Wpis z mikrobloga

9/50 Chrupiące nuggetsy z paprykowym risotto

LISTA ZAKUPÓW

- ryż do risotto (2 torebki, czyli około 300 gramów suchego ryżu - jeżeli macie zwykły, to też może być, byle jego czas gotowania był w okolicach 15 minut)
- 1 duża cebula
- 2 czerwone papryki, 1 zielona papryka
- 2 łyżki masła
- bulion (2,5 szklanki)
- przyprawy: sól, ostra papryka, wędzona papryka, słodka papryka
- 1 kg fileta z indyka
- płatki kukurydziane
- olej
- mleko
- kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie)

JAK ZROBIĆ

RISOTTO:

- cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju lub na maśle
- kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy suchy ryż i smażymy na małym ogniu przez minutę
- dolewamy bulion tak, żeby przykrył nam cały ryż
- gotujemy pod przykryciem na małym ogniu i często sprawdzamy, żeby ryż nie przywierał
- w razie potrzeby dolewamy bulionu/wody
- w połowie gotowania ryżu (po jakichś 8 minutach) dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, dolewamy jeszcze troche bulionu i gotujemy aż papryka zmięknie
- dolewamy kieliszek wina i gotujemy już bez przykrycia
- na koniec dokładamy 2 łyżki masła, 3 łyżeczki słodkiej papryki i 1 łyżeczkę ostrej papryki
- wszystko dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień (ryż powinien być już ugotowany, papryka miękka)

NUGGETSY

- pokruszone płatki kukurydziane wsypujemy do miski (mniej więcej szklanka, jak wam zabraknie, to sobie dorobicie)
- do drugiej miski wlewamy mleko (pół szklanki wystarczy)
- kroimy mięso na takie kawałki, jakie nam pasują
- przyprawiamy mięso: dwie łyżeczki soli, 3 łyżeczki wędzonej papryki, olej
- smażenie: nuggetsa taplamy w mleku, oblepiamy płatkami kukurydzianymi i smażymy na złoto

Proste i pyszotka, polecam.

#50obiadowchallenge #gotujzwykopem #obiad #jedzenie #foodporn
Pobierz BarkaMleczna - 9/50 Chrupiące nuggetsy z paprykowym risotto

LISTA ZAKUPÓW

- ryż...
źródło: comment_GTS34rZqeW9eMFXIHiJlEzmgJnoZozh6.jpg
  • 4