie kardiochirurgii, ale czy to z automatu oznacza, że tak samo dobrze zna się na polityce międzynarodowej czy ogólnie pojętej działalności Owsiaka?

• udostępnij
          • Link
      •  
        Nemret 1 tydz. temu

+1

@Rudy_: Bo w wiekszosci to dzieci bogatych rodzicow, nauczeni wygody i zarabiania pieniedzy. Nie ma tam mowy o jakims powolaniu, to sposob na zycie.

+: plautilla
        • udostępnij
          • Link
      •  
        BrockLanders 1 tydz. temu

0

@Rudy_: i o czym ma to świadczyć? A mój kumpel mechanik 7k ma poglądy typowe dla prawaków, a drugi kolega informatyk 15k jest korwinistą lol.

No ale w Polsce jak za komuny, szacunek i peany dla panów profesorów, lekarzy, mundurowych, nawet, jak poza byciem specjalistą w swojej jednej dziedzinie niekoniecznie reprezentują wysoki poziom. Po prostu jednostki poczuwające się do przynależności do tzw. elity nakręcają same siebie w kierunku pewnych poglądów, nawet jak nie znają się na polityce.

• udostępnij
          • Link
      •  
        KakaowyTaboret 1 tydz. temu

0

@Rudy_: Ło kurwa a jak ja w IT spotykałem głównie ludzi pro-prawicowych antyimigranckich to co z tego? xD

Ludzie którzy tworzą coś nowego i są inteligentni, a nie Ci z książkową pamięcią xD

@TellMeMore @janeeyrie wiecie, że w PL najinteligentniejsza grupa wyborców to korwinowcy? xD

@janeeyrie nie opierasz się na badaniach z USA gdzie wyniki będą inne niż w Polsce choćby przez różnice kulturowe? Np. w krajach anglosaskich wyraźnie widać różnice w matematycznych umiejętnościach dziewczynek i chłopców- a w PL jest ona praktycznie niewidoczna.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Trojden 6 dni temu

0

@Rudy_: Poglądy narodowo-konserwatywne zwykle łączą się z wrogością wobec elit, postrzeganych jako kosmopolityczne i potencjalnie zdradzieckie. Lekarzy, przynajmniej niektórych, np. właśnie kardiochirurgów, można w sumie zaliczyć do społecznej elity, więc oni nie mają powodu, by podejrzewać podobnych im ludzi o skłonność do zdrady.

• udostępnij
          • Link

Gorące dyskusje ostatnie 12h

top_czipsy 11 godz. temu

+600

Słuchajcie, znalezisko pomogło ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wysyłam zaraz mail z numerem telefonu i dam znać co tam było ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#rodo #wykop

odpowiedzi (91)

camaro98 8 godz. temu

+397

odpowiedzi (6)

Reepo 3 godz. temu

+487

Koleś ma na nazwisko Bowser i właśnie został CEO Nintendo of America xD
      #nintendoswitch
      #nintendo
      #gry #ciekawostki

odpowiedzi (16)

• pełna lista

Wykopalisko

• Oto jak wygląda obecnie Paryż... Oto jak wygląda obecnie Paryż... 161
    • Ryszard Lubicz (ur. 1959, zm. 22 lutego 2012) - PAMIĘTAMY [*] Ryszard Lubicz (ur. 1959, zm. 22 lutego 2012) - PAMIĘTAMY [*] 108
    • Bomfunk MC's Freestyler 2019 -  Aktualizacja Bomfunk MC's Freestyler 2019 - Aktualizacja 119
    • Sosnowiec + taksówkarz w angliku = combo  /... Sosnowiec + taksówkarz w angliku = combo /... 84
    • Izraelskie media KŁAMIĄ ws. Polski! Jest reakcja! Izraelskie media KŁAMIĄ ws. Polski! Jest reakcja! 105
    • Akcje Nike spadly o miliard dolarów przez jednego buta Akcje Nike spadly o miliard dolarów przez jednego buta 31
    • Program Czyste Powietrze to fikcja. Zrealizowano dopiero 0,03% rocznego celu Program Czyste Powietrze to fikcja. Zrealizowano dopiero 0,03% rocznego celu 20
    • Białystok: Czeczeni napadali na nastolatków Białystok: Czeczeni napadali na nastolatków 64
    • Piekło Polek, które wyszły za „arabskich książąt”. Piekło Polek, które wyszły za „arabskich książąt”. 21
    • Filipiny: chrześcijanie mordowani, bomby w kościołach - Filipiny: chrześcijanie mordowani, bomby w kościołach - 72

Reklamy Google

Przydatne linki

• Idea Wykopu
    • Regulamin
    • Reklama
    • Blog
    • Polityka prywatności
    • Informacja o cookies
    • Pomoc i FAQ
    • Kontakt
    • Archiwum
    • Ranking użytkowników
    • Osiągnięcia
    • Tagi
    • Dodatki
    • Dla programistów
    • Wykop Poleca
    • Quiz
    • Zamów koszulkę
    • wykopane
    • wykopalisko
    • komentarze

Chmura tagów

hardware humor internet technologia rozrywka nauka programowanie software sztuka 4konserwy ciekawostki ciekawostkihistoryczne ekonomia europa gospodarka heheszki historia izrael kultura motoryzacja muzyka neuropa niemcy pieniadze policja polityka polska religia samochody sport swiat usa wydarzenia wykop zainteresowania zydzi

Drogi Wykopowiczu

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.

Polityka plików cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.