Wpis z mikrobloga

upiekłem chałkę
515g mąki pszennej 650
100g jajek
70g żółtek
90g wody
80g miodu
70g masła
10g soli
50g orzechów laskowych(zblendowanych na paste)
6g drożdży instant
1 jajko + łyzka wody do smarowania, smarujemy uformowany warkocz co 15minut, az wyrosnie do żądanego rozmiaru

co bym zmienił?
-więcej wody, ciasto wyszło za suche po pierwszym wyrastaniu,ciezko bylo uformowac wałki na warkocze
-zastapic wode mlekiem
-kruszonka
-wiecej orzechow
-krotsze pieczenie (pieklem w piekarniku gazowym z ogniem na maxa, tmp w piekarniku 220,brak innejopcji)
-uzyl swiezych drożdży

bonus timelapse:
https://imgur.com/a/KbieMGV

#bojowkapiekarska

na zdjęciu prawie polowa juz zjedzona, butelka dla skali
tyfus_ - upiekłem chałkę
515g mąki pszennej 650
100g jajek
70g żółtek
90g wody
8...

źródło: comment_v5wDtq051hHrVtEed8uQtLGlMWxYl28T.jpg

Pobierz
  • 3