•  

    jakby ktos przegapil inbe z odtwarzaniem bialej, to mozna obejrzec xDD
    #snooker

    źródło: youtube.com

    •  

      @ZygmuntZygmuntowski: czemu nie zastosuja np laserowego skanera jak w kinect nad stołem i projekcji do ustalenia pozycji kuli?

    •  

      @m_silvus: Porszę, losowy wykopek z piwnicy podał im gotowe rozwiązanie. No debile.

    •  

      @ZygmuntZygmuntowski: Cała ta sytuacja pokazuje większy problem. To że Ronnie gwiazdorzy, to oczywiste. Czy tak powinno być, czy nie - nie ma to znaczenia. Na pewno, jeżeli już ktoś ma gwiazdorzyć, to niech robi to jeden z najlepszych zawodników w historii tego sportu. Ale wydaje mi się, że Ronnie tak naprawdę wkurzył się o dopytanie sędziego o kolor, podczas wstępnej przymiarki, jeszcze na etapie decyzji o zagraniu. Sędzia najprawdopodobniej w dobrej wierze chciał pomóc uniknąć faulu, gdyby zawodnik zapomniał zanominować kolor. Ale z drugiej strony jak można przypuszczać, że taki zawodnik zapomniał o podstawowej zasadzie? A nawet jeżeli tak się stało, to trudno. Ale wiadomo, że byłaby jeszcze większa imba, więc strach przed wkurzonym O'Sullivanem wygrał. Ronnie mógł to odebrać jako "pouczenie" (nie znajduję lepszego słowa) przy wykonywaniu tego, na czym się zna, stąd mógł się wkurzyć i dlatego potem nie miał zamiaru "współpracować". Tak to widzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

      +: notdot
    •  

      @chuckd: większym problemem jest to, że powinni na takich turniejach mieć system posiadający kamerkę/aparat nad stołem robiący stop-klatkę przed takimi uderzeniami, a sędzia z tablecikiem albo widokiem na dużym ekranie mógł ustawić bile tak, jak były (posiadając overlay sytuacji obecnej i sprzed uderzenia). Jeżeli taki system mają, to chyba nie robią z niego należytego użytku. Ewentualnie marker powinien zbadać sobie wzrok.

      +: kokrys
    •  

      @chuckd: Ronnie nigdy nie pomaga sędziom, dziś była podobna sytuacja, prostsza, ale też nie miał zamiaru pomóc :) po prostu wychodzi z założenia, że to nie jego robota i tyle

    •  

      @chuckd: @plnk: @zjembigos: a z drugiej strony zawodnikowi się wydaje, że bila stała tak czy inaczej
      nie ważne czy to Roniek czy ktoś inny, jeśli sędzie sprawdził na ekranie i twierdzi że jest ok, to zawodnik przeciwko temu ma swoje oko i pamięć jak jemu się wydaje, że bila stała
      niemniej to jest cyrk żeby w 21 wieku się tak bawili, tym bardziej że w Chinach mają system całkiem ciekawy i działający
      to mi przypomina sytuację z challenge w tenisie czy siatce, na początku jak to wprowadzali to były obawy, czy to zda egzamin, potem każdy się przyzwyczaił i wiele punktów zawodnicy tym sposobem "ratowali" po błędnych decyzjach sędziów
      więc w snookerze powinni to wprowadzić wszędzie w jednym sezonie i koniec krzyków
      nie podoba się zawodnikowi - patrz telewizor, tak było przed zagraniem, tak jest teraz

    •  

      @notdot: pamiętaj, że musi to zaakceptowac 2 zawodników, nie tylko ten uderzający

    •  

      zaakceptowac 2 zawodników - obydwaj patrzą w telewizor widzą co i jak i jest sprawiedliwiej

      @zjembigos:

    •  

      @ZygmuntZygmuntowski, @chuckd, @plnk, @notdot, Tam był problem przede wszystkim z tym, że O'Sullivan nie trafił w żadną bilę i odtworzenie tej sytuacji było wbrew pozorom dość proste, tymczasem sędzia zupełnie bez powodu zaczął przesuwać tę czerwoną przy dolnej bandzie, która w ogóle nie zmieniła swojej pozycji. Dlatego Osa się wkurzył. No i Ronnie lepiej pamiętał to, jak ustawił sobie mostek przy składaniu się do uderzenia i na tej podstawie żądał korekty ustawienia białej bili. Sporo tutaj pomógł Hawkins, który sam się złożył do uderzenia i uznał, że da się takowe bez problemu wykonać – inaczej możliwe, że utworzyłaby się nieco bardziej stresowa sytuacja, zwłaszcza że według mnie sędziemu chyba zaczęły lekko puszczać nerwy. A co do nominowania bili to sędzia się pospieszył, ale to nie było chyba jakimś punktem zapalnym, wszyscy wiedzą, że Ronnie gra szybko, ale jednak dość logiczne było, że tylko sprawdza możliwe opcje wyjścia z autosnookera.
      A co do zgody jednego i drugiego zawodnika – jeśli jeden z zawodników uporczywie twierdzi, że położenie bil było inne, to sędzia może i tak nakazać grę przy takim ustawieniu, jakie utworzy na stole, uznając, że po prostu lepiej nie da się jej odtworzyć, a nawet ukarać zawodnika przegraną w frejmie, jeśli mimo to nie zgodzi się z taką decyzją, o tym też wspominali komentatorzy.

      +: notdot
    •  

      @Pangia: racja, więc wychodzi na to że Ronie wiedział lepiej, szczególnie jak zauważył że ta przy bandzie była niepotrzebnie ruszana ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    •  

      @notdot: No tak sądzę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Gorące dyskusje ostatnie 12h