•  

    38/50 szynka duszona w sosie kurkowym

    Ostatnio mam wenę na gotowanie i w kuchni spędzam nawet po dwie godziny dziennie. Szkoda tylko, że samo się nie sprząta, bo tego robić nienawidzę.

    CO KUPIĆ
    - 1 kg szynki wieprzowej
    - 500 g kurek
    - 200 ml śmietanki 30% lub 26%
    - pęczek kopru
    - 1 cebula
    - jeżeli macie - przyda się trochę rosołu/bulionu
    - przyprawy:mieszanka do mięsa wieprzowego (albo stworzenie własnej), sól, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca
    - smalec do smażenia
    - dodatek: surówka z kiszonej kapusty

    JAK ZROBIĆ
    - mięso kroimy w cienkie plastry i nacieramy marynatą z mieszanki przypraw i tłuszczu (ja użyłam roztopionego masła - całkowicie zrezygnowałam z obróbki termicznej olejów roślinnych)
    - kawałki mięsa smażymy na smalcu (najlepiej tak, żeby każdy leżał oddzielne na patelni, a więc w kilku turach) po 2 minuty z każdej strony, ale to zależy od grubości plastrów
    - po usmażeniu odstawiamy mięso na chwilę
    - robimy sos: kurki można trochę podgotować albo przelać wrzątkiem (moja mama mówi, że to usuwa z nich goryczkę i muszę przyznać, że robię to trochę bezrefleksyjnie :D)
    - w rondelku smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kurki, czekamy aż puszczą wodę i trochę odparują
    - dodajemy sól, śmietankę i pokrojony koperek
    - ponownie rozgrzewamy trochę smalcu na patelni, wrzucamy całe mięso i zalewamy sosem
    - jeżeli sosu jest za mało, żeby przykrył mięso to możemy: dodać więcej śmietanki, dolać wody (nie polecam), dolać rosołu (moja ulubiona opcja)
    - dodajemy 2 lisćie laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, 4 kulki jałowca (są to liczby całkowicie losowe, nie mam idealnie sprawdzonych proporcji tych przypraw)
    - przykrywamy i dusimy na najmniejszym ogniu do momentu aż mięso będzie kruche (mi najbardziej odpowiada duszenie przez około 1,5 godziny)
    - podajemy z surówką z kiszonej kapusty

    #50obiadowchallenge #keto #gotujzwykopem #jedzenie

    źródło: szynka.jpg