•  

    Dzieeeń dobry Mirko!
    Jedliście kiedyś surowe grzyby? Tym razem znalazłam tak śliczne, młode, zdrowe prawdziwki i stwierdziłam że spróbuję ich w prostej formie.
    Wyszło ciekawie muszę przyznać :)
    Winegretu wystarczy oczywiście na co najmniej kilka porcji, ja resztę użyłam do sałatki.

    Cytrynowy winegret:
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka soku z cytryny
    Sól
    1 malutki ząbek czosnku

    Czosnek posiekać i rozetrzeć ze szczyptą soli.
    Oliwę, sok z cytryny i roztarty czosnek umieścić w małym słoiczku, zakręcić i wstrząsać kilka sekund aż zemulguje

    Carpaccio :

    Borowiki oczyścić na sucho, pokroić w cienkie plasterki.
    Talerz posmarować winegretem, ułożyć plasterki grzybów, również posmarować sosem.
    Oprószyć świeżo mielonym pieprzem, posypać świeżym tymiankiem.
    Odstawić na około 20 minut żeby grzyby lekko się zamarynowały.
    Można je wzbogacić o wiórki dojrzewającego sera :)

    Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
    I bloga ziemniakizostaw
    Miłego dnia (。◕‿‿◕。)

    #keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw #mirkoprzepisy

    źródło: 1569167513553.jpg

    •  

      @chixi: wspomóż fundację dokarmiania mireczka

      +: chixi
    •  

      @chixi warto zaznaczyć że borowiki należą do nielicznych grzybów które można zjeść na surowo.

      +: chixi
    •  

      @sorasill a coś więcej jest? I dlaczego akurat te?

      @chixi chyba się skuszę niedługo, zawsze miałem ochotę na surowe grzyby ale nie wiedziałem że się da. Zapach i faktura jest mega

    •  

      @hitherto pieczarki można na surowo jak się lubi. Grzyby mają to do siebie że mogą być przejrzałe, mogą zawierać różne inne substancje toksyczne i można pomylić jadalne z trującymi więc nawet jakaś obróbka termiczna pewnie by zniwelowała część toksyn.

      Nie przepadam za surowymi grzybami bezpieczniej się czuję jak przejdą obróbkę termiczną.

    •  

      @hitherto ja miałam znajomych, którzy jedli surowe pieczarki na kanapkach i mocno mi to utkwiło w głowie, chociaż kiedyś wydawało się być ble fuj ;)
      Fakt, że grzyby mają dużą zdolność do pobierania mikroelementów z otoczenia i w związku z tym podejrzewa się, że dojrzałe osobniki mogą zawierać również dużo toksyn.

      Nie wiem czemu jedynie borowiki miałyby być jadalne ale fakt, że "carpaccio" z nich jest jedynym dosyć popularnym prawdopodobnie bierze się stąd, że uważane są za jedne z najszlachetniejszych grzybów w naszych lasach :)
      @sorasill Jako stara grzybiara, uważam że jak ktoś się zna to się nie myli, jednocześnie codziennie na grupie dla "grzybiarzy" pojawia się post przedstawiający zdjęcie kosza zebranej lisówki pomarańczowej, z prośbą o potwierdzenie ze to kurka..
      Imo:uczyli mnie świetni grzybiarze, znam wszystkie jadalne gatunki rosnące w okolicy ( mam problem z "moruniokiem" więc nie zbieram) i imo to jest podstawa. Wiem że to niepopularna opinia ale jeśli ogarnietemu człowiekowi pokaże się różnice między kurką a lisówką najlepiej grzyb:grzyb to zawsze rozpozna. Ludzie idący w las bez pojęcia to inna historia.

    •  

      @chixi: ja zawsze przy krojeniu pieczar wcinam je sobie na surowo, polecam. ʕ•ᴥ•ʔ

    •  

      @chixi jadlam i pyszne ( ͡º ͜ʖ͡º) juz kiedys pisalam, ale bardzo lubie Twoje wpisy :)

      +: chixi
    •  

      @magenciorek dziękuję, zawsze miło to słyszeć (。◕‿‿◕。)