Wpis z mikrobloga

@ReFree: wytłumaczysz mi jedną rzecz? Jadłem kurki dwa razy w tym sezonie, pierwszy raz w życiu. Raz zrobiłem makaron w sosie śmietanowym, parę dni temu risotto z kurkami. Wszystko zgodnie z przepisami, cebulka, podsmażyć kurtki itp. Ale dla mnie i dla mojej różowej nie mają żadnego smaku. Już pieczarka jest bardziej intensywna. Trafiłem na kiepski sort czy po prostu mają tak bardzo delikatny samk?
@klimatyzator: kurski są super delikatne i bardzo łatwo jest zabić ich smak innymi dodatkami. Mogły też być rozmoknięte - myłeś je? Wtedy już w ogóle nie mają żadnego smaku...
A pieczarki są najbardziej intensywne w smaku chyba ze wszystkich grzybów ;)
@klimatyzator: grzyby ogólnie są bardzo delikatne w smaku i nie ma co wydziwiać jeśli chodzi o ilość i rodzaje przypraw. Cebula, czosnek, pieprz i sól, ja daję troszeczkę tymianku. Same grzyby podsmaż na maśle, dopiero potem dajesz dodatki, pozwoli to na lepsze wydobycie aromatu z nich. W trakcie gotowania próbuj, żeby nie ubić smaku grzybów.