Wpis z mikrobloga

Smaczny pomysł na wykorzystanie warzyw w szczycie sezonu

19/50 Pieczona pierś z kurczaka nadziewana pikantną salsą

CO KUPIĆ (na 6 porcji)

- 6 pojedynczych piersi z kurczaka
- 1 kalafior
Salsa:
- 1 zielona papryka
- 2 pomidory
- pół cebuli
- 2-3 papryczki chilli
- olej
- 50 gramów sera żółtego startego na małych oczkach

- Przyprawy do kurczaka: sól, papryka wędzona, papryka słodka, zioła prowansalskie
- Przyprawy do kalafiora: sól, curry, czosnek

JAK ZROBIĆ

- najpierw wrzucamy surową i nieprzyprawioną pierś na patelnię - smażymy kilka minut z każdej strony, to nam skróci czas pieczenia i kurczak nie wyschnie
- odstawiamy mięso do wystygnięcia i w tym czasie robimy salsę
- zrobienie salsy to po prostu pokrojenie wszystkich składników w bardzo drobną kostkę, plus kilka kropel oleju (jeżeli macie soczyste pomidory, obejdzie się nawet bez oleju, chodzi o to, żeby salsa była troszkę płynna)
- do miski wrzucamy przyprawy do kurczaka, które wypisałam wyżej
- każdą pierś nacinamy od góry kilka razy, ale nie przecinamy do końca - mają powstać stabilne głębokie kieszonki
- do kieszonek pchamy gotową salsę, można jeszcze położyć ją na wierzch
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy około 20 minut (w zależności od piekarnika może to zająć dłużej, tak naprawdę chodzi tylko o to, żeby mięso nie było już surowe)
- kiedy kurczak jest w piekarniku, robimy kalafiora: obieramy na różyczki, myjemy i w postaci surowej wrzucamy na patelnię, smażymy (najlepiej na maśle)
- na patelni przyprawiamy curry i czosnkiem w proszku, a już na talerzu solą, każdy sobie

Pyszka.

#50obiadowchallenge #jedzenie #gotujzwykopem #lowcarb #keto
Pobierz
źródło: comment_9bCmNPGL0KcYUuBMECxtWYi7la4RO9pg.jpg
  • 7
Czy chilli można wyłączyć z przepisu? Niestety domownicy nie przepadają za pikantnymi rzeczami a wyglada to naprawdę bardzo smakowicie ! ;)