upiekłem chałkę 515g mąki pszennej 650 100g jajek 70g żółtek 90g wody 80g miodu 70g masła 10g soli 50g orzechów laskowych(zblendowanych na paste) 6g drożdży instant 1 jajko + łyzka wody do smarowania, smarujemy uformowany warkocz co 15minut, az wyrosnie do żądanego rozmiaru
co bym zmienił? -więcej wody, ciasto wyszło za suche po pierwszym wyrastaniu,ciezko bylo uformowac wałki na warkocze -zastapic wode mlekiem -kruszonka -wiecej orzechow -krotsze pieczenie (pieklem w piekarniku gazowym z ogniem na maxa, tmp w piekarniku 220,brak innejopcji) -uzyl swiezych drożdży
515g mąki pszennej 650
100g jajek
70g żółtek
90g wody
80g miodu
70g masła
10g soli
50g orzechów laskowych(zblendowanych na paste)
6g drożdży instant
1 jajko + łyzka wody do smarowania, smarujemy uformowany warkocz co 15minut, az wyrosnie do żądanego rozmiaru
co bym zmienił?
-więcej wody, ciasto wyszło za suche po pierwszym wyrastaniu,ciezko bylo uformowac wałki na warkocze
-zastapic wode mlekiem
-kruszonka
-wiecej orzechow
-krotsze pieczenie (pieklem w piekarniku gazowym z ogniem na maxa, tmp w piekarniku 220,brak innejopcji)
-uzyl swiezych drożdży
bonus timelapse:
https://imgur.com/a/KbieMGV
#bojowkapiekarska
na zdjęciu prawie polowa juz zjedzona, butelka dla skali
2 jajka M
4 białka