•  

    Wczoraj zadałam wam pytanie, czy macie ochotę na moje gotowanie i wyszło na to, że tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    Z racji tego, że nadrabiam ostatnio zaległości w kuchni Chińskiej, to w dzisiejszym menu będzie delikatny kurczak z porem i imbirem na ostro! Bardzo proste i szybkie danie, którego wariacji jest pełno w internecie.

    Zanim zacznę niestety muszę uczulić was na gotowanie "po swojemu". Nigdy nie mierzę ani nie warzę składników, tak więc wartości podawane przeze mnie będą ok, ale zachęcam do dopasowywania przepisów pod siebie bo w kuchni ważny jest nie tylko smak ale i przyjemność z gotowania :)

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Czas przygotowania: 30 Min
    Potrzebne narzędzia: wok

    Składniki:
    Dwie polówki piersi z kurczaka
    Białko jajka x1
    Sos sojowy 2-3 łyżki stołowe
    Jeden średniej wielkości por
    4-5 dużych ząbków czosnku
    Niewielki kawałek imbiru (powiedzmy około 2x2 cm)
    Ostra pasta paprykowa albo świeża papryczka chili (wedle uznania, ja wole ostre, więc minimum jedną sporą papryczkę chili)
    Mąka ziemniaczana (skrobia) 2 łyżki stołowe
    Szczypta soli
    Olej sezamowy / kokosowy

    Wykonanie:
    Etap 1 - Kurczak lubi poleżeć
    1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy na cienkie paseczki
    2. Wrzucamy skrojonego kurczaka do miski, w której będziemy go mogli swobodnie wymieszać
    3. Do kurczaka wrzucamy stołową łyżkę skrobi ziemniaczanej, łyżkę sosu sojowego, białko jajka i wszystko to pięknie ze sobą bełtamy! Następnie odstawiamy kurczaka do lodówki, żeby poczekał na swoją kolej.

    Etap 2 - Siekanie
    4. Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia i posiekania reszty składników. Pamiętajcie, żeby dokładnie wypłukać pora między liśćmi, bo często są tam złogi ziemi i innego brudu, którego nie chcemy jeść ;) Por i imbir siekamy w drobne, podłużne paseczki a chili i czosnek siekamy na "miazgę". Ważne, żeby paseczki pora były dość cienkie, bo całe danie będzie smażyć się zaledwie parę minut.

    Etap 3 - Grzanie
    5. Przygotujcie woka i garnek z około dwoma litrami wody, bo zaraz nauczycie się jak robić delikatnego, blanszowanego kurczaka. Nastawcie wodę i poczekajcie aż się zagotuje (potrzebna nam będzie porządnie wrząca woda)

    6. W czasie kiedy woda dochodzi do wrzenia nastawcie woka z około dwoma małymi łyżeczkami oleju (ja dałam kokosowego)
    7. Wyjmijcie kurczaka z lodówki i wrzućcie go na wrzącą wodę na około minutę. Ważne, żeby przed wrzuceniem kurczaka lekko go zamieszać, żeby nie zrobiła się klucha ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kurczaka energicznie mieszamy około minutę, może dwie aż cały zrobi się biały. Następnie cedzimy go na durszlaku (nie pozbywajcie się fafli, same spadną na dno)

    Etap 4 - Szybkie rączki ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
    8. W między czasie kiedy przygotowywaliśmy kurczaka nasz olej zdążył się rozgrzać. Ważne jest to, abyście pamiętali, że kuchnia chińska kocha temperaturę, więc grzejemy woka nie na jakieś pedalskie pół gwizdka tylko na cały regulator ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Do rozgrzanego oleju wrzucamy kurczaka i podsmażamy na dużym ogniu przez około minutę. Dodam, że jak już wrzucimy kurczaka i rozpoczniemy proces smażenia to musimy pamiętać o ciągłym mieszaniu dania na każdym z kolejnych etapów.
    9. Dodajemy czosnek i imbir - pieczemy około minuty cały czas mieszając.
    10. Wrzucamy pikantną pastę paprykowa / papryczki chili razem z łyżką sosu sojowego, szczyptą soli (dosłownie!) i połową łyżki skrobi ziemniaczanej. Mieszamy i podsmażamy kolejną minutę.

    Etap 5 - Zaczyna wyglądać
    11. Do woka wrzucamy pora i mieszamy całość. Dobrze jest sprawdzić, czy danie nie jest za suche. Jeśli będzie lekko za suche albo zdarzyłoby się wam nie wyrobić z czasem na etapie szybkich rączek wystarczy dolać odrobinę wody.
    12. Całość podsmażamy jeszcze przez 1-2 minuty aż por lekko zmięknie
    13. Ściągamy z ognia i podajemy danie prosto na talerz! ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚

    Ważne
    Danie można podawać z ryżem albo makaronem wedle uznania. Przepis nie uwzględnia czasu na gotowanie ryżu ani makaronu więc musicie zadbać o to sami. Ja zazwyczaj podanie dania z makaronem Chow Mein.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SMACZNEGO! (。◕‿‿◕。)

    #przepisy #kozagotuje #przepis #jedzenie #gotujzwykopem #chinszczyna #kurczak

    źródło: IMG_20190224_190510.jpg

    Ma być więcej przepisów?

    • 173 głosy (73.93%)
      Tak
    • 38 głosów (16.24%)
      Nie
    • 23 głosy (9.83%)
      Tak, ale dopracuj formę!

Gorące dyskusje ostatnie 12h

  • avatar

    kiedy twoja różowa gra pierwszy raz w CS:GO

    #zwiazki #rozowepaski #csgo

    odpowiedzi (24)

  • avatar

    Przypomniało mi się właśnie jak kiedyś naćpany oświadczyłem się Roksie, ona pijana przyjęła oświadczyny, a potem w jakimś klubie śpiewała mi smutne piosenki na karaoke. Wtedy rzuciłem dla niej swoją narzeczoną i ćpaliśmy dwa tygodnie na melinie. ( ͡º ͜ʖ͡º) #narkotykizawszespoko jak ja się ciesze, że siódmy rok trzeźwości idzie i to tylko wspomnienia ( ͡º ͜ʖ͡º) #abstynencja

    odpowiedzi (81)

  • avatar

    Dzwoni jakiś dziadulek i pyta, czy nasza szkoła językowa prowadzi zajęcia z języka łacińskiego. Ja zdziwko, ale klient nasz pan, więc sobie zaśmieszkowałem, że na co mu język łaciński, mając nadzieję wcisnąć mu jakiś inny kurs. A dziadek nawija, że w zasadzie to pewnie jest niewiele przed śmiercią i dobrze by było, żeby się nauczył łaciny. Bo jak pójdzie do nieba to łatwiej się dogada ze Świętym Piotrem. Ja kręcę bekę, śmieszek poza kontrolo, i nawijam, że skąd wie, że pójdzie do nieba? Może pójdzie do piekła. A dziadzio na to, że niemiecki już zna.
    #pasjonaciubogiegozartu #suchar #heheszki
    pokaż całość

    odpowiedzi (15)