Gorące dyskusje ostatnie 12h

  • avatar

    Lecimy z drugim #rozdajo!

    Tym razem do wygrania słuchawki Coca-Cola ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    Materiał: silikon, metal, plastik
    Długość kabla: 120 cm
    Końcówka: minijack

    Zapewniam wysyłkę do Paczkomatu.

    Losowanie w środę o 21:37. Wykluczam zielonki i proteiny. Plusujcie i życzę powodzenia! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    odpowiedzi (27)

  • avatar

    94/100 Manul stepowy - to gatunek małego drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych, rozprzestrzeniony jest na obszarach Azji Środkowej, od Zakaukazia i wschodniego wybrzeża M. Kaspijskiego, przez Turcję, Uzbekistan i Kazachstan po Tybet, Ałtaj, Mongolię i Syczuan w Chinach. Taki azjatycki dziki kot. Na południe jego zasięg obejmuje Iran, Afganistan i Pakistan. Środowisko życia to stepy, skaliste pustynie, równiny i pozbawione drzew obszary górskie. Można go spotkać do 4500 m n.p.m.

    Na większości obszaru swego występowania jest chroniony. Polowano na niego głównie w Rosji, Chinach i Mongolii, gdzie prócz chęci zdobycia futra robiono z jego tłuszczu i organów lekarstwa. Manule mają najbardziej gęste i najdłuższe futro spośród wszystkich kotów. Dzięki temu dobrze znoszą niskie temperatury i potrafią przez długi czas polować przemieszczając po śniegu. Ponadto kolor i długość futra zmienia się w zależności od pory roku.

    Jest nieco dłuższy niż kot domowy, ma krótkie i masywne nogi, krótką, szeroką głowę z małymi, zaokrąglonymi uszami. Angielska nazwa tego kota, "Pallas Cat", pochodzi od nazwiska niemieckiego przyrodnika Petera Pallasa (który był jednym z najwybitniejszych podróżników-naturalistów XVIII wieku), który pierwszy opisał ten gatunek w 1776. Za to manul to mongolskie słowo. Przez dłuższy czas zaliczano go do rodzaju Felis — sądzi się, że jest blisko spokrewniony ze żbikiem Jednak z powodu pewnych różnic w budowie czaszki oraz — wyjątkowej u małych kotów — okrągłej źrenicy, stworzono dla niego odrębny rodzaj Otocolobus.

    Zjada przede wszystkim szczekuszki(takie tam, zajęczaki;)), drobne gryzonie i ptaki. Prowadzi nocny tryb życia, za dnia ukrywa się w norach innych zwierząt, małych jaskiniach i rozpadlinach skalnych.

    Manul żyje średnio ok. 12 lat, znany jest ze sprawności z jaką wspina się po stromych skałach. Dużą rolę w porozumiewaniu się między osobnikami odgrywa ocieranie. Manule posiadają wybitne rozwiniętą mimikę, co według niektórych czyni je najbardziej ekspresyjnymi kotami świata.

    #100kocichciekawostek #koty #ciekawostki #zwierzaczki
    pokaż całość

    odpowiedzi (11)

  • odpowiedzi (10)