Wpis z mikrobloga

#orange #internet #ciekawostki #dostawcainternetu #telekomunikacja #gorzkiezale
Siadajcie male kur... tzn. koledzy - opowiem wam historię. Ano i wołam @OrangeEkspert

Rok 1993. Centralna Polska. Kraniec sporej na owe czasy wsi. Rodzice wielce ucieszeni, bo matka kilka lat wcześniej złożyła wniosek do Telekomunikacji Polskiej i w końcu będą zakładać u nas telefon. U pierwszych na ulicy. Somsiadów chyba krew zaleje...
Telefony w nas we wiosce były, ale większość w pobliżu osiedla bloków z wielkiej płyty wybudowanych dla pracowników lokalnego państwowego przedsiębiorstwa. Zaraz wypłynęła historia, jak to 11 lat wcześniej się rodziłem i ojciec rowerem musiał z---------ć do sołtysa, aby wezwać karetkę. A teraz to będzie kultura, teraz to będzie cywilizacja...
Szkopuł w tym, że aby linię poprowadzić trzeba było postawić kilka słupów na ziemi rolnej należącej w tamtych czasach do gminy, ale że wszystko państwowe to problemu wtedy nie było. Telefon założony. Pamiętam pierwszą rozmowę z moim kolegą z klasy. Pod koniec lat 90. modem w kompie, 2004 - Neostrada i było świetnie.

Rok 2015. Centralna Polska. Wieś. Po Wigilii dramat, bo nie ma internetu. Zgłoszenie. Zdziwiłem się wielce, gdy technicy przyjechali w drugi dzień świąt i naprawili awarię. Mróz był taki, że dosłownie drzewa pękały na pół i jedno z nich spadło na linię. Byliśmy im naprawdę wdzięczni. Dostali gorącą kawę, czekolady i kilka zł.

2019, marzec. Polska centralna. Wieś, a raczej podmieście już miasta powiatowego. Internety, satelity Panie., autonomiczne samochody... Siedzę w swojej piwnicy, przeglądam wykopy i cyk. Ni ma internetu. Nie ma w ogóle sygnału w telefonie. Uszkodzenie fizyczne linii. Dzwonię zgłosić awarię. Zgłoszenie przyjęte. Dostaję smsa - uszkodzenie zostanie naprawione za 2 tyg. Że co k#$wa? Jak to dwa tygodnie? Nigdy tak długo nie było. Dwa dni później kolejna informacja, że linii nie da się naprawić bo przechodzi przez prywatne działki (pamiętacie jak pisałem, że linia przechodziła przez ziemię gminy - teraz to pełnoprawne działki budowlane). Mogliby przeprowadzić podziemną linię, ale dla to się nie opłaca. Większość sąsiadów zrezygnowała z usług stacjonarnych.

Podsumowanie:
No cóż. Nie dziwię się, że #orange szanuje swoje pieniądze. Może przejdę na mobilny od nich albo skorzystam z oferty konkurencji.
PS. Liczę na światłowód w najbliższym czasie. W końcu potencjalnych klientów przybyło całkiem sporo w okolicy.

Poprzedni mój wpis:
https://www.wykop.pl/wpis/39967473/w-piatek-zglosilismy-awarie-linii-telefonicznej-i-/
@sir_pszemek: @worldmaster: @worldmaster: @KrewWAlkoholu: @prezes_internetu:
marekantoniusz - #orange #internet #ciekawostki #dostawcainternetu #telekomunikacja #...

źródło: comment_Dz0qT6kslFPUvS7DR8tHrsfUwt4kakTx.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marek_antoniusz Urok wiosek i przedmieść. Słyszałem że są cywilizowane rejony w PL gdzie najlepiej chodzi net radiowy.
A sam znam miejsca (i to nie w jakichś niedostępnych rejonach gór) gdzie prawie wszyscy opowie mają problemy z zasięgiem.
Plus taki że mniejsi przedsiębiorcy inwestują tam gdzie wielka czwórka nie daje rady.
  • Odpowiedz
@marek_antoniusz: Mireczku, kup starter T-Mobile, doładuj, żeby trochę internetu było, porób sobie w róznych porach doby (szczególnie w godzinach szczytu, wieczorami) + w weekendy speedtesty / nperfy i jak ładnie będzie śmigać, to internet domowy od TMPL.
  • Odpowiedz
@marek_antoniusz: Tylko testy przy oknie i tam też potencjalnie ustaw router, jeśli się na tę usługę zdecydujesz ;) A jak masz dom, nie mieszkanie, to okno wychodzące na najbliższy nadajnik - polecam http://mapa.btsearch.pl. Za 20-50 PLN kupisz antenki do routera na znanym i nielubianym portalu aukcyjnym, a jak chcesz pojechać po całości, to mini maszcik na dachu i powazna antena kierunkowa, ale to już droższa impreza (pewnie ~200-300 PLN).
  • Odpowiedz
@marek_antoniusz net z T bombile i orincz to to samo po GSMie, jeśli masz przerwę dłuższą niż 30 dni to możesz rozwiązać umowę bez konsekwencji ale wszystko to i tak lipa - nie masz wyjścia i musisz czekać na ftth - poszperaj na temat POPC - daj na priv dane - zerkne czy coś się u CB nie dzieje w tym temacie
  • Odpowiedz
@PawelW124 Bzdura. Nie obserwuję żadnej różnicy między okresem testowym a dalszym. Co do zasięgu - kup starter i przetestuj, nikt Ci tego nie powie jak sam nie sprawdzisz, bo drastyczną różnicę możesz mieć nawet między kuchnią a pokojem :)
  • Odpowiedz