•  

    Hejo! Dostałam już kilka wiadomośći o tym, że robiliście potrawy z zamieszczanych tu przepisów, i że smakowało, to super! Spodziewałam się raczej, że to będzie sytuacja z gatunku "zapisz na później, zapomnij na resztę życia".

    W każdym razie, dzisiaj coś wymagającego trochę więcej wysiłku. Proste, smaczne, ale czasochłonne. Nadchodzi weekend, więc może komuś z was będzie się chciało posiedzieć w kuchni.

    10/50 Kotlety mięsno-serowe z placuszkami warzywnymi i sosem pieczarkowym
    LISTA ZAKUPÓW

    - 6 ziemniaków
    - 4 marchewki
    - 3 duże cebule
    - 500 g pieczarek
    - 200 ml śmietanki 36%
    - koperek i natka pietruszki
    - 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    - kostka żółtego sera
    - bułka tarta
    - sól i pieprz

    JAK ZROBIĆ

    Jako że jest to obiad kombinowany, to najlepiej sobie przygotować wszystkie półproduky, a potem jednocześnie smażyć.

    Placki:

    - ziemniaki, marchewki i dwie cebule trzemy na wiór (albo w robocie kuchennym, albo - powodzenia - ręcznie)
    - dodajemy do tego 3 jajka i mąkę - tyle, żeby odpowiednio zgęstniało, u mnie mniej więcej 2/3 szklanki
    - dodajemy 3 łyżeczki soli i wszystko mieszamy

    Odkładamy do lodówki.

    Kotlety:

    - trzemy ser na tarce o grubych oczkach
    - wrzucamy do miski mięso mielone, ser, 2 jajka i 4 łyżki bułki tartej
    - dodajemy 2 łyżeczki soli
    - ugniatamy ręką masę jak na kotlety mielone (polecam to robić w lateksowych rękawiczkach, jeżeli ktoś się nie lubi brudzić)

    Odkładamy do lodówki.

    Sos pieczarkowy:

    - kroimy cebulę i pieczarki w kostkę
    - w garnuszku podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki i smażymy na średnim ogniu aż pieczarki się zarumienią i woda odparuje
    - dodajemy śmietankę - ilość zależy od gęstości sosu, jaką chcecie uzyskać
    - na koniec dodajemy koperek i pietruszkę, 1 łyżeczkę soli i gotojemy przez kilka minut

    Czas gotować. Na jednej patelni smażymy placki, na drugiej kotlety. Jedno i drugie na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. W międzyczasie można trzymać sos pod przykryciem na minimalnym ogniu.

    Podano do stołu!

    #50obiadowchallenge #gotujzwykopem #obiad #jedzenie #foodporn

    źródło: IMG_20190314_173446[1].jpg