Wpis z mikrobloga

28/50 Frittata z boczkiem i warzywami

Specjalne podziękowania dla @ElCiesiel za inspirację wczoraj :D

Niby danie typu "przegląd tygodnia", ale narobił mi ochoty na te konkretne składniki, więc poszłam i kupiłam:

- 500 gramów boczku
- 125 gramów mozarelli
- 4 jajka
- śmietanka 30%
- 300 gramów pieczarek
- dwie duże cebule
- paczka szpinaku
- dobrej jakości kabanosy
- przyprawy: 5 ząbków czosnku, wędzona papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, sól

JAK ZROBIĆ
Tu nie ma co kombinować. Najlepiej zacząć od pokrojenia i usmażenia boczku, bo wtedy wytopi się tłuszcz, na którym możemy usmażyć całą resztę, czyli pieczarki, cebulę, kabanosy i szpinak.

Jak już wszystko usmażymy i przyprawimy, to przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą z jajek rozbełtanych ze śmietanką, przyprawioną ziołami.Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na jakieś 15 minut, potem wyjmujemy, posypujemy kawałkami mozarelli i wkładamy jeszcze na 10 minut na termoobieg.

Zrobienie całego dania zajęło mi około godzinę, idealnie, żeby wyjąć je z piekarnika w momencie zakończenia postu :D

#50obiadowchallenge #keto #gotujzwykopem #jedzenie
Pobierz
źródło: comment_iSwU2hvs3GRtrd3nwPbKkNGL1VWUaosw.jpg
  • 11